WAT IS WAAR? IK RAAK IN DE WAR

Heb je weleens gehoord van gaslighting? De ander ontkent dat iets gebeurd is, creëert verhalen die niet waar zijn, of manipuleert je vertrouwen. Wat is waar? Je raakt in de was. Het is een vorm van psychologisch misbruik.

Aan je eigen behoeften voldoen

Degene die aan gaslighting doet, is meestal zelf onzeker en angstig. Hij of zij weet niet hoe het aan de eigen behoeften kan voldoen, dus doet het via controle over de ander. Toch zijn er veel misverstanden over gaslighting. In veel gevallen wordt het onterecht geroepen, bijvoorbeeld als je een andere mening over iets hebt over. Het niet eens zijn met het perspectief van de ander is geen gaslighting. Het is heel normaal om een andere visie, of perspectief te hebben. 

“Gaslighting is mind control to make victims doubt their reality.”

Tracy Malone

Ook als de ander je vertelt hoe hij of zij zich voelt over iets en wat zijn of haar bedoeling was, is dit geen vorm van gaslighting. Iedereen mag zijn gevoel delen en zijn of haar bedoeling toelichten. Ook als je dat op een emotionele of heftige manier doet, is het nog geen gaslighting. Als je bent opgegroeid in een gezin waar verbaal veel geweld was met schelden en schreeuwen, dan komt het vaak voor dat je zelf heel reactief bent, als er een discussie ontstaat.

Wat is gaslighting?

Wat is gaslighting dan wel? Je kunt zeggen: ‘Dit is hoe ik zie dat het ging‘ of je zegt ‘je bent hartstikke gek‘. De functie van gaslighting is om na verloop van tijd het gevoel van zelfvertrouwen van de ander te verkleinen. Je gaat twijfelen aan je eigen gezonde verstand. 

“You took advantage of every second that I did not love myself.”

Laura Gentile

Wat je eraan kunt doen, als je onbewust de controle zoekt door dit in te zetten is leren om empathisch te luisteren. Als je op een volwassen manier communiceert wil dat zeggen dat je flexibel bent en open. Je voelt je niet persoonlijk aangevallen als een ander iets anders ziet. Je weet dat elke waarheid er mag zijn en naast elkaar kan bestaan. Ook jouw waarheid is waar, jij ervaart het zo. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

kleine ik

CONTROLE EN DE KLEINE IK

In ons dagelijks leven lijkt de drang naar controle vaak ...
Neuroceptie

NEUROCEPTIE TIJDENS JE DAGROUTINE

Neuroceptie en je interne alarmsysteem werken samen om je reacties ...
stilte behandeling

DE STILTE BEHANDELING DOORBROKEN

Vorige week was er man bij me en vertelde een ...
Negeren

DE KRACHT VAN NEGEREN

Iedereen is bekend met negeren. Het kan zich uiten in ...
Vrouwelijke narcisten

MANIPULATIE TECHNIEKEN VROUWELIJKE NARCIST

Vrouwelijke narcisten kunnen manipulatieve technieken gebruiken om anderen te controleren ...
Emotionele chantage

HOE WERKT EMOTIONELE CHANTAGE?

Ook jij kent vast het gevoel van chantage wel. Maar ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download