WAT IS JOUW CONDITIONERING?

Heb je weleens gehoord van het woord conditionering. Je conditionering is het gedrag wat je hebt aangeleerd in je jeugd. Wat je zag, heb je in je opgenomen en overgenomen, waaruit patronen zijn ontstaan, die je nog steeds gebruikt.

Je conditionering bestaat uit je copingmechanismen, (het gebrek aan) grenzen, emotieregulering, hechting en overtuigingen. Hoe zit dat eigenlijk bij jou? Heb je een duidelijk beeld van je grenzen? Hoe reageer je als een emotie je overvalt? Maar ook hoe ben jij gehecht? Je bent onterecht gaan denken dat de persoon die je nu in de spiegel aankijkt, is wie jij bent. Je ziet je conditionering aan voor je persoonlijkheid.

Een kind in een volwassen lichaam

Eigenlijk ben je een kind in een volwassen lichaam. Omdat je bent opgevoed door ouders die niet het bewustzijn hadden en zelf rondlopen met onopgeloste trauma’s. Je bent hierdoor niet volwassen geworden en niet emotioneel ontwikkeld, waar je nu de lasten van ondervind.

conditionering

Schaam jij jezelf?

Het is belangrijk dat je je conditionering leert kennen en begrijpen, omdat je dan compassie en empathie kunt voelen voor je gedrag. Misschien schaam je jezelf omdat je vastzit, of omdat je bepaalde destructieve patronen maar blijft herhalen. Als jij jezelf steeds blijft veroordelen en naar beneden halen, straf je je innerlijke kind alleen nog maar meer.

“If we can share our story with someone who responds with empathy and understanding, shame can’t survive” – Brené Brown

Als je jezelf echt leert kennen, kun je nieuwe patronen aanleren en gezonde keuzes maken. Je kunt bewust kiezen om anders te reageren en contact te maken met wie je werkelijk bent. Vanuit de verbinding met je ware zelf, kan de liefde weer stromen. Je komt in je eigen flow en ervaart innerlijke rust. Het is de flow van waaruit alles vanzelf ontstaat. Wil je hiermee aan de slag lees dan de artikelen over kernovertuigingen en kijk onder de rubriek “groei” naar hoe te verbinden met jezelf en je lichaam. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

observeren

WAARNEMEN ZONDER TE OORDELEN

De Indiase filosoof Krishnamurti merkte op dat 'De hoogste vorm ...
emotioneel misbruik

EMOTIONEEL MISBRUIK, WELKE VORMEN KENNEN WE?

Emotioneel misbruik is hetzelfde als psychisch of mentaal misbruik. Het ...
Pesten

WAT MAAKT DAT WE PESTEN EN OORDELEN?

Hoe vaak maak jij mee, dat je door iemand niet ...
Schuld of bewustzijn

DE SCHULD VAN JE OUDERS

Als je meer zelfbewustzijn wil ontwikkelen, is het belangrijk om ...

BEN JE DE EMOTIE, OF ERVAAR JE DE EMOTIE?

Je emoties kun je zien als feedback. Boosheid, angst, blijdschap ...

‘IK BEN HET NIET WAARD’

Misschien heb je weleens gehoord van de term codependentie. Codependentie ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download