ZELFSABOTAGE, HELP JIJ JOUW RELATIE OM ZEEP?

Wat is toch de reden dat relaties maar blijven mislukken? Waarom lukt het je niet om die leuke partner bij je te houden? Soms is het enige dat tussen jou en een gelukkige relatie instaat jij zelf. We noemen dit zelfsabotage. Dit wil zeggen dat jij gedrag vertoont dat problemen veroorzaakt binnen je relaties.

“Make sure that you’re not sabotaging something that has the potential to be fruitful and great” 

Je probeert (on)bewust je eigen relatie uit elkaar te laten vallen. Voor sommige mensen is dit zo’n ingesleten patroon dat het moeilijk kan zijn om het te herkennen, laat staan ​​te stoppen.

Zelfsabotage door lage eigenwaarde

Hoewel het dus onbewust gaat, zijn er verschillende redenen waarom je een relatie wil saboteren. Een belangrijke reden is een laag zelfbeeld en weinig eigenwaarde. Als je constant bang bent dat je partner je niet leuk genoeg vindt, ga je onbewust handelen, of de ander wegduwen. Je voorkomt het gevoel van afwijzing, omdat je hebt het zelf al hebt veroorzaakt. Ook telkens om bevestiging vragen, of een te grote afhankelijkheid, saboteert uiteindelijk je relatie omdat je de ander verstikt. 

“People with low self esteem are more likely to sabotage themselves when something goods happens to them, because they don’t feel like deserving” 

Ook kan het aanwakkeren van een relatiedrama een manier zijn om je partner geïnteresseerd te houden. Als je niet hebt geleerd hoe je positief aandacht kunt vragen, ga je dit op een negatieve manier doen. Je neemt genoegen met alle aandacht en verbinding die je kunt krijgen, negatief of positief. Ook kan het zijn dat je bang bent om je onafhankelijkheid te verliezen, waardoor je de ander op afstand houdt. 

Hechtingsstijlen

Veel van deze sabotage technieken komen voort uit je hechtingsstijl, dit is de manier waarop je met relaties omgaat. Als je een angstige hechtingsstijl hebt, verlang je naar veel intimiteit en ben je bang voor afwijzing.

“You can only use what you cling to – Buddha” 

Je bent bang om verlaten te worden en dat projecteer je op je partner. Als je een vermijdende hechtingsstijl hebt, dan vermijd je nabijheid en intimiteit, omdat je in je jeugd hebt geleerd om voor jezelf te zorgen. Hierdoor kun je moeilijk verbinding maken en heb je een afwijzend karakter.

Wat is jouw hechtingsstijl?

Als je de neiging hebt om steeds je relaties te verpesten, onderzoek dan eens je hechtingsstijl. Wat staat een duurzame, gelijkwaardige relatie in de weg? Verdiep je ook in de hechtingsstijl van je partner. Als je beide stijlen begrijpt, kun je leren om beter in elkaars behoeften te voorzien.

Door je bewust te worden van de patronen, kun je gaan werken aan het creëren van nieuwe patronen. Leer eerlijk te zijn over je gevoelens rond intimiteit en laat angsten los. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Je bent precies goed

JE BENT PRECIES GOED

Op het pad van zelfacceptatie, de weg naar je bent ...
Respect

RESPECT ALS BASIS VOOR VERBINDING

Respect, integriteit en eerlijkheid vormen wat mij betreft de essentiële ...
LIEFDE IS WIE IK BEN

LIEFDE IS WIE IK BEN

Liefde is wie ik ben. Geduld kwam op bezoek en herinnerde ...
Stress

STRESS IN JE RELATIE DOOR HET HELEN VAN TRAUMA’S

Wanneer één persoon in een relatie besluit verantwoordelijkheid te nemen ...
Omgaan me tijd van de ander

OMGAAN MET TIJD VAN DE ANDER

Tijd is een waardevol goed en wordt vaak gezien als ...
Eenzaamheid en codependentie

CODEPENDENTIE EN EENZAAMHEID

Codependentie en eenzaamheid kunnen nauw met elkaar verbonden zijn. Hier ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download