WAT IS EMPATHIE?

Empathie is best een lastig onderwerp. We willen graag een verbinding voelen met de ander, omdat we om de ander geven. Maar omdat de meeste die emotionele ontwikkeling niet hebben meegekregen, is het vaak toch lastig.

Wat is empathie eigenlijk?

Als je empathisch bent wil dat zeggen dat je jezelf niet in de steek laat of verraad. Ook wil het zeggen dat je niets van jezelf onderdrukt of ontkent om de relatie in stand te houden. Je hebt namelijk het besef dat iedereen zijn eigen waarheid heeft en ook mag hebben. Al deze waarheden kunnen naast elkaar bestaan. Je kunt jezelf in de positie van de ander verplaatsen.

Empathie wil niet zeggen dat je geen grenzen hebt. Vaak denken mensen dat meegaandheid en alles goed vinden een empathische daad is, maar dat is het niet. Iemand die empathisch is heeft juist hele duidelijke grenzen en staat voor zijn of haar waarheid.

“Ik voel me gelukkiger alleen door mezelf te zijn en anderen zichzelf te laten zijn.”

Als je ouders hebt die je waarheid of emoties niet probeerden te begrijpen en je vertelde hoe je je moest voelen, dan is empathie een lastig onderwerp. Denk aan uitspraken als; “Kop op, het valt wel mee”, of “Stel je niet aan, zo erg is het niet”. Wat je bij jezelf kunt herkennen is dat je dit ook doet bij een ander, of misschien wel je eigen kinderen.

empathie

Hoe voelde dat voor jou?

Als je ouders je niet hebben geleerd hoe je met emoties kunt omgaan, dan ben je vaak naar buiten gericht en leg je alles bij de ander. Je bent gefocust op je behoeften en je pijn en hebt niet het vermogen om je op zo’n moment in te leven, in de emoties van de ander.

“Empathy begins with understanding life from another person’s perspective. Nobody has an objective experience of reality. It’s all through our own individual prisms” – Sterling K. Brown

Als je ouders je wel begeleid hebben op het gebied van emoties dan heb je ze bijvoorbeeld in een enge situatie horen zeggen: “Hoe voelde dat voor je?”, of “Dat zal wel eng geweest zijn voor je”. Als je ouders dit niet konden, dan is de kans groot dat je nu moeilijk je emoties kunt kalmeren. En als je jezelf niet kunt kalmeren in een situatie, dan kun je ook een ander niet helpen om te kalmeren.

Als je niet geleerd hebt om empathisch te zijn, kun je dat alsnog leren. Je kunt bijvoorbeeld vragen leren te stellen aan de ander; “Hoe voelt dat voor je?”, “Wat ervaar je?” en “Wat denk je ervan?”. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Stress

STRESS IN JE RELATIE DOOR HET HELEN VAN TRAUMA’S

Wanneer één persoon in een relatie besluit verantwoordelijkheid te nemen ...
Omgaan me tijd van de ander

OMGAAN MET TIJD VAN DE ANDER

Tijd is een waardevol goed en wordt vaak gezien als ...
Eenzaamheid en codependentie

CODEPENDENTIE EN EENZAAMHEID

Codependentie en eenzaamheid kunnen nauw met elkaar verbonden zijn. Hier ...
Seks in de relatie

DE SEKS IS VERDWENEN

Ik krijg regelmatig berichten van mannen en vrouwen dat ze ...
Codependent en de narcist

DE CODEPENDENT EN DE NARCIST

De codependent en de narcist hebben een complexe relatie die ...
Verlos me van codependentie

VERLOS ME VAN MIJN CODEPENDENTIE

Jaren geleden kostten mijn relaties zoveel energie dat het soms ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download