WAT MAAKT DAT JE VERSLAAFD RAAKT?

Veel mensen kampen met een verslaving, dat kan van alles zijn. Denk aan eten, alcohol, gamen, seks, shoppen, Social Media, roken, gokken, medicijnen en zo meer. Maar wat is de reden dat mensen verslaafd raken? Wat drijft iemand om middelen te gebruiken?

Waarom begin je ermee?

Op school leer je al jong dat het gevaarlijk en ongezond is om middelen te gebruiken. Niet alleen je ouders waarschuwen hiervoor, ook op scholen geven ze voorlichting. Maar wordt er ook gekeken naar wat de aanleiding is, om ermee te beginnen?

“What is addiction, really? It is a sign, a signal, a symptom of distress. It is a language that tells us about a plight that must be understood.”

Alice Miller

We hebben allemaal een aantal kernbehoeften, gehoord en gezien worden en natuurlijk liefde ontvangen en jezelf kunnen zijn. Het liefst wil je dat ontvangen van je ouders, daar zoek je de veiligheid die je nodig hebt. Helaas hebben de meeste ouders zelf trauma’s opgelopen, waardoor zij niet verbonden zijn met wie ze werkelijk zijn. ​​Doordat zij zelf de verbinding missen, kunnen zij die niet aan jou geven.

Valse overtuigingen

Je ziet in de gezinnen emotionele verwaarlozing en ook een gebrek aan gezonde grenzen. Hierdoor leer je destructieve copingmechanismen aan. Je hebt valse overtuigingen, bijvoorbeeld dat je niet goed genoeg bent, of dat er iets mis is met je, overgenomen als de waarheid. Want zeg eerlijk, als je eigen vader of moeder niet van je houdt, wie dan wel? Als kind weet je niet dat alles wat een ander doet over hem of haar zelf gaat. Het heeft niets met jou te maken.

“We don’t choose to be addicted; what we choose to do is deny our pain.”

Door de trauma’s die je hebt opgelopen en de conditionering die je hebt aangeleerd verraad je jezelf. Je ervaart innerlijke leegte en saboteert jezelf en je relaties, waardoor deze vaak destructief zijn. En om aan alle ongemakken en innerlijke pijnen te ontsnappen ga je middelen gebruiken of andere manieren zoeken om het gevoel te dempen. Natuurlijk is dat geen oplossing en worden de problemen alleen maar groter. Als je de trauma’s niet oplost, zul je ook maar moeilijk kunnen stoppen en verslaafd blijven.

Onderzoek je gehechtheid

Zet de eerste stappen naar heling door je gehechtheid te onderzoeken. Leer veilig te zijn bij jezelf en ga aan de slag met het kalmeren van je zenuwstelsel. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Angst

ANGST, WAT LAAT JE VOOR EEN ANDER?

Waarom hebben we angst voor wat anderen van ons vinden ...
UITSTELGEDRAG

UITSTELGEDRAG, LEUKER KUNNEN WE HET NIET MAKEN

Je kent het vast wel, vervelende taken die je voor ...
slachtofferrol

SLACHTOFFERROL, TYPISCHE KENMERKEN

Ja, ook jij hebt weleens het slachtoffer gespeeld. Denk maar ...
WEERSTAND

WEERSTAND, WAT IS JE EIGEN INVLOED?

Als ik tegen je zou zeggen; 'kies een fijn gevoel', ...
SLACHTOFFERMENTALITEIT

SLACHTOFFERROL, STOP ERMEE!

Waarom zit ik in de slachtofferrol? Hoe ben ik hierin ...
Wat is waar

WAT IS WAAR? IK RAAK IN DE WAR

Heb je weleens gehoord van gaslighting? De ander ontkent dat ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download