WELKE VERANDERINGEN CREËERT BEWUSTZIJN?

Als je op deze website bent, is het zeer waarschijnlijk dat je al op het pad van bewustwording bezig bent, of dat je aan het begin staat. Maar wat kun je nu eigenlijk verwachten van bewustwording? Welke dingen gaan er veranderen en welke inzichten krijg je? Enkele zaken die gaan veranderen als je meer bewustzijn krijgt, hebben we op een rijtje gezet. Hieruit kun jij opmaken waar je nu staat en waar je nog meer zou kunnen groeien.

  • Je weet wanneer je ego aan het woord is. De meeste last van een reactief ego, ervaar je in intieme partner relaties. Je ego beschermt je tegen de herkenning van oude pijn, in nieuwe situaties. Hoe meer je bewust wordt van je ego, hoe beter je kunt leren communiceren. Je bent steeds meer in staat om aanwezig te blijven bij de emoties van je partner, waardoor de ander zich begrepen zal voelen. Ook kun je gezondere keuzes maken vanuit liefde, in plaats van angst.
  • Geen controle meer. Hoe meer je leert om veilig te zijn in je lichaam, hoe beter je je kunt afstemmen op de emotionele toestand van je partner, zonder de controle te willen. Je kunt je partner en jezelf behandelen als volwassene en je vertrouwt erop dat de ander beslissingen neemt in hun eigen belang. Door je partner zijn of haar eigen pad te laten bewandelen, zonder de controle te willen, creëer je veiligheid, geborgenheid en wederzijds respect.
BEWUSTZIJN
  • Je gaat het trauma van je partner begrijpen. We hebben allemaal onopgeloste trauma’s, dus ook je partner. Deze trauma’s hebben bepaalde denkpatronen gecreëerd, waaruit kernovertuigingen zijn ontstaan. De manier waarop je hebt leren hechten, hoe goed je je emoties kunt reguleren en de copingmechanismen die je ontwikkeld hebt. Geven aan waar je staat in bewustzijn. Als je gaat begrijpen hoe je trauma’s zich manifesteren, dan kun je ook de trauma’s en het gedrag wat daaruit ontstaat, van je partner begrijpen. Zo kun je samen een relatie creëren met ruimte voor genezing.
  • Je bent je bewust van je zenuwstelsel. De toestand van je zenuwstelsel creëert gedachten, reacties en gedrag. Als je zenuwstelsel in de vecht-, vlucht-, of vriesmodus zit, ben je in de overleving en kun je niet goed anticiperen. Je kunt niet nadenken en ook niets in je opnemen. Het is niet handig om in deze modus gesprekken te voeren, omdat onder andere het luisteren is uitgeschakeld. Leer dus hoe je je zenuwstelsel kunt reguleren en je zult merken hoe het je relaties ten goede zal veranderen.
  • Het ervaren van vrijheid in jezelf en in je relaties. Waarschijnlijk heb ook je je vroeger geschaamd, schuldig gevoeld en is je waarheid ontkent. Je kon niet gewoon zijn wie je werkelijk bent. Je werd niet gezien of gehoord en hebt je moeten aanpassen en gedragen. Als je het pad van bewustwording gaat bewandelen ga je steeds meer vrijheid ervaren. Er komt ruimte voor lastige gesprekken en je relaties worden veilig. Creëer stap voor stap meer vrijheid en bewustzijn. Auteur Madeleine van Mourik

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

EMOTIES

EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?

We houden ons allemaal bezig met liefde, aanraking, verbinding en ...
Herstel de psoas

HERSTEL VAN DE PSOAS EN DE NERVUS VAGUS

Herstel van de psoas en de nervus vagus, en daarmee ...
rumi

RUMI’S INZICHTEN

In de diep doordringende woorden van Rumi schuilt een universele ...
Eenheid

DE DAG VAN DE EENHEID

Het breekt mijn hart om te zien hoe we deze ...
AANRAAK

ALS IK JE AANRAAK

Als ik je aanraak Raak ik niet alleen maar je ...
cranio sacraal therapie

WAT BIEDT CRANIO SACRAAL THERAPIE?

Cranio sacraal therapie, ook wel bekend als cranio, is een ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download