WAT IS EEN TRAUMABAND?

Veel relaties zijn gebaseerd op kind trauma’s en innerlijke leegte. Als er in je relatie sprake is van emotionele verwaarlozing, misbruik, overschrijden van grenzen, stilte behandelingen, verslavingen en de aantrekken-afstoten dynamiek dan noemen we dat een destructieve relatie, ook wel een traumaband. 

Hoge pieken, diepe dalen

Als je een traumaband relatie hebt, dan herken je de hoge pieken en diepe dalen. Het voelt heel intens, omdat jouw hechtingstrauma wordt blootlegt. Soms krijg je wel die liefde en dat gelukzalige gevoel, om vervolgens weer afgewezen te worden en afstand te ervaren. Het niet consistent liefde ontvangen, is extreem verslavend.

De chaos, het gebrek aan vertrouwen en de onvoorspelbaarheid herken je (onbewust) van vroeger, waardoor weggaan moeilijk is. 

Je weet dat deze relatie ongezond is en dat je moet vertrekken, maar de aantrekkingskracht is vaak zo sterk, dat het niet lukt. Vroeger moest jij je al aanpassen aan de emoties en behoeften van je ouders, zonder dat er aan jouw behoeften werd voldaan. Hierdoor ken je het gevoel van op eieren moeten lopen maar al te goed. Ook jouw stress tolerantie is veel hoger dan gemiddeld, waardoor je het langer vol zult houden.

Jezelf emotioneel opvoeden

Omdat vroeger jouw waarheid werd ontkent en je niet verbonden bent met wie je werkelijk bent, voel jij je machteloos en afhankelijk. En dat is de basis voor het ontwikkelen van traumaband relaties. Je voelt je hulpeloos en afhankelijk omdat je delen van jezelf al heel jong het onderdrukt en weggestopt.

Als je wil genezen van deze wonden is het belangrijk dat je jezelf opnieuw emotioneel gaat opvoeden. Je gaat leren aan je eigen behoeften te voldoen, jouw emoties te reguleren en grenzen te stellen. Doordat je al die tijd in de overlevingsmodus hebt geleefd, had je hier helemaal geen besef van.

Liefde is kalm

Er is helaas geen quick fix dus het gaat met vallen en opstaan. En onthoudt goed dat echte, authentieke liefde rustig en kalm is, er is geen drama. Je zenuwstelsel wordt niet getriggert en dat kan dus zelfs saai voelen. Als je nooit veiligheid hebt gekend, zul je in eerste instantie niet denken dat dit liefde is. 

Leuk artikel? Deel het!

https://bindu.nl/wp-content/uploads/2020/11/cropped-Logo-Bindu-circle-only.png

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Zelfvertrouwen

ZELFVERTROUWEN, HOE GA JIJ MET JEZELF OM?

Als je genoeg eigenwaarde hebt, voel jij je niet alleen ...
NEE ZEGGEN

NEE, HOE MAKKELIJK ZEG JIJ DAT?

Het is misschien wel het meest lastige woord om te ...

CODEPENDENT ZIJN ALS MAN

Codependentie is vaak iets wat beide partners hebben, dus als ...
Traumaband

WAT IS EEN TRAUMABAND?

Veel relaties zijn gebaseerd op kind trauma's en innerlijke leegte. ...
mama

ODE AAN MIJN MOEDER

Met je mooie, witte harenEen open gezicht en lieve blikAltijd ...
EMOTIES

EMOTIES OPKROPPEN, BETER VAN NIET

We hebben allemaal emoties en die zijn inderdaad niet altijd ...
https://bindu.nl/wp-content/uploads/2020/11/cropped-Logo-Bindu-circle-only.png

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download