Ben je op zoek naar een partner om al je liefde aan te geven? Of ben je op zoek naar een partner, die je die liefde vooral ook terug kan geven? Wat is het verschil tussen ware liefde en afhankelijkheid?
Maar wat als jouw zoektocht naar liefde besmet is geraakt met onbewuste motieven? Wat gebeurt er als jouw zoektocht naar liefde voortkomt uit vermijding en angst?
Als je op die manier de liefde probeert te vinden, is er maar een ding wat je zult vinden; “lijden”. Je blijft onbewust dezelfde destructieve patronen herhalen. Want wat gebeurt er als je geliefde je niet genoeg afleidt van je eigen pijn en ongemak, dan verbreek je de relatie. Als de ander je pijn stukken triggert, krijgt die ander de schuld en wordt de relatie destructief en is het afhankelijkheid in plaats van ware liefde.
Jij past nog beter!
Vervolgens ga je weer op zoek naar iemand die beter past, die beter dat gat kan opvullen, wat diep in je zit. Je gaat weer op zoek naar degene die zich wel gedraagt naar al je wensen. Naar iemand die niet je stukken raakt, maar juist de pijn kan dempen. Dit patroon blijft zich herhalen, net zolang tot je met jezelf aan de slag gaat. Totdat je inziet dat de pijn die boven komt in je relatie niet de schuld is van de ander, maar een pijn in jezelf.
Wat maakt dat we de liefde gebruiken om aan onszelf te ontsnappen?
- Omdat je zo geprogrammeerd bent als kind. Als je jong bent leer je al dat alles om de liefde draait, denk maar eens aan die Disneyfilms met prinsen en prinsessen. Het is normaal om te leven om een gezin te hebben, dan leef je nog “lang en gelukkig”, deze overtuiging over de liefde zit dus diep geworteld. Als je ouder wordt komen er nog veel meer dingen op je pad die dit beeld versterken. Denk aan alle romantische films, boeken, tijdschriften, liedjes en ook Social media staat er vol mee. De liefde is alles en die moet je echt zien te vinden.
Je werd als kind dus al gehersenspoeld, om te zien dat het de enige weg naar geluk en vervulling is.
- Omdat de high van verliefdheid met niets te evenaren is. Het is pure extase. Het leven voelt plotseling weer magisch en betoverend aan, puur geluk. Alles voelt mogelijk en je wordt overspoeld met liefde en blijdschap. Ineens is al het zware weg en is het leven weer leuk en voel jij je opperbest.
Verliefd zijn is zalig
Verliefd worden is zalig, dus hoe kan zo’n ervaring je beschadigen? Dit komt omdat motivaties de ervaring vertroebelen. Je hoeft je zelf niets bewust te zijn van je motivaties, veel gaat onbewust.
Als het vinden van liefde wordt gebruikt om aan jezelf te ontsnappen, is dat een teken van afhankelijkheid en wordt er een verborgen claim uitgesproken; “jij moet me gelukkig maken en me voldoende afleiden van mijn pijn en leegte om dit te laten werken“. En als die ander niet consequent aan deze voorwaarde voldoet, begint de relatie en de liefde barsten te krijgen.
“Als die ander nou net even dit verandert, of zich anders zou gedragen, DAN zou het echt perfect zijn”
Als hij nu gewoon direct terug appt, of als zij nu eens minder op haar telefoon zit, als ik thuis kom en ga zo maar door. Ware liefde kent geen voorwaarden, maar ziet en aanvaard de ander compleet zoals hij of zij is. Auteur: Madeleine van Mourik.
Leuk artikel? Deel het!
Schrijf je in voor onze
NIEUWSBRIEF!
Gerelateerde artikelen
Liefde, Relaties
|DE DYNAMIEK TUSSEN DE NARCIST EN DE CODEPENDENT
Hechting, Liefde
|DE DYNAMIEK TUSSEN BINDINGSANGST EN VERLATINGSANGST
Hechting, Liefde
|OPGROEIEN BIJ EEN NARCISTISCHE MOEDER
Hechting, Liefde
|DE HECHTINGSTHEORIE VAN BOWLBY
Liefde, Relaties
|ALS JE VAN ME HOUDT DAN…
Groei, Helen, Zelfliefde
|EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?
Schrijf je in voor onze
NIEUWSBRIEF!