ZELFONDERZOEK NAAR JE WORTELCHAKRA, MULADHARA

Chakra’s hebben de liefdevolle verantwoordelijkheid om energie op te nemen en uit te stralen, om ons zo goed mogelijk te laten functioneren. Het eerste chakra is het wortelchakra, Muladhara. Dit is een van de meest geblokkeerde en vernauwde energievelden in het lichaam. Iedereen heeft op een bepaald moment in zijn leven wel met iets geworsteld, waardoor er een tekort wat aan energie in het wortelchakra.

“The more positive energy you have around you, the better you will feel about yourself”

Als je bijvoorbeeld bent opgegroeid in een gevaarlijke buurt, de scheiding van je ouders hebt meegemaakt, ouders die geld problemen hadden, of als kind werd geslagen of misbruikt, dan heb je waarschijnlijk een verminderde wortelchakra.

Muladhara

Wat is het wortelchakra nou precies? Het wortelchakra noemen we Muladhara en is het meest primaire en fundamentele energiecentrum van je lichaam. Dit chakra bevindt zich aan de basis van je wervelkolom. Het wortelchakra wordt geassocieerd met de kleur rood en reguleert de energie die gepaard gaat met je instinct, overleving en veiligheid. Het wordt geassocieerd met het element aarde.

Ga eens op zelfonderzoek, en verdiep je in hoe het met jouw wortelchakra gesteld is.

 • Als ik terugkijk naar mijn jeugd, welke basisbehoeften heb ik dan niet gehad? Denk hierbij aan eten, water, een thuis, warmte, veiligheid?
 • Op welke gebieden in mijn leven voel ik me niet gegrond?
 • Bij welke mensen of op plaatsen voel ik me veilig?
 • Hoe voelen mijn persoonlijke grenzen?
 • Hoe weet ik wanneer deze worden overschreden?
 • Wat is voor mij het verband tussen dankbaarheid en overvloed?
 • Welk element van de natuur vertegenwoordigt mij het meest? Waarom?
 • Van welk deel van mijn lichaam ben ik het meest losgekoppeld? Waarom?
 • Als ik een dier was, welk dier zou ik dan zijn en waarom?
 • Wat kan ik in stressvolle situaties doen om mezelf te helpen gecentreerd te blijven?
 • Hoe voel ik me bij de volgende woorden: ‘Ik heb het recht om hier te zijn en ruimte in te nemen’.

Verstoring van het chakra

Wanneer het wortelchakra uit balans is door trauma of andere psychologische problemen (denk aan bijvoorbeeld chronische angst) dan ervaar je een verstoring in je levensstroom. Vaak leiden de geblokkeerde energie centra tot constante persoonlijke, existentiële en relatieproblemen.

“Be the energy you want to attract”

Chakra’s kunnen we, als ze uit balans zijn, reinigen, openen, opruimen, ondersteunen, versterken en helen. Je wortelchakra kun je helen met het gebruik van bepaalde voedingsmiddelen, geluiden, geuren, affirmaties, yoga, genezende kristallen en andere holistische remedies om de harmonie te herstellen. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

OVEREENKOMSTEN VAN DE NERVUS VAGUS EN DE PSOAS

OVEREENKOMSTEN TUSSEN DE NERVUS VAGUS EN DE PSOAS

De psoas en de nervus vagus zijn beide cruciale elementen ...
WAAROM IS GRENZEN STELLEN MOEILIJK?

WAAROM IS GRENZEN STELLEN MOEILIJK?

Het is belangrijk om te erkennen dat het stellen van ...
compassie

JEZELF HELEN VRAAGT OM COMPASSIE

Voor degene die de verantwoordelijkheid neemt om zichzelf te helen ...

GEBREK AAN LUISTEREN HEEFT IMPACT OP DE VERBINDING

In onze drukke wereld is het een kunst op zich ...
REPARENTING

REPARENTING, VOED JEZELF OPNIEUW OP

Als je opgroeit, is het de bedoeling dat je van ...
Parasympathische zenuwstelsel

HET PARASYMPATHISCHE ZENUWSTELSEL

In onze hectische wereld, waar stress en spanning vaak aan ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download