WAT IS EEN TRAUMABAND?

Veel relaties zijn gebaseerd op kind trauma’s en innerlijke leegte. Als er in je relatie sprake is van emotionele verwaarlozing, misbruik, overschrijden van grenzen, stilte behandelingen, verslavingen en de aantrekken-afstoten dynamiek dan noemen we dat een destructieve relatie, ook wel een traumaband. 

Hoge pieken, diepe dalen

Als je een traumaband relatie hebt, dan herken je de hoge pieken en diepe dalen. Het voelt intens, omdat je hechtingstrauma wordt blootlegt. Soms krijg je wel die liefde en dat gelukzalige gevoel, om vervolgens weer afgewezen te worden en afstand te ervaren. Het niet consistent liefde ontvangen, is extreem verslavend.

De chaos, het gebrek aan vertrouwen en de onvoorspelbaarheid herken je (onbewust) van vroeger, waardoor weggaan moeilijk is. 

Je weet dat deze relatie ongezond is en dat je moet vertrekken, maar de aantrekkingskracht is zo sterk dat het niet lukt. Vroeger moest je je al aanpassen aan de emoties en behoeften van je ouders, zonder dat er aan je behoeften werd voldaan. Hierdoor ken je het gevoel van op eieren moeten lopen maar al te goed. Ook jouw stress tolerantie is veel hoger dan gemiddeld, waardoor je het langer vol zult houden.

Jezelf emotioneel opvoeden

Omdat vroeger je waarheid werd ontkend en je niet verbonden bent met wie je werkelijk bent, voel jij je machteloos en afhankelijk. En dat is de basis voor het ontwikkelen van traumaband relaties. Je voelt je hulpeloos en afhankelijk omdat je delen van jezelf al jong het onderdrukt en weggestopt.

Als je wil genezen van deze wonden is het belangrijk dat je jezelf opnieuw emotioneel gaat opvoeden. Je gaat leren aan je eigen behoeften te voldoen, je emoties te reguleren en grenzen te stellen. Doordat je al die tijd in de overlevingsmodus hebt geleefd, had je hier helemaal geen besef van.

Liefde is kalm

Er is helaas geen quick fix dus het gaat met vallen en opstaan. En onthoudt goed dat echte, authentieke liefde rustig en kalm is, er is geen drama. Je zenuwstelsel wordt niet getriggerd en dat kan dus zelfs saai voelen. Als je nooit veiligheid hebt gekend, zul je in eerste instantie niet denken dat dit liefde is. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Codependentie

HOE ONTSTAAT CODEPENDENTIE?

Veel mensen herkennen zichzelf in een codependentie conditionering, maar hoe ...

WAT IS JOUW LIEFDESTAAL?

We zijn niet echt goed in liefde en relaties, maar ...
Onbewuste relaties

DE PIJN VAN ONBEWUSTE RELATIES

In onze samenleving zijn nog veel mensen die leven met ...
Collectief

COLLECTIEF DENKEN ALS SCHIJNVERBINDING

Ik heb bijna mijn hele leven wel gehoord dat ik ...
Nooit goed genoeg

HET IS NOOIT GOED GENOEG

Het is nooit goed genoeg. Hoe hard we ook werken, ...
Zielconnectie

ZIELCONNECTIE OF ONVERWERKT TRAUMA?

Wanneer we heel veel voelen voor iemand en dit contact ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download