WELKE ROLLEN KENT JOUW EGO?

We hebben allemaal een ego en je kunt ook niet zonder. Soms kun je flink last hebben van je ego. Het ego denkt je dan te helpen in een situatie, hij beschermt je. Alleen soms is het beter om echt naar jezelf en je eigen gedrag te kijken.

Om kwetsbaar en je ware zelf te kunnen zijn, is het belangrijk om eerst je ego te leren kennen. Welke rollen zet hij in om je te verdedigen, of de lieve onschuld te zijn?

  • Onschuldige toeschouwer. Een van de moeilijkste zaken, is het doorzien van je ego. Het ego houd je voor de gek, met denken dat je onschuldig bent. En we weten allemaal dat wat je niet herkent en erkent, kun je ook niet veranderen. Misschien leef je nog (onbewust) in de ontkenning of vermijding en zie je de noodzaak niet, om naar jezelf te kijken. Je wil je nare, niet zo mooie kanten, liever niet onder ogen komen. Als dit het geval is, dan weiger je het verband te zien tussen je acties en de wereld om je heen.
  • Onschuldige criticus. Dit verdedigingsmechanisme lijkt op de toeschouwer. Het verschil is dat deze kritiek levert, om zelf geen schuld te hoeven voelen. Kritiek geef je omdat je het niet eens bent met de buitenwereld. Je ego plaatst zich buiten de groep, of boven de ander, je bent slimmer.

Je ego als slachtoffer

  • Het slachtoffer. Ik weet zeker dat we allemaal weleens een slachtoffer zijn tegengekomen. Iemand die anderen of de omstandigheden de schuld geeft van zijn situatie. Iedereen gebruikt tot op zekere hoogte schuld als afweermechanisme dat is normaal. Hoe ga je om met een vervelende situatie? Als je iets buiten jezelf de schuld geeft, dan geef je daarmee je persoonlijke verantwoordelijkheid op. Je legt de schuld die bij iets of iemand anders neer. Dit verdedigingsmechanisme maakt dat je niet duidelijk kunt zien, wat je bijdrage is aan je lijden. Het slachtoffer is een van de krachtigste beschermers van je ego, je faalt nooit.
  • De controle freak. Deze ego-rol probeert je op een verkeerde manier te beschermen, hij is onoverwinnelijk. Het enige wat je ego wil is overleven en zorgen dat je veilig bent. Voel even hoe dit deel in je zijn best doet voor je. Dit verdedigingsmechanisme neemt een hele sterke en overheersende positie in. Door controle uit te oefenen, ben je eindelijk “veilig”. Helaas is dit niet waar, het werkt zelfs averechts. Hoe meer je over alles en iedereen controle wil, hoe meer je zult lijden. Je leeft in weerstand en niet in de flow van het leven. Weet dat je kracht ligt in liefde en vertrouwen en niet in de op angst gebaseerde controle. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

kleine ik

CONTROLE EN DE KLEINE IK

In ons dagelijks leven lijkt de drang naar controle vaak ...
Neuroceptie

NEUROCEPTIE TIJDENS JE DAGROUTINE

Neuroceptie en je interne alarmsysteem werken samen om je reacties ...
stilte behandeling

DE STILTE BEHANDELING DOORBROKEN

Vorige week was er man bij me en vertelde een ...
Negeren

DE KRACHT VAN NEGEREN

Iedereen is bekend met negeren. Het kan zich uiten in ...
Vrouwelijke narcisten

MANIPULATIE TECHNIEKEN VROUWELIJKE NARCIST

Vrouwelijke narcisten kunnen manipulatieve technieken gebruiken om anderen te controleren ...
Emotionele chantage

HOE WERKT EMOTIONELE CHANTAGE?

Ook jij kent vast het gevoel van chantage wel. Maar ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download