WAT GING JE IN JEZELF AFWIJZEN?

Ken jij de uitspraak: “Wat je zegt, ben je zelf” of nog mooier: “De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet?” Als baby word je ‘heel‘ geboren, maar als je opgroeit komen daar onderbrekingen in. Je bent afhankelijk van anderen en hierdoor leer je om sommige aspecten van jezelf als goed te zien en andere delen zijn niet goed. Al heel jong leer je wat acceptabel is en wat niet. Wat ging je in jezelf afwijzen? Natuurlijk hangt het hier wel af in wat voor gezin je bent opgegroeid.

Welk deel wijs je af?

De delen die als onaanvaardbaar werden gezien, werden afgewezen. En omdat je voor je overleving afhankelijk bent, doe je er alles aan om de aspecten in jezelf die niet goed zijn, te negeren en te onderdrukken. De delen die wel goed zijn ga je overdrijven. Deze gesplitste delen splitsen kennen we als het bewuste en het onderbewuste.

Jezelf afwijzen

Als je als kind je boosheid niet mocht uiten, heb je geleerd om dit te onderdrukken. Als je toch boos werd, kreeg je bijvoorbeeld een gevoel van schaamte. Je ging het gevoel dan ontkennen om zo te kunnen overleven in het gezin. Natuurlijk verdween de woede niet, het werd ontkend en zo werd hij onderbewust. Nu je volwassen bent besef je niet dat je woede in je hebt, je hebt het diep weggestopt.

Om weer helemaal ‘heel‘ te worden en authentiek bij jezelf te komen, is het van belang dat je deze onbewuste delen bewust gaat maken. De leegte die je voelt, komt door de delen van jezelf die je mist. Je krijgt tijdens je leven alle kansen om weer heel te worden, al is het niet makkelijk en vaak pijnlijk.

“Life is way too short for bad vibes”

Om je bewust te worden van deze delen, mag je stoppen met proberen te ontsnappen aan de pijn en leegte in jezelf. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Parentificatie

7 VORMEN VAN PARENTIFICATIE

In het boek 'Niemandskinderen' van Carolien Roodvoets worden verschillende vormen ...
projectie

HOE WERKT PROJECTIE?

Soms gedragen we ons op een manier die anderen niet ...
Triggers

TRIGGERS GEBRUIKEN VOOR PERSOONLIJKE GROEI

Ken je dat gevoel dat iemand iets zegt of doet ...
Spiegel

WAT ZAG JIJ IN DE SPIEGEL?

Als je klein bent en in de spiegel kijkt, zie ...
Pleasegedrag

HOE DOORBREEK JE PLEASEGEDRAG?

Het overlevingsmechanisme wat we de reekalf-traumareactie noemen is beter bekend ...
Jezelf afwijzen

WAT GING JE IN JEZELF AFWIJZEN?

Ken jij de uitspraak: "Wat je zegt, ben je zelf" ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download