WAT MAAKT JE RELATIE VERBREKEN ZO ZWAAR?

Je relatie verbreken en liefdesverdriet kan emotioneel zwaar en hartverscheurend zijn. Zelfs als je weet dat het beter is, omdat jullie geen goede match zijn. Zelfs als je je ongelukkig, niet gezien en niet geliefd voelt, kan het lastig zijn de relatie te verbreken. Zelfs als je hard hebt gewerkt om het te laten slagen, of je partner eigenlijk nooit echt wilde binden, of je verstikte. Juist dan is het zwaar, als het eigenlijk niet lukte om een emotionele band op te bouwen.

Het gevoel zit diep

Misschien schaam je je ervoor en zit je gevoel veel dieper dan alleen de pijn van deze relatie. Relaties die eindigen leggen de wonden uit je jeugd open. Het zijn juist de meest intieme liefdesrelaties, die dit alles naar voren brengen. Onbewust komen de herinneringen boven in je lichaam, van de relatie met je ouders toen je nog klein was.

Sometimes, I don’t know what haunts me more… The memories of you… Or the happy person I used to be.”

Ranata Suzuki

Veel mensen lopen rond met onopgeloste verwondingen, door die eerste relaties. Je werd niet gezien of gehoord en je kon niet zijn wie je werkelijk bent. Je hebt geen emotionele binding ervaren en je leerde om te voldoen aan de behoefte van je ouders. Hierdoor heb je je eigen behoeften ontkent of weggestopt en jezelf verraden. Allemaal om liefde en goedkeuring van je ouders te krijgen.

Relatie verbreken

Als je uit elkaar gaat, komt de verwonding uit je jeugd naar de oppervlakte. Alle kernovertuigingen die je als kind hebt ontwikkeld dienen zich aan. “Niemand zal voor mij kiezen“. “Iedereen verlaat mij”. “Iedereen vertrekt”. “Ik ben het niet waard om bemind te worden”.

Je voelt weer dezelfde pijn als die je voelde toen je klein was met je ouders. Gebroken, verkeerd begrepen en alleen. Deze emoties zullen dus altijd sterk geactiveerd worden wanneer een relatie eindigt, ongeacht hoe die relatie eruitzag. En dat is oké.

“The hardest thing I’ll ever do is walk away still loving you.” 

Tracy Lawrence

Je rouwt om meer dan alleen dit ene verlies. ‘Er overheen komen’ gaat niet over het vervangen van de persoon, het gaat over het helen van de oorspronkelijke wond. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Charlie Chaplin

TOEN IK VAN MEZELF BEGON TE HOUDEN

Toen ik van mezelf begon te houden, zag ik in ...
Relatie met je moeder

DE INVLOED VAN DE RELATIE MET JE MOEDER

De eerste relatie die je hebt met een vrouw, is ...
KRACHT

KRACHT, HEB JIJ HEM WEGGEGEVEN?

We leven in een universum wat gebaseerd is op 'de ...
Soms voelen we ons

SOMS VOELEN WE ONS …

Soms voelen we ons eenzaam, nietomdat we alleen zijn, maar ...
giftige mensen

GIFTIGE MENSEN, HOE HERKEN JE ZE?

Je hebt vast wel eens gehoord van de term "giftige" ...
Toekomstige relatie

HOE KOMT HET DAT DE RELATIE TUSSEN OUDER EN KIND JE TOEKOMSTIGE RELATIES VORMT?

De liefdes partners die jij in je volwassen leven aantrekt, ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download