ZELFLIEFDE, JIJ BENT VERANTWOORDELIJK

Jij bent verantwoordelijk voor je geluk en zelfliefde niemand anders. Besef dat je partner je niet gelukkig kan maken, het is zijn of haar taak ook niet. Je partner is niet op aarde om je te bevestigen en compleet te laten voelen, daar ben je zelf verantwoordelijk voor.

“Verlangen is het aanvaarden van de afstand tussen waar je bent en waar je wil zijn” 

Jij bent het die aan je behoeften en verlangens moet voldoen. Dus maak van jezelf een prioriteit en doe waar je blij van wordt. Doe het met passie en bezieling. Ga het geluk van binnenuit creëren en zoek het niet meer in de buitenwereld. 

Zelfliefde

We hebben allemaal liefde nodig, maar behoeftig zijn naar liefde, is iets anders dan onvoorwaardelijke liefde delen. Als je heel en compleet bent en het geluk weet te vinden in jezelf, dan zul je gelijke spiegels aantrekken en kun je delen in liefde. Als je goed voor jezelf zorgt, ben je minder afhankelijk van anderen, je ervaart zelfliefde.

Om te beginnen kun je gaan letten op je taalgebruik. Wat zeg je tegen en over jezelf? Komen gedachten en uitspraken als; “ik ben dik”, “ik maak nooit iets af”, “ik ben niet goed genoeg” of “dat lukt me nooit” je bekent voor? Dan is het advies; “Stop ermee!”

“No one is you and that is your super power” 

Stop met jezelf naar beneden halen. Vanaf nu ga je jezelf vriendelijk behandelen, net zoals je tegen ieder ander doet. Praat lief over jezelf en behandel jezelf met respect. Stap ook uit de bekende slachtofferrol, die ergens zo heerlijk vertrouwd voelt.

Toon dankbaarheid

Neem complimenten aan als je ze krijgt en toon je dankbaarheid. Leer om de goedkeuring die je zoekt in de ander, bij jezelf te halen en ook aan jezelf te geven.

Leer “nee” zeggen. Het is niet onbeleefd of onaardig als je een keer “nee” zegt. Je hoeft jezelf niet altijd weg te cijferen voor een ander. Je hoeft helemaal niet bot of hard te zijn, je kunt leren om duidelijk en assertief te zijn. Je zult verbaasd staan, hoe goed de ander het oppakt.

Gebruik zinnen als;

  • Dat werkt op dit moment niet voor mij.
  • Ik ga het deze maand helaas niet redden.
  • Ik heb iets teveel op mijn bord, ik kan het er niet bijhebben.
  • Ik ben helaas te druk, maar laat me weten hoe het afloopt.
  • Misschien een andere keer, laar me weten hoe je agenda er volgende week uitziet.
  • Nee bedankt, maar het klinkt goed.

Mochten mensen je antwoord niet respecteren, dan is het zaak om duidelijk grenzen te stellen. Grenzen zijn lastig voor iemand die het altijd maar goed wil doen. Je bent zo bang voor afwijzing dat je de ander liever te vriend houdt.

Je wijst de vraag af

Je bent misschien bang om egoïstisch te zijn en voelt je schuldig. Wat je goed moet beseffen is dat je de vraag afwijst en niet de persoon dat is een groot verschil. Je zegt “nee” tegen de taak of vraag en “ja” tegen de persoon. Veel mensen vinden het prima dat jij duidelijk bent, bijna niemand heeft er echt problemen mee. Als de ander er wel problemen mee heeft, had de ander een andere verwachting en stelt hij of zij zichzelf dus teleur.

Je bent het waard

Je hebt geen controle over wat anderen voelen of denken, je gaat over je eigen acties, gevoelens en gedachten. Als je weet dat wat anderen over je denken je niet zegt over jou, dan bevrijd je jezelf van elk oordeel. Wat ze in je zien, is slechts een mening. En die mening over jou is niets anders dan een perceptie, gefilterd door hun eigen referentiekader en verwachtingen.

“The more you love yourself the less nonsense you tolerate”

Sommige zien je als slim, grappig en getalenteerd, terwijl anderen je niet zo bijzonder vinden. Voor sommige ben je aantrekkelijk en voor anderen niet. Geef elke dag het beste van jezelf en oefen met zelfliefde. Weet dat je waardevol en mooi bent, niet omdat anderen dat denken, maar omdat jij besluit het te geloven. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

ALS JE VAN ME HOUDT DAN…

In de wereld van vandaag hebben mensen vaak een verkeerd ...
EMOTIES

EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?

We houden ons allemaal bezig met liefde, aanraking, verbinding en ...
Feedback

HOE ONTVANG JE FEEDBACK?

Hoe ontvang je feedback, want dat is een kunst op ...
codependentie

HAAR SPROOKJE VAN CODEPENDENTIE

Eens was er een meisje dat leefde in de betoverende ...
IK ZAL AAN JE DENKEN

IK ZAL AAN JE DENKEN TOT HET GEEN PIJN MEER DOET

Deze ene zin dekt de zware lading die ik ervoer ...
Je bent precies goed

JE BENT PRECIES GOED

Op het pad van zelfacceptatie, de weg naar je bent ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download