ZELFVERTROUWEN, HOE GA JIJ MET JEZELF OM?

Als je genoeg eigenwaarde hebt, voel je je niet alleen beter over jezelf, je bent ook veerkrachtiger. Hersenscanstudies tonen aan dat wanneer je zelfvertrouwen groter is, je afwijzing en falen als minder pijnlijk ervaart. Hoe groter het vertrouwen in jezelf, hoe sneller je ervan herstelt. Ook ben je minder kwetsbaar voor angst en komt er minder cortisol vrij, wanneer je onder stress staat. Maar hoe geweldig het ook is om een ​​hoger zelfbeeld te hebben, het blijkt dat het verbeteren ervan niet makkelijk is.

Vertrouwen in jezelf

Er zijn echt honderden programma’s en artikelen die beloven om je zelfvertrouwen te vergroten, alleen de realiteit is dat veel daarvan niet werken. Een deel van het probleem is dat je zelfvertrouwen in het begin niet stabiel is, het kan per dag, maar zelfs per uur verschillen.

“Respect yourself and others will respect you”

Wat ook meespeelt, is je zelfrespect. Als je een visagist bent en iemand hebt voorzien van een make-up, voelt het veel zwaarder dan mensen het niet mooi vinden, dan wanneer je het doet omdat je het gewoon leuk vind. Het zelfvertrouwen van de visagist zal meer schaden oplopen, dan voor degene die het voor zijn plezier doet.

Affirmaties

Het hebben van een hoog zelfbeeld is dus belangrijk. Wat je kunt doen om je eigenwaarde te vergroten, is het gebruiken van positieve affirmaties. Het kan ook averechts werken, dus het is belangrijk dat je weet wat je doet. Als je zelfbeeld niet zo hoog is en je neemt als affirmatie; “ik ben een groot succes”. Dan kan ik je zeggen dat je zelfbeeld hier alleen maar lager van zal worden. Waarom? Omdat wanneer je eigenwaarde laag is, je deze woorden gewoon niet gelooft en ze in strijd zijn met je overtuigingen.

Als je door affirmaties je zelfvertrouwen wil vergoten, moet je kijken wat voor nu het dichtst bij je waarheid ligt. Zeg bijvoorbeeld: “ik ga mijn best doen om een groot succes worden”. Je voelt dat deze overtuiging je ook vertrouwen geeft, maar minder groot is en dus makkelijker te geloven. 

“Beauty begins the moment you decide to be yourself”

Nog iets wat je kunt doen om je eigenwaarde en zelfvertrouwen te verbeteren, is kijken naar wat voor jou echt belangrijk is. Wat is van waarde en waar ben je goed in? Stel je kunt goed koken en bent daar trots op, nodig dan vaker vrienden uit om te komen eten. Of als je een goede hardloper bent, doe dan mee aan een wedstrijd. Zo zorg je dat je telkens een “succes” ervaring hebt met iets wat je kunt.

Complimenten

Veel mensen hebben moeite met het aannemen van een compliment. Hoe slechter je je over jezelf voelt, hoe lastiger het is. En dat zijn de momenten dat je ze juist goed kunt gebruiken. Stel jezelf dus vanaf nu het doel om complimenten aan te nemen, juist als het ongemakkelijk voelt.

Compassie in plaats van zelfkritiek

En tot slot is het belangrijk dat je stopt met kritiek en liever gaat zijn voor jezelf. Als je weinig zelfrespect hebt, is het waarschijnlijk dat je jezelf nog verder beschadigt door veel te kritisch te zijn. Zelfkritiek is nutteloos dus stop ermee. Vraag jezelf af; “wat zou ik tegen een goede vriend zeggen, als hij in mijn situatie zat?”.

“If your compassion does not include yourself, it is incomplete”

Het antwoord wat je tegen die vriend zou zeggen, zeg je tegen jezelf. Als je dit doet, voorkom je dat je jezelf nog verder onnodig beschadigd met kritische gedachten. Begin vandaag nog en erken je waarde. Ga aan de slag en zie dat je eigenlijk de mooiste, beste versie van jezelf bent! Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

ALS JE VAN ME HOUDT DAN…

In de wereld van vandaag hebben mensen vaak een verkeerd ...
EMOTIES

EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?

We houden ons allemaal bezig met liefde, aanraking, verbinding en ...
Feedback

HOE ONTVANG JE FEEDBACK?

Hoe ontvang je feedback, want dat is een kunst op ...
codependentie

HAAR SPROOKJE VAN CODEPENDENTIE

Eens was er een meisje dat leefde in de betoverende ...
IK ZAL AAN JE DENKEN

IK ZAL AAN JE DENKEN TOT HET GEEN PIJN MEER DOET

Deze ene zin dekt de zware lading die ik ervoer ...
Je bent precies goed

JE BENT PRECIES GOED

Op het pad van zelfacceptatie, de weg naar je bent ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download