ZEG ‘NEE’ TEGEN DRUGS

Ken je de reclame nog: “Zeg nee tegen drugs“. Het idee was om jongeren voor te lichten over drugsgebruik, verslaving werd namelijk bijna gezien als iets crimineels. Er staan fikse straffen op de handel en het gebruik ervan. Maar door de straffen en een gebrek aan begrip over trauma, lijkt het alleen maar meer te verspreiden.

Zeg ‘nee’ tegen drugs

Als je verslaving wil begrijpen, zul je moeten begrijpen wat de oorzaak is. Waarom zoek je naar stoffen waarvan je weet dat ze schadelijk zijn? Wat maakt dat je niet kunt stoppen, zelfs als het je relatie kost, of je er dood aan kunt gaan?

Het antwoord heeft te maken met het ontsnappen aan emotionele pijn. Het gaat over het hebben van een ontregeld zenuwstelsel en een onvermogen om jezelf te kalmeren en emoties te kunnen reguleren. De nervus vagus is een bundel zenuwen die begint bij de hersenstam en maakt verbinding met al je organen. Deze nervus vagus is de sleutel bij het genezen van trauma en het creëren van algeheel welzijn.

Hersen-darm as

Je kunt deze zenuw zien als de communicatieweg tussen de hersenen, het zenuwstelsel en de darmen, ook wel bekend als de hersen-darm as. De nervus vagus is de verbinding tussen je lichaam en je geest.

Zeg 'nee' tegen drugs

Wanneer je een onopgelost trauma hebt, wordt de vagale toon zwak. Een zwakke vagale tonus wordt in verband gebracht met hoge ontstekingswaarden, chronische ziekten, problemen met de spijsvertering, hart- en vaatziekten etc.

Zwakker vagale toon

Het hebben van een zwakke vagale toon betekent dat je niet snel herstelt van stress. Je zit vast in het vechten, bevriezen of afsluiten van het zenuwstelsel. Een sterke vagale toon wordt geassocieerd met emotionele stabiliteit, een lage ontstekingswaarde en een gevoel van welzijn.

Ook ik gebruikte soms verdovende middelen om mezelf af te leiden en de pijn te dempen. Ik voelde me niet goed genoeg, niet geliefd en niet begrepen. Hieruit ontstond zelfsabotage. Genezen van verslaving is ook verbonden met het vinden van een zinvol leven. Ik geloof dat veel mensen die met een verslaving worstelen heel creatief zijn, maar hun doel verloren zijn.

Gezonde hechting

In mijn ogen hebben we gezonde emotionele gezinsdynamieken nodig, om in op te groeien. Een gezonde hechting en veiligheid hebben we nodig om te kunnen genezen van dit collectieve trauma. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

erbij horen

IK WIL ERBIJ HOREN

Ik wil erbij horen. Dat verlangen koesteren we allemaal. Het ...
DE BASIC EXERCISE

DE BASIC EXERCISE

In de wereld van welzijn en therapieën duikt af en ...
stilte

DE STILTE VINDEN

De stilte vinden kan een verlangen zijn, maar in ons ...
als het zwaar wordt

IK BEN BIJ JE, ALS HET ZWAAR WORDT

Eens, in een klein dorp aan de rand van de ...
EMOTIES

EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?

We houden ons allemaal bezig met liefde, aanraking, verbinding en ...
Herstel de psoas

HERSTEL VAN DE PSOAS EN DE NERVUS VAGUS

Herstel van de psoas en de nervus vagus, en daarmee ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download