WAT DOET STRESS MET JE?

In ons moderne leven worden we vaak overspoeld door stressoren, van werkgerelateerde deadlines tot constante informatiestromen. Maar wat doet stress met je? Dit zet ons sympathische zenuwstelsel in overdrive, wat resulteert in een voortdurende staat van alertheid en spanning. Deze onbalans heeft een grote impact op je fysieke en mentale gezondheid.

Het sympathische zenuwstelsel, ook wel bekend als ons ‘vecht-of-vlucht’-systeem, is van nature ontworpen om te reageren op acute stressoren. Echter, wanneer deze reactie chronisch wordt geactiveerd, treedt er een overactieve staat op. Het lichaam bevindt zich voortdurend in een paraatheidstoestand, wat leidt tot verschillende lichamelijke reacties.

Stress en de gevolgen voor je lichaam

De constante afgifte van stresshormonen, zoals cortisol en adrenaline, heeft grote gevolgen voor ons lichaam. Verhoogde hartslag en bloeddruk, versnelde ademhaling en spierspanning zijn een paar fysieke uitingen. Op de lange termijn kan dit resulteren in vermoeidheid, slaapproblemen en zelfs cardiovasculaire aandoeningen (o.a nierschade, hartinfarct en beroerte).

Op mentaal vlak kan een overactief sympathisch systeem leiden tot angst, prikkelbaarheid en concentratieproblemen. Het voortdurend alert zijn op potentiële gevaren creëert een constante mentale belasting. Hierdoor worden het vermogen om te ontspannen en te genieten van het moment belemmerd.

Stemmingsstoornissen

De emotionele tol van een hyperactief sympathisch zenuwstelsel is eveneens groot. Langdurige stress vermindert vaak het vermogen om emoties effectief te reguleren, wat kan leiden tot stemmingsstoornissen.

Het erkennen van deze onbalans is de eerste stap naar herstel. Je zult hier wel bewust mee aan de slag moeten, om de activatie van het sympathische systeem te verminderen. Hierbij kun je denken aan diepe ademhalingen, meditatie en regelmatige lichaamsbeweging. Dit kan allemaal bijdragen aan het herstel van het evenwicht tussen het sympathische en parasympathische zenuwstelsel. Wil je meer doen dan kun je overwegen om cranio sacraal therapie te gaan volgen.

Streef naar evenwicht

In een wereld die vaak stressvol is, is het belangrijk om te begrijpen hoe een geactiveerd sympathische zenuwstelsel je gezondheid beïnvloedt. Het werken aan je balans en het oefenen van ontspanning zijn nodig om de negatieve gevolgen van een overactief ‘vecht-of-vlucht’-respons te verminderen. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

crontrole

CONTROLEDRANG EN INNERLIJKE STRIJD

Controledrang, het verlangen om situaties, mensen en omgevingen te beheersen, ...
BELLE EN HET BEEST

DE LES VAN BELLE EN HET BEEST

In de magische wereld van Disney, waar sprookjes en betovering ...
gouden kind

DE LASTEN VAN HET ‘GOUDEN KIND’

Het 'gouden kind' binnen een gezin draagt vaak een zware ...
PERFECTIONISME

PERFECTIONISME, HERKEN JIJ JEZELF?

Je hoort mensen zeggen; 'Ik ben een perfectionist'. Perfectionisme wordt ...

WAT DOET STRESS MET JE?

In ons moderne leven worden we vaak overspoeld door stressoren, ...
Depressie en trauma

HOE ZIJN DEPRESSIE EN TRAUMA VERBONDEN?

Depressie en trauma kunnen nauw met elkaar verbonden zijn, en ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download