WAT IS VAN MIJ EN WAT IS VAN DE ANDER?

Codependentie wil zeggen dat je bent losgekoppeld van jezelf en je behoeften. Als je een codependentie-conditionering hebt, voel je je uitgeput en boos. Je bent altijd op zoek naar goedkeuring en validatie buiten jezelf en hebt het gevoel nooit klaar te zijn, of genoeg te doen.

Je bent gaan geloven dat jij verantwoordelijk bent voor de emoties van anderen, wat een zware last is om te dragen. Jouw eigenwaarde vind je via de ander, dus je doet er alles aan om leuk en lief gevonden te worden.

Wat is van mij en wat van de ander?

Als je bent opgegroeid in een gezin zonder duidelijke, consistente grenzen zie je dat terug in moeite hebben met begrijpen wat van jou is en wat van de ander. Doordat je niet weet wat van de ander is ga je rollen aannemen en verraad jij jezelf. De behoeften van de ander komen op de eerste plek en jouw behoeften verwaarloos je, of weet je niet eens meer.

“The lesson I was learning involved the idea that I could feel compassion for people without acting on it” – Melody Beattie

Je doet er alles aan om liefde te krijgen, het maakt niet uit hoe hard je daarvoor moet werken. Je bent namelijk (onbewust) zo bang om verlaten te worden, dat is een oude kind pijn die wordt aangezet. Dat wat je als kind hebt geleefd blijft zich herhalen omdat je geleerd hebt om op die manier te overleven.

Afgestemd op de ander

Je kunt genezen uit deze afhankelijkheid door jezelf emotioneel opnieuw op te voeden, ook wel reparenting genaamd. Je gaat beginnen met het ontdekken wat je behoeften zijn en leren om er zelf aan te voldoen. Je gaat steeds meer ervaren en inzien dat je niet verantwoordelijk bent voor de emotionele toestanden van de ander. Je hebt allebei je eigen ervaring en dat kan prima naast elkaar bestaan. Je krijgt meer duidelijkheid, in wat is van mij en wat is van de ander.

Jij bent het waard

Voel stapje voor stapje steeds dieper dat je het waard bent om te leven zoals jij dat wil. Je mag zaken weigeren of “Nee” zeggen, als jij er geen behoefte aan hebt. Ervaar en integreer dat je een zelfstandige volwassene bent met eigen keuzes die je kunt maken, in jouw belang.

The formula is simple: In any given situation, detach and ask, “What do I need to do to take care of myself?” – Melody Beattie

Als je dit proces aangaat, zul je steeds meer gaan zien dat je gelijkgestemden op je pad aantrekt. Relaties zullen steeds meer gebaseerd zijn op wederzijdse groei en vrijheid. Je zult geen behoefte meer hebben om een partner te zoeken, die je tijdelijk komt verlossen van je onopgeloste trauma’s. Je leert om de verbinding aan te gaan, eerst met jezelf en daarna met de ander.

Zie in dat ook jij jezelf hebt verwaarloosd en verraden om te overleven. Kies nu voor jezelf en het leven waar jij je goed bij voelt. Auteur: Madeleine van Mourik

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

EMOTIES

EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?

We houden ons allemaal bezig met liefde, aanraking, verbinding en ...
Feedback

HOE ONTVANG JE FEEDBACK?

Hoe ontvang je feedback, want dat is een kunst op ...
codependentie

HAAR SPROOKJE VAN CODEPENDENTIE

Eens was er een meisje dat leefde in de betoverende ...
IK ZAL AAN JE DENKEN

IK ZAL AAN JE DENKEN TOT HET GEEN PIJN MEER DOET

Deze ene zin dekt de zware lading die ik ervoer ...
Je bent precies goed

JE BENT PRECIES GOED

Op het pad van zelfacceptatie, de weg naar je bent ...
Respect

RESPECT ALS BASIS VOOR VERBINDING

Respect, integriteit en eerlijkheid vormen wat mij betreft de essentiële ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download