WAT MAAKT DAT WE PESTEN EN OORDELEN?

Hoe vaak maak jij mee, dat je door iemand niet geaccepteerd wordt zoals je bent? Dat je oordelen krijgt, of in een hokje wordt geplaatst, zonder dat de ander werkelijk weet wie je bent. Misschien heb je weleens te maken gehad met pesten op hoe je eruit ziet, of hoe je je gedraagt.

Waarom wil je iemand buiten pesten?

Vroeger werd ik behoorlijk gepest, ik was te mollig, had gekke kleren en gedroeg me anders dan alle anderen. Ik speelde met de buitenbeentjes en eigenlijk begreep ik er maar weinig van, het meeste ontging me gelukkig. Het is natuurlijk lastig te begrijpen dat er mensen zijn die anderen veroordelen, pesten, of niet accepteren, want zeg zelf; waarom zou je iemand buiten willen sluiten?

Om anderen te accepteren, zul je zelfacceptatie moeten hebben. En de harde waarheid is dat veel mensen moeite hebben om delen van wie ze zijn te accepteren. Denk maar aan vroeger, toen je hebt geleerd om jezelf aan te passen en te veranderen, naar de behoeften van je ouders, leraren en leeftijdsgenoten. Soms kreeg je de reactie dat bepaald gedrag ‘slecht’ was, dus deze delen ben je (onbewust) gaan verbergen.

Wat heb jij onderdrukt?

En hoe meer je hebt verborgen en onderdrukt, hoe kritischer je wordt op anderen die delen van zichzelf uitdrukken, die jou ongemakkelijk maken.

Pesten

Religie maakt het moeilijk

Nog lastiger is het als je bent opgegroeid met een religieuze conditionering. Van mijn moeder weet ik dat zij al jong leerde over de hel en verdoemenis. Als dit van jongs af aan steeds weer wordt herhaald, dan is het moeilijk om nog op een andere manier te denken. Je bent slecht en in zonde geboren, dus vanaf je geboorte zijn er al veel delen niet goed van jou.

We vinden het lastig om onze schaduwkanten onder ogen te komen. Maar we hebben allemaal woede, jaloezie, angst, schaamte, en schuld in ons. En vooral waar schaamte is, heb je de neiging om te gaan projecteren op anderen.

Jezelf helemaal kunnen accepteren houdt in:

  • Je stelt vragen en bent nieuwsgierig.
  • Begrijpen dat er andere perspectieven zijn en die respecteren. Je oordeelt niet om je ego er beter van tel aten worden.
  • Je gaat zitten met de ongemakkelijke emoties die je ervaart.
  • Je authentieke mening vormen, zonder anderen te volgen.
  • Het accepteren van verschillen in anderen.
  • Je accepteert de groei van de mensen om je heen en snapt dat alles en iedereen telkens veranderd
  • Je bent aardig voor jezelf en hebt ook compassie naar anderen.

Onthoudt dat als anderen je niet zien, pesten, of niet accepteren, het normaal is om het persoonlijk op te vatten. Het doet namelijk pijn en triggert een oude wond. Echter, als je verder leert kijken dan je ego, kun je zien dat de ander worstelt met een gebrek aan zelfacceptatie. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

PERFECTIONISME

PERFECTIONISME, HERKEN JIJ JEZELF?

Je hoort mensen zeggen; 'Ik ben een perfectionist'. Perfectionisme wordt ...

WAT DOET STRESS MET JE?

In ons moderne leven worden we vaak overspoeld door stressoren, ...
Depressie en trauma

HOE ZIJN DEPRESSIE EN TRAUMA VERBONDEN?

Depressie en trauma kunnen nauw met elkaar verbonden zijn, en ...
Ptss

WAAROM PTSS VASTHOUDEN?

Het vasthouden aan PTSS is een complex fenomeen en kan ...
Hectiek van alle dag

HECTIEK VAN ALLE DAG

In de drukte en hectiek van alledag kan het een ...
Zelfafwijzing

ZELFAFWIJZING, WAAR KOMT HET VANDAAN?

Wanneer we onszelf fysiek willen leren kennen, kijken we vaak ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download