ZELFLIEFDE IS AANGELEERD

Het woord zelfliefde is tegenwoordig veel besproken en hip. Veel mensen zijn ermee aan het werk en je kunt er van alles over vinden op het internet. Zelfliefde is belangrijk, want hoe je over jezelf denkt, weerspiegelt zich in elk aspect van je leven.

Het is onze natuurlijke staat van zijn, al is dat bij veel mensen onderbroken en nog lastig. Houden van jezelf wil zeggen dat je jezelf vergeeft als dat nodig is en compassie hebt. Ook wil het zeggen dat jij jezelf behandelt op een manier die goed is voor je en je helpt te zijn wie je wil.

Zelfliefde is aangeleerd

Als je te weinig zelfliefde hebt, komt dat door je conditionering, het is aangeleerd. Je hebt het overgenomen van je ouders, die hier zelf ook te weinig van hebben. Je ouders hebben niet geleerd hoe ze van zichzelf mogen houden, dus konden ze dit niet aan je doorgeven.

“Be proud of who you are, and not ashamed of how someone else sees you”

Toen ik klein was zag ik hoe mijn vader altijd bezig wat met zijn lichaam. Hij noemde zichzelf te dik, of was veel te dun. Hij dronk astronautenvoedsel en was negatief over zijn lichaam. Ook mijn moeder zei altijd hoe lelijk ze eruit zag op foto’s en dat ze moest afvallen. Beide hadden niet voldoende zelfliefde. Alleen als ze eruit zouden zien volgens een bepaald beeld, dan was het goed genoeg.

Zelfliefde is aangeleerd

Kritiek op jezelf

Wat ik heb geleerd is dat de mensen van wie ik het meest hou kritisch zijn over zichzelf. Ze straften zichzelf, waren streng voor zichzelf en ze konden maar weinig goed doen. Wat er gebeurt, is dat je de overtuigingen gaat overnemen. Je vind jezelf nooit goed genoeg en het kan en moet altijd beter, herkenbaar? Misschien is het wel zo erg geworden dat je perfectionisme hebt ontwikkeld en de lat eigenlijk voortdurend te hoog legt voor jezelf.

“Above all, be true to yourself, and if you cannot put your heart in it, take yourself out of it”

De weg naar zelfliefde is de bevrijding uit deze overgenomen conditionering. Het is namelijk helemaal niet de waarheid, die je overnam. De waarheid is dat je liefde bent en helemaal goed, je hoeft niets te veranderen. Om te komen tot zelfliefde, zet je kleine stapjes om jezelf volledig te accepteren.

Stop!

Zeg “Stop!”, als je jezelf weer wil bekritiseren. Neem eens een dag pauze en doe waar je zin in hebt, zonder je schuldig te voelen, of lui. Zelfliefde is een oefening, die je niet genoeg kunt trainen. Het is een oefening om alle delen van jezelf te accepteren, zelfs op de momenten dat die delen van jezelf gekwetst, bang of reactief zijn. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

ALS JE VAN ME HOUDT DAN…

In de wereld van vandaag hebben mensen vaak een verkeerd ...
EMOTIES

EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?

We houden ons allemaal bezig met liefde, aanraking, verbinding en ...
Feedback

HOE ONTVANG JE FEEDBACK?

Hoe ontvang je feedback, want dat is een kunst op ...
codependentie

HAAR SPROOKJE VAN CODEPENDENTIE

Eens was er een meisje dat leefde in de betoverende ...
IK ZAL AAN JE DENKEN

IK ZAL AAN JE DENKEN TOT HET GEEN PIJN MEER DOET

Deze ene zin dekt de zware lading die ik ervoer ...
Je bent precies goed

JE BENT PRECIES GOED

Op het pad van zelfacceptatie, de weg naar je bent ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download