WAT BETEKENT GENEZING VAN TRAUMA?

We hebben het vak over ‘genezing of helen‘ van je trauma, maar wat is dat nu precies? Als je gaat genezen van je innerlijke kind wonden, wil dat zeggen dat je uit de overlevingsmodus komt. Deze modus is zo vertrouwd dat we het ervaren als ‘normaal’.

“There are wounds that never show on the body that are deeper and more hurtful than anything that bleeds”― Laurell K. Hamilton

Ook ik leefde in de overlevingsmodus. Ik was onbewust in een constante staat van paraatheid, vermoeiend. Tot ik me zo ellendig, verloren en verward voelde dat er moest iets gebeuren. Mijn leven kon ik zo niet volhouden, het was veel te zwaar en destructief. Als je echt niet dieper kunt, dan begint het ‘ontwaken’.

De automatische piloot

Als je in de overlevingsmodus zit, dan leef je op de automatische piloot stand. Je wordt geleefd, in plaats van dat je echt zelf leeft. Je leeft vanuit (onbewuste) overtuigingen en conditioneringen en je bent niet je authentieke, ware zelf.

Je leeft misschien vanuit een overtuiging niet goed genoeg te zijn, of de liefde niet waard te zijn. Je blijft dezelfde lessen aantrekken en het verleden blijft zich maar herhalen. Je wil het wel anders, maar het lukt je niet.

overlevingsmodus

Veel ben ik vergeten

Doordat mijn zenuwstelsel zo ontregeld was, heb ik ook weinig herinneringen. Ik liep vaak gedissocieerd rond. Dit houdt in dat je niet echt aanwezig bent en je lichaam verlaat. Je lichaam staat (onbewust) constant onder spanning en is in alertheid. Je scant de omgeving op bedreigingen, wat je volledig uitput.

Ik had veel last van valse overtuigingen en schaamte. En omdat dit teveel pijn deed, ging ik het gevoel dempen. Alles wat ik kon vinden buiten mezelf was goed. Zo ontwikkel je verslavingen als roken, eten, alcohol, gamen, shoppen, het maakt niet uit wat. Je doet alles om het niet te hoeven voelen.

“There are all kinds of addicts, I guess. We all have pain. And we all look for ways to make the pain go away” ― Sherman Alexie

Om genezing van trauma te ervaren, is het belangrijk om contact te maken met jouw lichaam en met wie je werkelijk bent. Het is geen makkelijke reis en het is behoorlijk zwaar. Maar het is ook zeker de mooiste en meest bevrijdende. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Zeg 'nee' tegen drugs

ZEG ‘NEE’ TEGEN DRUGS

Ken je de reclame nog: "Zeg nee tegen drugs". Het ...
Langzaam leer ik

LANGZAAM LEER IK

Langzaam leer ik dat ik niet hoef te reageren op ...
Bevalling

GELOOF JIJ IN EEN LEVEN NA DE BEVALLING?

In de buik van een moeder zitten twee baby’s. Zegt ...
Loslaten

HOE KUN JE LOSLATEN?

Je kunt er zelf voor kiezen om alles wat je ...
eyeopeners over bewustwording

EYEOPENERS OVER BEWUSTWORDING

De eerste van de eyeopeners over bewustwording is leren hoe ...
SKY GAZING?

WAT IS SKY GAZING?

Alberto Villoldo was de jongste klinische professor aan de San ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download