WIJSHEID VAN DE SOEFI’S, “LATIFA GEBED”

Een bijzonder, krachtig en eenvoudig gebed dat de Soefi’s gebruiken om verbinding te maken met de essentie van je wezen is de Latifa. Latif betekent ‘zachte aanraking in bewustzijn’. Met het Latifa-Gebed word je gelukkiger, doordat je innerlijke rust vind. Door het gebed zal het gemakkelijker zijn om jouw diepste gevoelens te begrijpen.

Meer innerlijke rust

Door het Latifa-gebed te beoefenen ga je op een innerlijke reis. Een reis die je in contact brengt met het licht en met het donker in jou. Het Latifa-gebed brengt alles in beweging zoals pijn, verdriet en onderdrukte verlangens. Je jezelf leren omarmen met compassie en een diep mededogen.

“My secret is I pray”

Het gebed combineert handbewegingen over het lichaam met woorden. Elk woord is verbonden met een specifiek lichaamsdeel. Je zou het gebed kunnen zien als een geleide meditatie. Aanvankelijk was het Latifa-gebed een geheim, dat alleen bedoeld was voor ingewijde discipelen. Het werd beschouwd als een zeer heilig en krachtig, maar nu is het dus voor iedereen beschikbaar. 

Het gebed bestaat uit zeven thema’s, die erg bevrijdend zijn. De 7 thema’s zijn:

  1. Ik besta
  2. Ik verlang
  3. Ik hoop
  4. Ik geloof
  5. Ik laat los
  6. Ik heb lief
  7. Ik ben bereid

Hoe ziet dat er in gebed uit?

1. IK BESTA. Pak met je linkerhand je rechterhand en leg hem op je linker zij. Links is de plaats van je milt, in het gebed de plek van je bestaan. Ontspan je schouders en adem een paar keer rustig in en uit. Besef je dat je de levensadem zomaar geschonken krijgt. Zonder deze adem kun je niet bestaan. Zeg dan hardop: “ik besta”. Adem rustig en zachtjes door en denk na over de reden waarom je bestaat. Je aanvaardt het leven. Is het geen wonder? Jouw stem, jouw lichaam en de ruimte die je inneemt. Niemand anders kan die woorden voor jou uitspreken, alleen jij. Dit is het, hier ben je dan. Met alle tekortkomingen, alle deugden en talenten. 

2. IK VERLANG. Nu pak je met je linkerhand je rechterhand en leg je hem op je rechter zij. Dit is de plek van je lever, de plaats van je verlangen in dit gebed. Zeg tegen jezelf: “ik verlang”. Denk na over wat je wenst en besef hoe deze je leven beïnvloeden. Door te verlangen, verleg je je aandacht naar buiten. Wat verlang je op dit moment? Groei, verandering, vooruitgang? Een verlangen kan sterk zijn, maar het kan ook als een zeurend ongenoegen aanwezig zijn. Vraag jezelf af; “wat is het dat ik werkelijk verlang?” Kijk er zonder oordeel naar, misschien is het iets heel anders dan je dacht. Je verwacht misschien allerlei bijzondere dingen, maar wat er bij je opkomt is: een kop verse thee. Of misschien verlang je vrijheid, naar een partner, een fit lichaam of simpelweg meer tijd. 

3. IK HOOP. Breng nu met je linkerhand je rechterhand naar je linkerborst. je linkerlong is de plek van de hoop. Hoop is de sterke motor voor je leven. Zeg tegen jezelf: ‘ik hoop”. Hoe voelt hoop voor jou? Besef dat hoe moeilijk jouw pad ook is, je kunt altijd weer hoop krijgen. Hoop zet je in beweging, het geeft je iets om voor te vechten. De schaduwkant van hoop is wanhoop,. Door deze tegenkracht wordt jouw hoop op de proef gesteld. De hoop die diep in jou zit, wordt uitgedaagd om zich te tonen. Hoop laat je boven jezelf uitstijgen en geeft je creativiteit en inspiratie.

4. IK GELOOF. Met je linkerhand breng je nu je rechterhand naar je rechterborst. Zeg hardop: “ik geloof en ik vertrouw.” Geloven en vertrouwen zullen je sterker maken en je helpen vervelende gevoelens los te laten. Vertrouwen vloeit voort uit hoop. Geloof in jezelf, vertrouw op wie je bent en wat je kunt. Je geloof verbindt je met het diepste in jezelf. Geloof en vertrouwen stellen gerust en troosten: “het komt goed”. 

5. IK LAAT LOS. Leg je rechterhand op je nek. Zeg: “ik laat los.” Het gebied van je nek staat voor alle dingen die jij voor jezelf houdt. Denk hierbij aan pijn, verdriet, woede en je eigen stem. Door alles wat er in je hoofd zit los te laten krijg je meer ruimte. Je hoeft je geen zorgen te maken, laat los en ben. 

6. IK HEB LIEF. Plaats je rechterhand in het midden van je borst. Zeg tegen jezelf: “ik heb lief.” Liefhebben is een van de sterkste gevoelens die je kunt hebben. Geef je hart de kans om te spreken. Voel hoe deze kracht vanuit je hele zijn straalt. Liefde overkomt je, het komt zomaar naar je toe, je kunt het niet afdwingen. Voel hoe de liefde door je heen stroomt, ontvangen en doorgeven. Adem liefde in en uit. Misschien kom je bij de pijn van je niet-geliefd voelen, van het gemis. Maar je hart weet dat het bestaat, als een innerlijk besef, laat alles maar stromen.

7. IK BEN BEREID. Om het gebed te beëindigen, breng je je rechterhand boven je navel en zeg de woorden: “ik ben bereid.” Als je bereid bent, wordt je verbonden met je eigen stem. Weet dat je de kracht, de moed en alle liefde al in je hebt. Ik hoop dat deze kennis en dit bewustzijn jouw dag een beetje aangenamer maken, en je leven een beetje lichter. 

Literatuur over het Latifa-gebed’Oefenen in leven met Latifagebed als gids’, door Jan van Deenen, Petra den Dulk en Jeanet Aartsen.(Utrecht: Ten Have, 2005).

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

EMOTIES

EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?

We houden ons allemaal bezig met liefde, aanraking, verbinding en ...
Herstel de psoas

HERSTEL VAN DE PSOAS EN DE NERVUS VAGUS

Herstel van de psoas en de nervus vagus, en daarmee ...
rumi

RUMI’S INZICHTEN

In de diep doordringende woorden van Rumi schuilt een universele ...
Eenheid

DE DAG VAN DE EENHEID

Het breekt mijn hart om te zien hoe we deze ...
AANRAAK

ALS IK JE AANRAAK

Als ik je aanraak Raak ik niet alleen maar je ...
cranio sacraal therapie

WAT BIEDT CRANIO SACRAAL THERAPIE?

Cranio sacraal therapie, ook wel bekend als cranio, is een ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download