WAT IS JOUW EMOTIONELE LEEFTIJD?

Wat is je emotionele leeftijd? Misschien ben je 52 jaar, maar heb je de emotionele leeftijd van 6 jaar. In het gunstigste geval heb je een goed voorbeeld gehad en leerde je met emoties omgaan van je ouders.

Helaas is dat bij de meeste mensen niet het geval, dus tijd om jezelf emotioneel te gaan opvoeden. Een aantal dingen die je ouders hadden moeten doen;

  • Je waarheid accepteren. Als je waarheid er niet mag zijn, krijg je in je latere leven problemen.
  • Emoties mogen ervaren. Als je ouders je gingen kalmeren, afleiden, kleineren of afwijzen, op het moment dat je een emotie ervaarde, dan heb je nu last van je niet gezien voelen.
  • Emotieregulatie. Hoe gingen je ouders om met stressvolle situaties en emoties, hoe werden die verwerkt? Waren ze in staat om de emoties los te laten op een gezonde manier? Als je dat niet geleerd hebt, dan heb je ongezonde copingmechanismen ontwikkelt, waar je nog lang last van kunt hebben.
  • Vertrouwen op je intuïtie? Heb je een sterk zelfbeeld en ben je met jezelf verbonden? Als dit niet het geval is, dan kun je nu last hebben van een innerlijk gevoel van leegte.
emotionele leeftijd

Toen ik mijn eigen gebrek aan emotionele volwassenheid begon in te zien, zag ik veel uitbarstingen, als ik me niet gezien of gehoord voelde. Maar nog erger vond ik verkeerd of niet begrepen worden, dan raakte dat flink en ging ik in de aanval of verdediging.

Ik ben nog een kind

Velen van ons hebben nog kinderlijk gedrag, zoals schreeuwen, deuren dichtslaan, de stille behandeling geven, woedeaanvallen, schelden en alles wat niet bij een volwassen reactie hoort. Dit komt allemaal voort uit innerlijke pijn en frustraties, omdat je niet weet hoe je aan je eigen behoeften kunt voldoen en je emotionele toestand kunt kalmeren. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Negeren

DE KRACHT VAN NEGEREN

Iedereen is bekend met negeren. Het kan zich uiten in ...
Vrouwelijke narcisten

MANIPULATIE TECHNIEKEN VROUWELIJKE NARCIST

Vrouwelijke narcisten kunnen manipulatieve technieken gebruiken om anderen te controleren ...
Emotionele chantage

HOE WERKT EMOTIONELE CHANTAGE?

Ook jij kent vast het gevoel van chantage wel. Maar ...
Verlies

DE STILTE VAN VERLIES

Rouw is een van die onontkoombare ervaringen in ons leven. ...
Nervus vagus en psoas

CONNECTIE TUSSEN DE NERVUS VAGUS EN DE PSOAS

De nervus vagus en de psoas zijn beide belangrijke onderdelen ...
crontrole

CONTROLEDRANG EN INNERLIJKE STRIJD

Controledrang, het verlangen om situaties, mensen en omgevingen te beheersen, ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download