WAT IS JOUW AANDEEL IN DE RELATIE?

Als je een gezonde relatie wil ontwikkelen, moet je beiden leren om verantwoordelijk te zijn. Je moet in staat zijn om te weten wanneer jou iets dwars zit en wanneer de ander ergens last van heeft. Ook moet je in staat zijn om te weten wat de ander vervelend vind, om daar rekening mee te kunnen houden. En weet jij wat je van de ander verwacht, of wat de ander van jou kan verwachten? Wat is jouw aandeel in de relatie?

Stel jezelf vragen

Er is een lange lijst met mogelijkheden en zelfreflectie kan een behoorlijke uitdaging zijn. Maar geef niet op, ga er eens voor zitten en blijf het proberen. Kijk eens nog eerlijker naar jezelf in de situatie en kijk naar waar jouw verbeterpunten liggen. Heb je toch echt nog wat werk te doen? Geloof me, het is de moeite waard.

 • Zijn mijn verwachtingen te hoog?
 • Heb ik iemand gekozen, die me nu toch niet zo bevalt?
 • Kies ik ervoor om het negatieve in plaats van het positieve in de ander op te zien?
 • Kan ik omgaan met kritiek?
 • Luister ik wel voldoende?
 • Werd er iets geraakt in mij?
 • Wat was mijn gedrag, toen het probleem ontstond?

“There is no failure, only feedback”

Wees stil en luister wanneer je partner zijn zorgen vertelt, blijf aanwezig. Als je feedback geeft, doe dat dan eerlijk en constructief, zodat de ander het in enthousiasme kan ontvangen. Feedback geeft je inzicht in wat je nog kunt verbeteren, dus kans op groei. Streef ernaar jezelf te verbeteren en samen vooruit te gaan, op een liefdevolle, ondersteunende en begripvolle manier. Neem de verantwoordelijkheid voor jouw deel van de situatie en relatie.

Wat is er nodig?

Er zijn een aantal dingen nodig, om het te laten slagen.

 • Eerlijkheid en vertrouwen.
 • Je moet bereid zijn om een ​​open boek te zijn met je partner.
 • Je moet allebei bereid zijn om te luisteren naar wat de ander zegt, zonder verdedigend, aanvallend of veroordelend te worden. Het is misschien lastig, maar het is voor de verbetering van je relatie.
 • Alertheid. Je moet op jezelf en je relatie letten. Als je merkt dat er iets niet in orde is, uit balans is of verbetering kan gebruiken, zeg dan iets en doe er samen iets aan.

Wat is jouw aandeel in de relatie?

Als de problemen niet zo ernstig zijn als bedreigingen, misbruik of verslaving, dan is het verstandig om wat zelfonderzoek te doen. Kijk eerlijk naar jouw bijdragen aan de problemen.

“I have my share of insecurities, hopes and fears”

Je bent geen slachtoffer van de omstandigheden of je relatie, je hebt opties. Overweeg de mogelijkheid dat jij misschien ook niet zo perfect bent en gebruik het als een kans om te groeien, als partner en als persoon. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

ALS JE VAN ME HOUDT DAN…

In de wereld van vandaag hebben mensen vaak een verkeerd ...
EMOTIES

EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?

We houden ons allemaal bezig met liefde, aanraking, verbinding en ...
Feedback

HOE ONTVANG JE FEEDBACK?

Hoe ontvang je feedback, want dat is een kunst op ...
codependentie

HAAR SPROOKJE VAN CODEPENDENTIE

Eens was er een meisje dat leefde in de betoverende ...
IK ZAL AAN JE DENKEN

IK ZAL AAN JE DENKEN TOT HET GEEN PIJN MEER DOET

Deze ene zin dekt de zware lading die ik ervoer ...
Je bent precies goed

JE BENT PRECIES GOED

Op het pad van zelfacceptatie, de weg naar je bent ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download