WAT IS EEN VIPASSANA RETRAITE?

Vipassana-meditatie is een techniek die je kunt beoefenen in de vorm van meerdaagse retraites. De meest bekende vorm van deze retraite is de Vipassana 10-daagse retraite, ontwikkeld door S.N. Goenka. Maar hoe ziet dat er nu eigenlijk uit?

  • Duur. De standaard Vipassana-retraite duurt 10 dagen. Gedurende deze periode verblijf je op de retraite-locatie en ben je volledig toegewijd aan de meditatiepraktijk.
  • Stilte. Deelnemers worden gevraagd om ‘nobele stilte’ te observeren. Dit betekent dat je tijdens het grootste deel van de retraite geen gesproken woord mag gebruiken. Dit draagt bij aan het creëren van een rustige, geconcentreerde omgeving.

Strikte routine

  • Dagelijkse routine. De dag begint vroeg in de ochtend en eindigt laat in de avond. Je volgt een strikte dagelijkse routine. Die routine bestaat uit lange meditatiesessies, korte pauzes, maaltijden en instructiesessies.
  • Techniek. De Vipassana-meditatietechniek omvat het systematisch observeren van de fysieke sensaties in het lichaam. De focus ligt op het ontwikkelen van bewuste aandacht voor elk deel van het lichaam, wat leidt tot het begrijpen van de veranderlijke aard van sensaties en het ervaren van gelijkmoedigheid.

Transformerende vipassana

  • Geen afleiding. Tijdens de retraite zijn externe afleidingen, zoals boeken, schrijfmateriaal, en zelfs oogcontact met anderen, niet toegestaan. Dit helpt je om je volledig te concentreren op je innerlijke ervaring.
  • Begeleiding. Hoewel de retraite vaak in stilte wordt gehouden, ontvang je dagelijks instructies van een leraar via audio- of video-opnamen. Deze begeleiding helpt je bij het begrijpen van de techniek en biedt ondersteuning bij eventuele uitdagingen die zich kunnen voordoen.

De intensiteit van de Vipassana-retraite en de strikte discipline vormen een uitdaging, maar velen ervaren het als een transformerende ervaring. De retraite is toegankelijk voor iedereen. Alle achtergronden en geloofsovertuigingen worden geaccepteerd en er is geen vergoeding vereist. Je kunt na afloop van de retraite een vrijwillige bijdrage geven om anderen de kans te geven ook deel te nemen. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag





Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Darmen

WEETJES OVER JE DARMEN

De darm-hersen-as is een communicatie tussen je darmen, je hersenen ...
Anselm Grün

DE HELDERE KIJK VAN ANSELM GRUN

Anselm Grün is een Benedictijnse monnik en auteur die bekend ...
Lichtwerker

BEN JIJ EEN LICHTWERKER?

Een lichtwerker voelde zich altijd al anders. Vaak zelfs anders ...
Winnie de Poeh

DE LESSEN VAN WINNIE DE POEH

Winnie de Poeh, de lieve beer die we allemaal kennen ...
Geven zonder verwachting

GEVEN ZONDER VERWACHTING

Een aangrijpend verhaal over geven zonder verwachting van Katharine Hepburn. ...
sjamanisme

SJAMANISME EN DE DOOD

Het overstijgen van de angst voor de dood is een ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download