WAT IS HET 5 APEN EXPERIMENT?

Heb je wel eens gehoord van het verhaal van het 5 Apen Experiment? Het heeft opvallende overeenkomsten met het leven, maar zeker ook in organisaties en bedrijven zie je het terug.

Hoe werkt het 5 Apen Experiment?

Stel je een groep van 5 apen voor in een ruimte. In het midden van die ruimte staat een ladder met bananen bovenaan. Telkens wanneer een aap probeert de ladder te beklimmen om bij de bananen te komen, worden alle apen met ijskoud water bespoten. Na verloop van tijd ontwikkelen de andere apen de gewoonte om de klimmer naar beneden te halen en zelfs een pak slaag te geven om te ontsnappen aan het ijskoude water. Uiteindelijk waagt geen enkele aap zich nog aan de ladder.

Nu wordt een van de apen vervangen door een nieuwe aap. Wat doet de nieuwe aap als eerste? Proberen de ladder te beklimmen om bij de bananen te komen. Na herhaalde afranselingen leert de nieuwe aap de ongeschreven regel. Hij begrijpt niet “waarom” de andere apen hem niet naar de bananen laten gaan, want hij heeft nooit het ijskoude water ervaren. Maar hij realiseert zich al snel dat dit gedrag niet wordt getolereerd.

Ik weet niet waarom

Dit proces herhaalt zich totdat geen van de apen in de oorspronkelijke groep overblijft. Telkens wanneer een nieuwe aap de ladder probeert te beklimmen, halen de overige apen hem naar beneden, zelfs als ze nooit met het ijswater in aanraking zijn gekomen.

Aan het einde van het experiment volgen alle apen in de ruimte de regel (niet de ladder beklimmen), zonder te weten waarom (ze zijn nooit met ijswater bespoten). Als je ze zou vragen waarom ze hun soortgenoten niet de ladder laten beklimmen, zouden ze waarschijnlijk zeggen: “Ik weet het niet, zo doen we het gewoon altijd.”

Welke gewoonten heb jij?

Dit verhaal, of het nu echt is of een fabel, illustreert een veelvoorkomend thema in het leven. We handelen vaak op de manier waarop we altijd hebben gehandeld, zonder de reden erachter in twijfel te trekken, zelfs als die reden allang is verdwenen.

Voel jij je beperkt door vastgeroeste gewoonten in je huidige leven? Hier is een tip met betrekking tot persoonlijke groei: wanneer iemand je vertelt “zo doen we het niet”, vraag dan waarom. Als ze geen overtuigend antwoord kunnen geven, deel dan het verhaal van de 5 apen! Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Man in de rij

KORTE FILM – DE MAN IN DE RIJ

In ons leven zijn er momenten die ons bijblijven, niet ...
Liquid Mind

STRESS VERMINDEREN – LIQUID MIND

Liquid Mind is een muzikale reis die de luisteraar meeneemt ...
DE HERKENNING VAN DE ZIEL

DE HERKENNING VAN DE ZIEL

De herkenning van de ziel vindt plaats wanneer het bewuste ...
mong, reiziger voorbij de horizon

MONG, REIZIGER VOORBIJ DE HORIZON

Het verhaal van Mong, de weesjongen uit Oezbekistan, is een ...
Agenda van de kosmos

DE AGENDA VAN DE KOSMOS

De afgelopen jaren gebeurde er veel in de agenda van ...
Claude Debussy

CLAIR DE LUNE – CLAUDE DEBUSSY

Claude Debussy, een van de meest invloedrijke componisten van de ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download