WAT IS EEN COPINGMECHANISME?

“Coping verwijst naar het menselijk gedragsproces, om om te kunnen gaan met eisen en stress, zowel intern als extern, in situaties die als bedreigend worden ervaren.

Als je als kind een situatie meemaakt die zwaar en bedreigend is, heb je geleerd om bepaalde mechanismen in te zetten. Dit mechanisme heeft je beschermt, omdat je niet capabel was om de situatie op te lossen. Het copingmechanisme is alleen niet altijd handig meer en zelfs destructief.

“If there is a problem, there is a solution, and where there is a solution there is progress” – Nitin Namdeo

Toen je klein was kon je het probleem wat zich voordeed niet oplossen en heb jij je gericht op de pijn die het bracht. Wat je hebt gedaan is de dreiging die je voelde, vermengen met de pijn. Hierdoor ben je de pijn op zichzelf gaan zien als bedreiging voor je leven.

Als je dit gaat inzien, snap je dat deze pijn helemaal geen bedreiging is. Deze pijn geeft je informatie over jou en de situatie, zodat je maatregelen kunt nemen, om met het probleem om te gaan.

Hoe kun je een copingmechanisme loslaten of veranderen?

Een goede eerste stap is om de pijn opnieuw te beleven en er vrede mee te sluiten. Wat je al die tijd hebt gedacht is; “als de pijn weg is, is de dreiging weg“, maar in feite is dat dus niet waar. Stel je voor dat valt en een flinke open hoofdwond hebt. Als je nu de pijn zou verdoven met morfine, wil dat niet zeggen dat de dreiging van teveel bloed verliezen voorbij is.

Je kunt de pijn die je voelt dus proberen weg te duwen of te dempen, maar het zal niet helpen om de situatie op te lossen. Wat je nu juist gaat doen is naar de pijn toegaan en het er gewoon laten zijn. Als je leert omgaan met de pijn, zul je zien dat hij al snel verdwijnt en dat je prima in staat bent om beslissingen te maken, die de situatie veranderen of verbeteren.

Welk mechanisme heb jij?

Wanneer je bewust wordt dat je een copingmechanisme gebruikt, kun je de keuze maken om er bewust mee aan de slag te gaan. Natuurlijk zul je zeker in het begin het mechanisme nog inzetten dat is iets wat diep in je zit. Bedenk dan dat dit niet verkeerd is, het is beter om hem bewust in te zetten en nu in te zien dat je dat doet.

“Problems may not bother you as long as you believe in yourself that you will find a solution” – nitin namdeo

Ook al is het schadelijk, je weet nu dat je er voor kiest om hem te gebruiken, wat een belangrijke stap is. Je ervaart namelijk op dat moment dat je volkomen vrij bent om zelf te kiezen. Deze keuze vrijheid maakt dat je na vaker oefenen in staat bent, om voor een gezonder mechanisme te gaan kiezen. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Angst

ANGST, WAT LAAT JE VOOR EEN ANDER?

Waarom hebben we angst voor wat anderen van ons vinden ...
UITSTELGEDRAG

UITSTELGEDRAG, LEUKER KUNNEN WE HET NIET MAKEN

Je kent het vast wel, vervelende taken die je voor ...
slachtofferrol

SLACHTOFFERROL, TYPISCHE KENMERKEN

Ja, ook jij hebt weleens het slachtoffer gespeeld. Denk maar ...
WEERSTAND

WEERSTAND, WAT IS JE EIGEN INVLOED?

Als ik tegen je zou zeggen; 'kies een fijn gevoel', ...
SLACHTOFFERMENTALITEIT

SLACHTOFFERROL, STOP ERMEE!

Waarom zit ik in de slachtofferrol? Hoe ben ik hierin ...
Wat is waar

WAT IS WAAR? IK RAAK IN DE WAR

Heb je weleens gehoord van gaslighting? De ander ontkent dat ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download