WAT DOET STRESS MET JE?

In ons moderne leven worden we vaak overspoeld door stressoren, van werkgerelateerde deadlines tot constante informatiestromen. Maar wat doet stress met je? Dit zet ons sympathische zenuwstelsel in overdrive, wat resulteert in een voortdurende staat van alertheid en spanning. Deze onbalans heeft een grote impact op je fysieke en mentale gezondheid.

Het sympathische zenuwstelsel, ook wel bekend als ons ‘vecht-of-vlucht’-systeem, is van nature ontworpen om te reageren op acute stressoren. Echter, wanneer deze reactie chronisch wordt geactiveerd, treedt er een overactieve staat op. Het lichaam bevindt zich voortdurend in een paraatheidstoestand, wat leidt tot verschillende lichamelijke reacties.

Stress en de gevolgen voor je lichaam

De constante afgifte van stresshormonen, zoals cortisol en adrenaline, heeft grote gevolgen voor ons lichaam. Verhoogde hartslag en bloeddruk, versnelde ademhaling en spierspanning zijn een paar fysieke uitingen. Op de lange termijn kan dit resulteren in vermoeidheid, slaapproblemen en zelfs cardiovasculaire aandoeningen (o.a nierschade, hartinfarct en beroerte).

Op mentaal vlak kan een overactief sympathisch systeem leiden tot angst, prikkelbaarheid en concentratieproblemen. Het voortdurend alert zijn op potentiële gevaren creëert een constante mentale belasting. Hierdoor worden het vermogen om te ontspannen en te genieten van het moment belemmerd.

Stemmingsstoornissen

De emotionele tol van een hyperactief sympathisch zenuwstelsel is eveneens groot. Langdurige stress vermindert vaak het vermogen om emoties effectief te reguleren, wat kan leiden tot stemmingsstoornissen.

Het erkennen van deze onbalans is de eerste stap naar herstel. Je zult hier wel bewust mee aan de slag moeten, om de activatie van het sympathische systeem te verminderen. Hierbij kun je denken aan diepe ademhalingen, meditatie en regelmatige lichaamsbeweging. Dit kan allemaal bijdragen aan het herstel van het evenwicht tussen het sympathische en parasympathische zenuwstelsel. Wil je meer doen dan kun je overwegen om cranio sacraal therapie te gaan volgen.

Streef naar evenwicht

In een wereld die vaak stressvol is, is het belangrijk om te begrijpen hoe een geactiveerd sympathische zenuwstelsel je gezondheid beïnvloedt. Het werken aan je balans en het oefenen van ontspanning zijn nodig om de negatieve gevolgen van een overactief ‘vecht-of-vlucht’-respons te verminderen. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag





Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

PSOAS

EEN GESPANNEN PSOAS DOOR TRAUMA

De psoas, diep verscholen in je lichaam, wordt vaak beschouwd ...
Drama

DE MAAT VAN JOUW DRAMA

De maat van jouw drama, is de maat van jouw ...
intuïtie

HET VERSCHIL TUSSEN EGO OF INTUÏTIE

Als je bezig bent met bewustwording is het fijn om ...
rest and digest

REST EN DIGEST EN TRAUMA

Het concept van 'rest and digest' is nauw verbonden met ...
ptss

EMPATHIE EN BEGRIP BIJ PTSS

Posttraumatische Stressstoornis is een serieuze aandoening die niet zomaar genegeerd ...
Feedback

FEEDBACK AANNEMEN ALS CODEPENDENT

Het aannemen van feedback kan een uitdaging zijn, vooral voor ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download