ZOMERGASTEN – BESSEL VAN DER KOLK

Psychiater en traumaspecialist Bessel van der Kolk (Den Haag, 1943) is op 28 augustus de zesde en laatste gast in VPRO Zomergasten. Janine Abbring interviewt Van der Kolk over zijn ideale televisieavond.

‘Being able to feel safe with other people is probably the single most important aspect of mental health; safe connections are fundamental to meaningful and satisfying lives.’

Bessel van der Kolk

Bessel van der Kolk is een van de meest vooraanstaande psychiaters ter wereld op het gebied van trauma. Hij is hoogleraar aan de Boston University School of Medicine en President van de Trauma Research Foundation. Hij geeft les over de hele wereld.

PTSS behandelen

Al ruim veertig jaar houdt Bessel van der Kolk zich bezig met het bestuderen en behandelen van trauma. Zo was hij een van de eerste psychiaters die zich verdiepte in posttraumatische stressstoornis (PTSS). Van der Kolk heeft tal van hen behandeld, van de veteranen die deelnamen aan de Vietnamoorlog, tot zij die dienden in Irak en Afghanistan.

Opkomst prozac

Van der Kolk maakte diverse grote ontwikkelingen in de psychiatrie uit de eerste hand mee, zoals de opkomst van prozac. Hij was zelfs een van de eersten die onderzoek deed naar de effecten van dit inmiddels zeer bekende antidepressivum. Later in zijn loopbaan onderzocht hij de werking van nieuwe behandelmethodes zoals EMDR, neurofeedback en psychodrama.

‘Er zijn heel veel films die over trauma gaan en dus toepasselijk zijn op mijn vakgebied. En het mooie is: films zijn vaak sprekender dan boeken omdat trauma niet gaat over woorden maar over reacties en gevoelens. Films maken de complexiteit van hoe mensen met elkaar omgaan voelbaar.’

‘Maar ik wil het ook hebben over mijn eigen leven. De aanslag bijvoorbeeld is een film die me hielp om mijn eigen jeugd beter te begrijpen. En het wordt ook een avond over wat we wereldwijd hebben geleerd om van trauma te helen.’

Bessel van der Kolk

Zoals alle Zomergasten stelt Bessel van der Kolk zijn ideale televisieavond samen met fragmenten uit film en televisie, maar hij neemt ook beelden mee uit behandelkamers die op hem een grote impact hebben gehad. We krijgen op deze manier een uniek inkijkje in het werk van traumaspecialisten.

Van der Kolk deelt behalve fragmenten uit zijn eigen praktijk, ook beelden van psycholoog Harry Harlow, die onderzoek deed naar John Bowlby’s attachment theory, EMDR-specialist Steven Lazrove en de psychiaters Annie en Michael Mithoefer, die werken met psychedelica. Tekst: VPRO.

Kijk hier naar de uitzending van Zomergasten

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

FREQUENTIE 963

KRIJG ALLES WAT JE WIL MET FREQUENTIE 963 HZ

De frequentie 963 Hz wordt ook wel de frequentie van ...
45 levenslessen

45 LEVENSLESSEN

Regina Brett schreef deze 45 levenslessen op de avond voor ...
At the feet of my mother

DOCUMENTAIRE – AT THE FEET OF MY MOTHER

Ik ben Vincent Sparreboom en ik studeer dit jaar af ...
Geef

KORTE FILM – GEEF, MET EEN OPEN HART

We zoeken vaak naar bevestiging als we iets geven of ...
Bessel van der kolk

ZOMERGASTEN – BESSEL VAN DER KOLK

Psychiater en traumaspecialist Bessel van der Kolk (Den Haag, 1943) ...
weightless

WEIGHTLESS – MEEST ONTSPANNENDE MUZIEK TER WERELD

Heb jij behoefte aan ontspanning? Dan hebben we iets voor ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download