WELKE VERDEDIGING GEBRUIKT JOUW EGO?

“Het gaat me nooit lukken”,”iedereen is altijd beter dan ik”, “alles is hopeloos en nutteloos”, “ik zal nooit goed genoeg zijn”,”niemand houdt van me”. Klinkt dit je ergens bekend? Het zijn allemaal valstrikken van je geest, ofwel je ego. Het zijn verdedigingsmechanismen die pijn en schaamte in jou veroorzaken. In veel gevallen zit het zo diep geworteld dat je je niet eens echt volledig bewust bent.

Het is een leugen

Het belangrijkste om je te realiseren over deze denkfouten, is dat het manieren zijn om met de wereld en het zelf om te gaan. Deze wereld van mentale ego strubbelingen en denkfouten is namelijk niet echt, maar een leugen. Je beeld is besmet met negativiteit, die helemaal niet waar is en vaak ook nog onrealistisch. 

“Is that you or your ego?”

Als je last hebt van je ego, is het ten eerste niet jouw schuld en er is zeker een manier om er van los te komen, word je eerst bewust. Als je dit doet, zul je meer innerlijke rust, zelfliefde, vertrouwen en verbondenheid met het leven gaan ervaren.

Wat zijn ego verdedigingsmechanismen?

Verdedigingsmechanismen zijn strategieën, die je helpen om te gaan met de onzekerheid van het leven. Als een situatie, waarheid of realiteit te veel voor je is om aan te kunnen, dan komt er een verdedigingsmechanisme tevoorschijn die je zult helpen. Je kunt het zien als jouw grote verdediger.

“A bad day for your ego is a great day for your soul”

Het lastige is dat deze verdediger niet zomaar opgeeft en alles doet om jou veilig te stellen. Door alle trauma’s die hij heeft ervaren, blijft hij je consequent waarschuwen als er gevaar dreigt. Wanneer dit gebeurt, blijf je dus worstelen met oude en disfunctionele patronen, die zich blijven herhalen. Dit kan veel schade aanrichten in je leven. 

Welke tekens herken je?

  • Laag gevoel van eigenwaarde
  • Constant ruzie
  • Geïrriteerd aan anderen zonder duidelijke reden
  • Je voelt je een onschuldig slachtoffer
  • Gevoel hebben dat de wereld tegen je is
  • Zwart-wit denken
  • In relaties schiet je van haat naar liefde
  • Kritisch en sarcastisch
  • Je accepteert zelden de schuld en neemt geen verantwoordelijkheid
  • Je hebt hoge verwachtingen van jezelf en anderen
  • Ontevreden over jezelf en het leven
  • Verslavingsgevoelig
  • Obsessief zijn
  • Teveel denken
  • Je voelt je leeg en losgekoppeld van je ware zelf en je leven

In hoeveel van bovenstaande tekens kun je jezelf herkennen? We hebben allemaal een ego, dus we hebben hier allemaal in meer of mindere mate last van.

Verdedigingsmechanismen:

  • Aannames. Een aanname is een veronderstelling. Wanneer je een aanname doet, geloof je dat iets waar is, op basis van wat je denkt dat waar is, zonder bewijs. Je kunt aannames hebben over anderen, jezelf of een bepaalde situatie. Het is schadelijk omdat aannames veel onnodige pijn creëren, vooral als je altijd van het ergste uitgaat. Je velt valse oordelen over anderen, wat relaties kan beschadigen of zelfs kapot maken. 
  • Valse overtuigingen. Een overtuiging is een gedachte die je blijft denken. Het is het geloof dat iets waar is, ook al is het dat misschien niet. Vaak zijn deze overtuigingen zwart-wit en ze kunnen zo diep geworteld zijn dat jij je eigenlijk helemaal niet bewust bent dat ze er zijn. Ook al zijn ze niet waar, ze kunnen je eigenwaarde behoorlijk aantasten. Als je worstelt met een lage eigenwaarde, zal dit veel negativiteit veroorzaken op alle vlakken in je leven. 
  • Negatieve vergelijkingen. Een vergelijking is een oordeel dat we maken, wanneer we mensen of dingen tegen elkaar afmeten. Ontevredenheid en een laag zelfbeeld zijn de twee dingen die vergelijkingen veroorzaken. Je wil beter en perfecter zijn dan anderen. Je gebruikt anderen en je idealen als maatstaf voor succes. Het is schadelijk omdat vergelijken leidt tot jaloezie en afgunst. Hierdoor ontstaan woede, pijn en frustratie. Deze emoties leggen een grote druk op je relaties en vernietigen vriendschappen en familiebanden.
  • Obsessieve verlangens. Verlangen is iets willen dat je niet hebt. We doen dit omdat we ontevreden zijn en het gevoel hebben dat het ons ergens diep van binnen aan iets ontbreekt. Als je verlangt, heb je het nare gevoel niet genoeg te hebben. Wanneer je jezelf vergelijkt met anderen merk je dat je tekortschiet en zo ontstaat er verlangen. Het is schadelijk omdat verlangen gelijk staat aan pijn. Vaak resulteert verlangen in lust en lust in een obsessie. En hieruit komen gevoelens van verdriet, woede en jaloezie. Denk maar eens aan alle criminaliteit dat is het resultaat van een obsessie die voortkomt uit verlangen. 
  • Verwachtingen. Verwachten is het idee hebben dat er iets moet gebeuren of zal gebeuren. Verwachtingen worden gecreëerd door de geest die graag controle heeft, zelfs over de toekomst. Als er niet wordt voldaan aan een verwachting, ervaar je angst, innerlijke onrust of misschien wel boosheid. Verwachtingen komen uit een misplaatst gevoel van zekerheid en dit komt door het zoeken naar veiligheid. Het is schadelijk omdat het verwachten van iets van anderen leidt tot teleurstelling, verwarring, frustratie en woede. Maar je zult ook lijden als je te hoge verwachtingen hebt van jezelf. Verwachtingen kunnen een selffulfilling prophecy worden. Als je bijvoorbeeld verwacht dat je bang gaat zijn in een bepaalde situatie, dan is dat in 99,9% van de gevallen ook waar.
  • Idealen. Een ideaal is een ingebeeld perfect resultaat, bijvoorbeeld het vinden van de “die ene”. Maar je kunt ook denken aan het perfecte huis of de perfecte baan willen, of alles altijd goed doen. Idealen komen voort uit perfectionisme. Het zijn onrealistische doelen, die bijna onmogelijk te behalen zijn. Het is schadelijk omdat door jij je door idealen die niet te bereiken zijn, een mislukking voelt. Bovendien kunnen idealen ervoor zorgen dat je onder enorme druk leeft, waardoor er een chronische angst ontstaat. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag





Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

intuïtie

HET VERSCHIL TUSSEN EGO OF INTUÏTIE

Als je bezig bent met bewustwording is het fijn om ...
rest and digest

REST EN DIGEST EN TRAUMA

Het concept van 'rest and digest' is nauw verbonden met ...
ptss

EMPATHIE EN BEGRIP BIJ PTSS

Posttraumatische Stressstoornis is een serieuze aandoening die niet zomaar genegeerd ...
Feedback

FEEDBACK AANNEMEN ALS CODEPENDENT

Het aannemen van feedback kan een uitdaging zijn, vooral voor ...
Depressie en het ego

DE LINK TUSSEN DEPRESSIE EN HET EGO

Depressie en het ego, de kleine ik, zijn met elkaar ...
Dissociatie

DISSOCIATIE; WAT KUN JE WEL OF NIET ONTHOUDEN?

Dissociatie lijkt een soort mist die de grenzen van je ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download