WAT IS JE VAGALE TOON?

Onopgeloste trauma’s worden opgeslagen in je lichaam. Het creëert een cyclus waar we allerlei verschillende namen voor hebben zoals; burn-out, depressie, wrok, overweldigd zijn of angst. Er zijn behoorlijk veel mensen die hun hele leven al in deze cyclus leven.

Maatstaf voor stress

Wat we inmiddels weten is dat trauma invloed heeft op je vagale toon. Je vagale toon is een maatstaf voor je aanpassingsvermogen aan stress. Het heeft te maken met je hartslag en de activering van je zenuwstelsel.

Het is ochtend, de wekker gaat, je ogen gaan open en je staat direct ‘aan’ in je hoofd, herkenbaar? Er komt een hele to do list bij je op en allemaal op angst gebaseerde gedachten. Of misschien lig je juist ‘s avonds lang wakker, door al dat malen en piekeren. Een slechte vagale toon zorgt voor negatieve stemmingen en denkpatronen.

Als je slecht tegen stress kunt, dan wil dat zeggen dat je zenuwstelsel ontregeld is. Je lichaam en geest proberen je te beschermen tegen een ‘dreiging’ van je verleden, in het nu. Je hebt niet geleerd om deze dreiging goed te verwerken en je niet weet hoe je het op de juiste manier kunt reguleren. Hierdoor ga je er op een manier mee om, waardoor jij je nog meer alleen en niet gezien voelt.

Wat kun je vandaag al zelf doen om dat te doorbreken?

  • Schrijf elke dag in een dagboek wat je bij jezelf observeert. Leer je patronen (her)kennen, om zo nieuwe aan te leren.
  • Zoek gelijkgestemde, als je je eenzaam voelt in het proces.
  • Zorg dat je goed slaapt. Slaap herstelt je lichaam en zorgt ervoor dat emoties op een gezonde manier verwerken.
  • Wees lief voor jezelf en de kleine ‘ik’, geef jezelf complimenten en behandel jezelf met compassie.
  • Stop! Als je iets meemaakt, voor je reageert. Het zal zeker niet vanzelf gaan in het begin, maar het zal je wel veel groei en zelfvertrouwen opleveren. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Vagale toon

WAT IS JE VAGALE TOON?

Onopgeloste trauma's worden opgeslagen in je lichaam. Het creëert een ...
keuze

KEUZE, VOEL JE KRACHT

“If we are peaceful, if we are happy, we can ...

WORDT WEER AUTHENTIEK

In plaats van verwachten dat je partner een veilige ruimte ...
Ze was klaar met

ZE WAS KLAAR MET NIET VOLLEDIG ZICHZELF ZIJN

Ze realiseerde zich dat ze de enige was die ze ...
Verantwoordelijk

VERANTWOORDELIJK VOOR JE EMOTIES

Als klein meisje of jongetje leerde je al dat je ...
gewaar zijn

GEWAAR ZIJN BIJ JE LICHAAM

Hoe kun je van je kind trauma's genezen? Wat kun ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download