WAT IS JOUW LIEFDESTAAL?

We zijn niet echt goed in liefde en relaties, maar persoonlijk vind ik dat je ons niet helemaal de schuld kunt geven. Als we opgroeien krijgen we les in aardrijkskunde, wiskunde, biologie en zo meer, maar er is geen vak wat gaat over het hebben of aangaan van relaties.

“Forget the mistake remember the lesson”

Best raar, als je bedenkt dat de liefde een van de belangrijkste dingen in ons leven is en ook nog het aller moeilijkste stuk.

Wat is liefdestaal?

Ze gooien je in het diepe en niemand leert je hoe je een relatie goed kunt onderhouden of herstellen. Alleen al door communicatie lopen relaties mis en krijgen we problemen. Hoe maak ik iemand blij? Wat is een veilige relatie? Wat is liefdestaal? Als Je klein bent vertrouw je er onbewust op dat je ouders het weten en daar leer je het dus van en kijk je het bij af.

In dit artikel gaat het over jouw liefdestaal, die geldt in alle soorten relaties, niet alleen de liefdesrelatie.

In een relatie zijn er altijd drie

Als eerste is het belangrijk dat jij je bewust wordt van het feit, dat als je een relatie aangaat met iemand, er vanaf dat moment drie deelnemers zijn. De eerste ben jij, de tweede is de ander en de derde is de relatie zelf.

Op elk moment kunnen jullie energie geven aan de drie deelnemers. Jij kan energie geven aan jezelf, de ander of aan de relatie en vice versa. Soms kan het zijn dat de energie die in de relatie gestoken wordt, doorstroomt naar een of beide personen, bijvoorbeeld als iets de stress van de ander wegneemt. Maar meestal gebeurt dit niet en het is dan ook het grootste probleem in relaties.

Je ziet me niet

Omdat een of beiden zich niet voldoende gehoord en of gezien voelen, wordt er niet genoeg liefde ervaren. Er zijn drie redenen waarom dit gebeurt.

“If I know what love is, it is because of you”

De eerste is dat er veel energie in de relatie wordt gestoken, maar niet in de andere persoon. En de tweede reden is dat we denken te weten hoe we de ander liefde kunnen geven, maar de ander de liefde helemaal niet op die manier kan ontvangen of voelen.

Miscommunicatie

Als de ander niet op jouw manier ontvangt, dan is er dus een miscommunicatie. Het is dan niet duidelijk wat de ander als liefde voelt en nodig heeft. En de derde reden is dat een van de partners alleen maar geïnteresseerd is ontvangen en niet in geven. Dit zijn destructieve relaties, die je meer kosten dan opleveren. Het kan ook zo zijn dat je denkt dat alle energie naar de ander gaat, maar dat de ander op die manier simpelweg de liefde niet kan ontvangen. En dan is het dus eigenlijk een miscommunicatie.

“Love is the quality of attention we pay to things”

Mensen geven op vijf verschillende manieren liefde volgens Gary Chapman:

  • Tijd
  • Lieve woorden en complimenten
  • Cadeaus
  • De ander helpen
  • Lichamelijke aanraking

Stel jij hebt als liefdestaal tijd en jouw man komt thuis met bloemen en cadeaus, dan zul je niet de liefde voelen die je zo graag wil. Of je hebt behoefte aan complimenten en lieve woorden, maar jouw vrouw zorgt voor het eten en dat dingen geregeld zijn. Op die manier zul je elkaar niet begrijpen en vinden in de liefde.

De vijf talen van liefde

We hebben allemaal een eigen liefdestaal, waarop we de liefde van de ander verstaan. Het is dus heel belangrijk om de taal van de ander te kennen, zodat je de ander ook echt kunt bereiken. Je partner zal op die manier jouw liefde voelen en dat werkt verbindend. Wil je meer weten over dit interessante onderwerp, lees dan het boek van Gary Chapman “De vijf talen van liefde“. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

ALS JE VAN ME HOUDT DAN…

In de wereld van vandaag hebben mensen vaak een verkeerd ...
EMOTIES

EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?

We houden ons allemaal bezig met liefde, aanraking, verbinding en ...
Feedback

HOE ONTVANG JE FEEDBACK?

Hoe ontvang je feedback, want dat is een kunst op ...
codependentie

HAAR SPROOKJE VAN CODEPENDENTIE

Eens was er een meisje dat leefde in de betoverende ...
IK ZAL AAN JE DENKEN

IK ZAL AAN JE DENKEN TOT HET GEEN PIJN MEER DOET

Deze ene zin dekt de zware lading die ik ervoer ...
Je bent precies goed

JE BENT PRECIES GOED

Op het pad van zelfacceptatie, de weg naar je bent ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download