WAT ZAG JIJ IN DE SPIEGEL?

Als je klein bent en in de spiegel kijkt, zie je je eigen fysieke reflectie. Op die manier leer je jezelf kennen. Om jezelf vanbinnen te leren kennen, gebruik je mensen in de buitenwereld. Wat de buitenwereld jou vertelt, ben je gaan geloven. Stel iemand zegt; ‘waarom reageer je altijd zo fel?‘ Dan ga je denken dat je een opstandig persoon bent. En als mensen je vertellen dat je erg lief bent, ga je jezelf zien als een mooi persoon.

“Mirrors lie. They don’t show you what’s inside”

Hoe anderen op je reageren, zie je als een weerspiegeling van wie je werkelijk bent. Toen je nog klein was, twijfelde je nooit aan die reflectie. Je twijfelde niet aan de nauwkeurigheid van de spiegel, in plaats daarvan nam je het aan. Hierdoor is jouw binnenwereld gelijk geworden aan de buitenwereld.

Je bent waardevol

Als je een moeder had die eigenlijk geen zin en tijd had om voor je te zorgen, omdat ze vooral druk was met zichzelf, dan is deze spiegel niet een heel nauwkeurige spiegel geweest. Wat ze aan je liet zien was; ‘ik heb geen tijd voor je, ik vind je niet belangrijk‘. Ze heeft dan niet gereflecteerd dat je waardevol bent.

Of stel je had een vader die niet met jouw emoties overweg kon. Hij zei bijvoorbeeld; ‘stel je niet zo aan’, of ‘je maakt een drama over niks’. Hierdoor ben je gaan twijfelen aan jouw waarneming en waarheid, het was immers niet waar wat jij daar ervoer.

Ongewenst zijn

Wat jij zag in de spiegel was dat je ongewenst en tot last bent. Wat je zag, is dat jouw waarneming en waarheid niet klopt. En omdat je niet twijfelde aan de spiegel, heb je het als waarheid aangenomen en ben je jezelf gaan zien als waardeloos en onbelangrijk. Je bent de verbinding met jezelf verloren.

En omdat we allemaal op zoek zijn naar liefde, ben jij je gedrag gaan aanpassen, om het toch ergens op een of andere manier te krijgen. Je bent gaan geloven dat je geen liefde en verbinding kunt krijgen, gewoon om wie jij bent. De persoon die je werkelijk bent is namelijk niet goed genoeg. Hierdoor ben je codependentie gaan ontwikkelen, om zo toch te kunnen krijgen waar je zo naar verlangde. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Parentificatie

7 VORMEN VAN PARENTIFICATIE

In het boek 'Niemandskinderen' van Carolien Roodvoets worden verschillende vormen ...
projectie

HOE WERKT PROJECTIE?

Soms gedragen we ons op een manier die anderen niet ...
Triggers

TRIGGERS GEBRUIKEN VOOR PERSOONLIJKE GROEI

Ken je dat gevoel dat iemand iets zegt of doet ...
Spiegel

WAT ZAG JIJ IN DE SPIEGEL?

Als je klein bent en in de spiegel kijkt, zie ...
Pleasegedrag

HOE DOORBREEK JE PLEASEGEDRAG?

Het overlevingsmechanisme wat we de reekalf-traumareactie noemen is beter bekend ...
Jezelf afwijzen

WAT GING JE IN JEZELF AFWIJZEN?

Ken jij de uitspraak: "Wat je zegt, ben je zelf" ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download