WELKE ROLLEN KENT JOUW EGO?

We hebben allemaal een ego en je kunt ook niet zonder. Soms kun je flink last hebben van je ego. Het ego denkt je dan te helpen in een situatie, hij beschermt je. Alleen soms is het beter om echt naar jezelf en je eigen gedrag te kijken.

Om kwetsbaar en je ware zelf te kunnen zijn, is het belangrijk om eerst je ego te leren kennen. Welke rollen zet hij in om jou te verdedigen, of de lieve onschuld te zijn?

  • Onschuldige toeschouwer. Een van de moeilijkste dingen, is het doorzien van je ego. Het ego houd je voor de gek, met denken dat je onschuldig bent. En we weten allemaal, dat wat je niet herkent en erkent, kun je ook niet veranderen. Misschien leef je nog (onbewust) in de ontkenning of vermijding en zie je de noodzaak niet, om naar jezelf te kijken. Je wil jouw nare, niet zo fraaie kanten, liever niet onder ogen komen. Als dit het geval is, dan weiger je het verband te zien tussen jouw acties en de wereld om jou heen.
  • Onschuldige criticus. Dit verdedigingsmechanisme lijkt op de toeschouwer. Het verschil is dat deze kritiek levert, om zelf geen schuld te hoeven voelen. Kritiek geef je omdat je het niet eens bent met de buitenwereld. Je ego plaatst zich buiten de groep, of boven de ander, jij bent slimmer.

Je ego als slachtoffer

  • Het slachtoffer. Ik weet zeker dat we allemaal weleens een slachtoffer zijn tegengekomen. Iemand die anderen of de omstandigheden de schuld geeft van zijn situatie. Iedereen gebruikt tot op zekere hoogte schuld als afweermechanisme, dat is normaal. Hoe ga jij om met een vervelende situatie? Als jij iets buiten jezelf de schuld geeft, dan geef je daarmee jouw persoonlijke verantwoordelijkheid op. Je legt de schuld die bij iets of iemand anders neer. Dit verdedigingsmechanisme maakt dat je niet duidelijk kunt zien, wat jouw bijdrage is aan jouw lijden. Het slachtoffer is een van de krachtigste beschermers van je ego, jij faalt nooit.
  • De controle freak. Deze ego-rol probeert jou op een verkeerde manier te beschermen, hij is onoverwinnelijk. Het enige wat je ego wil is overleven en zorgen dat jij veilig bent. Voel even hoe dit deel in jouw zijn best doet voor je. Dit verdedigingsmechanisme neemt vaak een hele sterke en overheersende positie in. Door over alles controle uit te oefenen, ben je eindelijk “veilig”. Helaas is dit niet waar, het werkt zelfs averechts. Hoe meer jij over alles en iedereen controle wil, hoe meer je zult lijden. Je leeft in weerstand en niet in de flow van het leven. Weet dat jouw kracht ligt in liefde en vertrouwen en niet in de op angst gebaseerde controle. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

https://bindu.nl/wp-content/uploads/2020/11/cropped-Logo-Bindu-circle-only.png

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

boos

DURF JIJ ECHT BOOS TE WORDEN?

Als kind zou je van je ouders moeten leren hoe ...
vaderwond

DE VADERWOND

Ben jij net als ik ook opgegroeid met een "afwezige" ...
emotionele leeftijd

WAT IS JOUW EMOTIONELE LEEFTIJD?

Wat is jouw emotionele leeftijd? Misschien ben je 52 jaar, ...
spiegelen

WAT SPIEGELEN JE OUDERS?

Als kind wil je maar een paar dingen, dat je ...
vluchten

VLUCHTEN ALS TRAUMA REACTIE

Je hebt vast weleens gehoord van de vecht-, vlucht-, (be)vries-modus. ...
conditionering

WAT IS JOUW CONDITIONERING?

Misschien heb je weleens gehoord van het woord conditionering. Je ...
https://bindu.nl/wp-content/uploads/2020/11/cropped-Logo-Bindu-circle-only.png

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download