WANDELEN IS GEZOND

Wat maakt dat wandelen zo ontzettend gezond voor je is? Wandelen geeft een positieve boost aan je humeur. Als je negatieve gevoelens ervaart zoals bijvoorbeeld angst of depressie dan is wandelen iets wat je weer happy maakt. Tijdens het wandelen maak je serotonine aan, waar je je beter van gaat voelen. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd, dus daar kun je nooit genoeg van hebben.

Voordelen van wandelen

  • Wandelen heeft een goede invloed op de conditie van je hart- en bloedvaten. Het verlaagt je bloeddruk en cholesterol, waardoor het risico op hartproblemen al afneemt. Dit gebeurt al vanaf 1 stevige wandeling per week.
  • Wandelen kan de kans op kanker verminderen. Vooral als je darmkanker hebt, kun je veel baat hebben bij een flinke wandeling. Wandelen is natuurlijk geen remedie, maar het draagt wel bij aan de gezondheid.
  • Wandelen is heel goed voor je botten en spieren. Het is gunstig voor je kraakbeen, want weinig beweging leidt tot verdunning van het kraakbeen.
  • Door te wandelen wordt het risico op diabetes verlaagd met circa 60%. Na een tijdje neemt de insulinegevoeligheid stapsgewijs af.
  • Wandelen heeft ook nog eens een goed effect op je geheugen. Je hersens blijven actief en dit kan leiden tot een vermindering van de kans op Alzheimer. Studies hebben aangetoond dat regelmatig bewegen het risico op Alzheimer met maar liefst 20% tot 50% kan verkleinen.
  • Heb je last van allergieën zoals huisstofmijtallergie of dierenharen? Dan helpt het ook om regelmatig wat frisse lucht op te zoeken.

Als je meer conditie wilt, kun je dat ook opbouwen met wandelen. Als je conditie nog erg laag is, begin dan twee of drie keer per week, met een wandeling van een half uur. Langzaam bouw je de afstand en hoeveelheid uit. Door meer te wandelen, vergroot je ook het vermogen van je longen om zuurstof op te nemen. Je zult al snel resultaat ondervinden.

Afvallen met wandelen

Nog een leuke bijkomstigheid is dat je van wandelen kilo’s verliest. Als je stevig doorloopt, dan kun je ongeveer zeven calorieën per minuut verbranden, afhankelijk van je gewicht en lengte. In driekwartier wandelen kun je ongeveer 280 calorieën verbanden. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Chad Lawson

BREATHE – CHAD LAWSON

De pianist en componist Chad Lawson heeft een indrukwekkende lijst ...

‘IK ZAL ALTIJD BIJ JE ZIJN’ – CHRISTOPHER ROBIN

O wat hou ik van Poeh. Zo puur, onschuldig en ...
Tibetan Healing sounds

TIBETAN HEALING SOUND

Om de leringen van Boeddha over te brengen, maken ze ...
bloemen zijn rood

BLOEMEN ZIJN ROOD – GERARD VAN MAASAKKERS

‘n Jungske ging vur ‘t uurst naor schoolHij kreeg ‘n ...
Bart Chabot

TV PROGRAMMA DE KIST – BART CHABOT

Schrijver Bart Chabot sloot jaren geleden een deal met de ...
Mijn vaders hand

MIJN VADERS HAND – BART CHABOT

‘Ik heb kostbare jaren en talent verspild aan tromgeroffel en ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download