WAAROM PTSS VASTHOUDEN?

Het vasthouden aan PTSS is een complex fenomeen en kan verschillende oorzaken hebben. Mensen kunnen onbewust vasthouden aan hun trauma’s als gevolg van verschillende psychologische en emotionele factoren.

Redenen waarom we PTSS vasthouden?

  • Identiteitsvorming. Het trauma kan een integraal onderdeel van iemands identiteit zijn geworden. Het loslaten van het trauma kan leiden tot het verlies van een bekende zelfdefinitie, wat beangstigend kan zijn.
  • Vermijding van Verandering. Verandering kan eng zijn, zelfs als het positief is. Het loslaten van PTSS kan betekenen dat iemand nieuwe manieren moet vinden om met het leven om te gaan, en dat kan angst en onzekerheid veroorzaken.
  • Beschermingsmechanisme. Voor sommige mensen kan het trauma fungeren als een beschermingsmechanisme. Het vasthouden aan het trauma kan dienen als een manier om herhaling te voorkomen, omdat het vermijden van situaties die herinneringen aan het trauma kunnen oproepen als veiliger wordt beschouwd.
  • Schuldgevoel. Het slachtoffer kan onterecht geloven dat het loslaten van het trauma hen een vorm van verraad aan zichzelf of anderen zou maken, waardoor ze vasthouden uit schuldgevoel.
  • Angst voor het Onbekende. Het leven na het trauma kan onbekend en beangstigend lijken. Sommige mensen klampen zich vast aan het vertrouwde, zelfs als dat vertrouwde pijnlijk is, omdat ze bang zijn voor wat er kan gebeuren als ze het loslaten.
  • Ontbreken van Zelfwaardering. Als iemand laag zelfbeeld heeft, kan het vasthouden aan het trauma dienen als een bevestiging van hun negatieve overtuigingen over zichzelf.

Het vasthouden aan PTSS is geen bewuste keuze, maar eerder het resultaat van complexe psychologische en emotionele processen. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

kleine ik

CONTROLE EN DE KLEINE IK

In ons dagelijks leven lijkt de drang naar controle vaak ...
Neuroceptie

NEUROCEPTIE TIJDENS JE DAGROUTINE

Neuroceptie en je interne alarmsysteem werken samen om je reacties ...
stilte behandeling

DE STILTE BEHANDELING DOORBROKEN

Vorige week was er man bij me en vertelde een ...
Negeren

DE KRACHT VAN NEGEREN

Iedereen is bekend met negeren. Het kan zich uiten in ...
Vrouwelijke narcisten

MANIPULATIE TECHNIEKEN VROUWELIJKE NARCIST

Vrouwelijke narcisten kunnen manipulatieve technieken gebruiken om anderen te controleren ...
Emotionele chantage

HOE WERKT EMOTIONELE CHANTAGE?

Ook jij kent vast het gevoel van chantage wel. Maar ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download