Stel je de nervus vagus voor als een vriendelijke verkeersagent die het verkeer in je lichaam regelt. Deze zenuw loopt vanaf je brein helemaal naar beneden naar je buik, en onderweg doet hij van alles. Ademhaling, hartslag, spijsvertering, je kunt het zo gek niet bedenken. Als het een snelweg was, zou het de ‘zen-lane’ zijn.
Stress en de nervus vagus
Laten we het eens hebben over stress. Stress is als die vervelende gast die onaangekondigd op je feestje verschijnt. Wat heeft dit met de nervus vagus te maken? Nou, als stress een luidruchtig feestje is, dan is de nervus vagus de held die komt om de boel te kalmeren.
Maar en hier komt het interessante gedeelte, als stress constant aanwezig is (denk aan die ongenode gast die niet weggaat), kan de nervus vagus overwerkt raken. En dat is niet goed voor je zen-lane. Het kan zelfs leiden tot gezondheidsproblemen zoals angst en depressie.
De instellingen van je zen-lane
Ook trauma’s hebben invloed op de nervus vagus. Trauma’s kunnen als het ware de ‘instellingen’ van je zen-lane veranderen, waardoor je reactie op stress later in het leven anders wordt. Helaas kun je trauma’s niet altijd voorkomen. Dus wat kun je dan doen? Nou, allereerst, erkenning is de eerste stap. Als je weet dat stress de boosdoener is en begrijpt hoe het de nervus vagus beïnvloedt, ben je al op de goede weg.
Daarnaast zijn er oefeningen zoals mindfulness, ademhalingsoefeningen, en rustige activiteiten die je nervus vagus een korte vakantie kunnen geven. Wees dus lief voor je nervus vagus. Geef hem de aandacht die hij verdient, dan krijg je de meest ontspannen snelweg ooit. Auteur: Madeleine van Mourik.
Leuk artikel? Deel het!
Schrijf je in voor onze
NIEUWSBRIEF!
Gerelateerde artikelen
Groei, Meditatie
|DE HELDERE KIJK VAN ANSELM GRUN
Groei, Verbinding
|BEN JIJ EEN LICHTWERKER?
Groei, Verbinding
|DE LESSEN VAN WINNIE DE POEH
Groei, Verbinding
|GEVEN ZONDER VERWACHTING
Groei, Helen
|ZORG VOOR JE ZEN-LANE
Schrijf je in voor onze
NIEUWSBRIEF!