WAT IS EEN TRAUMAREACTIE?

Trauma gaat niet alleen over wat er gebeurde op dat moment. Het gaat erom hoe je leert omgaan met die gebeurtenis. Een traumareactie wil zeggen dat wanneer zich een gebeurtenis voordoet in het huidige moment, er een wond uit het verleden in je lichaam en geest wordt geactiveerd. We noemen dat ook wel getriggerd zijn.

Je lichaam gaat vechten, vluchten, bevriezen of pleasen. Dit is je bescherming. En de manier waarop je hebt geleerd om te overleven. Traumareacties worden soms bestempeld als geestesziekte, of als dramatisch, afsluitend of overdreven gevoelig.

Een traumareactie doet pijn

Daarom is het belangrijk dat we leren en lezen over wat trauma’s met je doet. Je bent aangepast en hebt niet geleerd om te reageren op wat er in het nu gebeurt. Je reageert op iets wat in het verleden niet goed is opgelost. Jij kan het misschien zelfs vergeten zijn, je lichaam heeft alles onthouden.

Omdat je geen gezonde manieren hebt geleerd om ermee om te gaan, doen traumareacties vaak niet alleen jezelf pijn, maar ook de mensen om ons heen. Ze geven je vaak ook een machteloos gevoel, alsof je vastzit en maar niet vooruit komt.

Niet goed genoeg zijn

Je blijft geloven in het niet goed genoeg zijn, of dat je te gevoelig bent, en misschien wel een dramaqueen. Je bent bang dat andere je in de steek laten of afwijzen, maar dat is nu juist wat je jezelf aandoet. Je hebt geleerd dat mensen niet veilig zijn en dat jij niet veilig bent bij hen.

Het begrijpen van je eigen traumareacties is de sleutel tot genezing. Zodra jij je ervan bewust bent, kun je het gedrag wat je vertoond gaan zien als bescherming. Het is jouw manier van overleven geworden. Je kunt vervolgens aan de slag gaan met het creëren van veiligheid in je lichaam. Dit kun je onder andere doen door ademwerk, meditatie, de juiste voeding eten, leren om te pauzeren en contact te maken met je lichaam.

Vast in je traumalichaam

Als je eenmaal je eigen traumareacties begrijpt, zul je je meer bewust zijn van wanneer anderen er ook mee te maken hebben. Het is goed om te begrijpen dat wanneer iemand een traumareactie heeft, hij of zij geen toegang heeft tot de delen van de hersenen die logische informatie verwerken.

Ook ben je op zo’n moment niet in staat om nieuwe informatie op te nemen. Je zit in het traumalichaam, opgesloten in hun verleden. Je bent niet in staat om jezelf te kalmeren, dat heb je nooit geleerd. Stel grenzen en zie in dat je niet verantwoordelijk bent voor de emoties van de ander. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

PERFECTIONISME

PERFECTIONISME, HERKEN JIJ JEZELF?

Je hoort mensen zeggen; 'Ik ben een perfectionist'. Perfectionisme wordt ...

WAT DOET STRESS MET JE?

In ons moderne leven worden we vaak overspoeld door stressoren, ...
Depressie en trauma

HOE ZIJN DEPRESSIE EN TRAUMA VERBONDEN?

Depressie en trauma kunnen nauw met elkaar verbonden zijn, en ...
Ptss

WAAROM PTSS VASTHOUDEN?

Het vasthouden aan PTSS is een complex fenomeen en kan ...
Hectiek van alle dag

HECTIEK VAN ALLE DAG

In de drukte en hectiek van alledag kan het een ...
Zelfafwijzing

ZELFAFWIJZING, WAAR KOMT HET VANDAAN?

Wanneer we onszelf fysiek willen leren kennen, kijken we vaak ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download