WAT SPIEGELEN JE OUDERS?

Als kind wil je maar een paar dingen dat je ouders van je houden dat ze trots op je zijn en dat je een verbinding met ze voelt. Het leven hangt tenslotte van hen af. Als kind heb je nog niet het besef dat je ouders zelf trauma’s dragen en hun eigen verleden hebben. Alles wat ze zeggen en doen, betrek je op jezelf. Dat wat ze spiegelen neem je aan als de waarheid. Misschien voel je je als volwassene nog steeds schuldig, omdat je niet goed genoeg bent. 

Van je ouders heb je onder andere geleerd: “Altijd beleefd zijn” en “Eerlijk alles delen“. Maar ook zijn er veel onbewuste zaken die je aanleert en overneemt. Dingen waar je helemaal niet zo bij stilstaat. 

spiegelen

Welke dingen spiegelen zij?

  • De manier waarop we relaties aangaan en beleven. Je leert hoe een relatie werkt, door de eerste relaties in je leven te observeren. De relatie met je ouders, tussen je ouders en tussen hen en vrienden etc. Wat was hun manier van communiceren? Hoe gingen ze met anderen om? Wat waren hun verwachtingen? Dit vormt de basis van hoe je je gedraagt in relaties. 
  • Grenzen stellen. De manier waarop je met grenzen omgaat, is de manier waarop je ouders met grenzen, of het gebrek eraan, omgingen. Als je ouders duidelijke, consistente grenzen stellen en de grenzen van anderen respecteren, dan begrijp je ze nu. Als je een codependentie-conditionering kent, dan worstel je nu met grenzen, of voelt je schuldig bij het stellen. 
  • Je kernovertuigingen. Je neemt alles in je op, wat door je ouders wordt gezegd. Je ziet het als de waarheid. Je beseft niet dat het de waarheid is van je ouders en iets zegt over henzelf.
  • Emoties handelen. Hoe je zag dat je ouder(s) met een stressvolle emoties omgingen, zo ga je er nu ook mee om. De kans is groot dat je reactief reageert, omdat je ouders niet bewust waren toen ze je groot brachten. 
  • Hoe jij jezelf behandeld. Als je ouders goed voor hun lichaam en geest zorgen en zichzelf niet verraden, dan werkt dat nu bij jou ook zo. Als je ouders zichzelf en hun behoeften verwaarlozen, dan doe je er voor jezelf ook niet toe. 

Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag





Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Angst

ANGST, WAT LAAT JE VOOR EEN ANDER?

Waarom hebben we angst voor wat anderen van ons vinden ...
UITSTELGEDRAG

UITSTELGEDRAG, LEUKER KUNNEN WE HET NIET MAKEN

Je kent het vast wel, vervelende taken die je voor ...
slachtofferrol

SLACHTOFFERROL, TYPISCHE KENMERKEN

Ja, ook jij hebt weleens het slachtoffer gespeeld. Denk maar ...
WEERSTAND

WEERSTAND, WAT IS JE EIGEN INVLOED?

Als ik tegen je zou zeggen; 'kies een fijn gevoel', ...
SLACHTOFFERMENTALITEIT

SLACHTOFFERROL, STOP ERMEE!

Waarom zit ik in de slachtofferrol? Hoe ben ik hierin ...
Wat is waar

WAT IS WAAR? IK RAAK IN DE WAR

Heb je weleens gehoord van gaslighting? De ander ontkent dat ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download