WAT MAAKT JE RELATIE VERBREKEN ZO ZWAAR?

Je relatie verbreken en liefdesverdriet kan emotioneel zwaar en hartverscheurend zijn. Zelfs als je weet dat het beter is, omdat jullie geen goede match zijn. Zelfs als je je ongelukkig, niet gezien en niet geliefd voelt, kan het lastig zijn de relatie te verbreken. Zelfs als je hard hebt gewerkt om het te laten slagen, of je partner eigenlijk nooit echt wilde binden, of je verstikte. Juist dan is het zwaar, als het eigenlijk niet lukte om een emotionele band op te bouwen.

Het gevoel zit diep

Misschien schaam je je ervoor en zit je gevoel veel dieper dan alleen de pijn van deze relatie. Relaties die eindigen leggen de wonden uit je jeugd open. Het zijn juist de meest intieme liefdesrelaties, die dit alles naar voren brengen. Onbewust komen de herinneringen boven in je lichaam, van de relatie met je ouders toen je nog klein was.

Sometimes, I don’t know what haunts me more… The memories of you… Or the happy person I used to be.”

Ranata Suzuki

Veel mensen lopen rond met onopgeloste verwondingen, door die eerste relaties. Je werd niet gezien of gehoord en je kon niet zijn wie je werkelijk bent. Je hebt geen emotionele binding ervaren en je leerde om te voldoen aan de behoefte van je ouders. Hierdoor heb je je eigen behoeften ontkent of weggestopt en jezelf verraden. Allemaal om liefde en goedkeuring van je ouders te krijgen.

Relatie verbreken

Als je uit elkaar gaat, komt de verwonding uit je jeugd naar de oppervlakte. Alle kernovertuigingen die je als kind hebt ontwikkeld dienen zich aan. “Niemand zal voor mij kiezen“. “Iedereen verlaat mij”. “Iedereen vertrekt”. “Ik ben het niet waard om bemind te worden”.

Je voelt weer dezelfde pijn als die je voelde toen je klein was met je ouders. Gebroken, verkeerd begrepen en alleen. Deze emoties zullen dus altijd sterk geactiveerd worden wanneer een relatie eindigt, ongeacht hoe die relatie eruitzag. En dat is oké.

“The hardest thing I’ll ever do is walk away still loving you.” 

Tracy Lawrence

Je rouwt om meer dan alleen dit ene verlies. ‘Er overheen komen’ gaat niet over het vervangen van de persoon, het gaat over het helen van de oorspronkelijke wond. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

EMOTIES

EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?

We houden ons allemaal bezig met liefde, aanraking, verbinding en ...
Feedback

HOE ONTVANG JE FEEDBACK?

Hoe ontvang je feedback, want dat is een kunst op ...
codependentie

HAAR SPROOKJE VAN CODEPENDENTIE

Eens was er een meisje dat leefde in de betoverende ...
IK ZAL AAN JE DENKEN

IK ZAL AAN JE DENKEN TOT HET GEEN PIJN MEER DOET

Deze ene zin dekt de zware lading die ik ervoer ...
Je bent precies goed

JE BENT PRECIES GOED

Op het pad van zelfacceptatie, de weg naar je bent ...
Respect

RESPECT ALS BASIS VOOR VERBINDING

Respect, integriteit en eerlijkheid vormen wat mij betreft de essentiële ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download