WAAROM PTSS VASTHOUDEN?

Het vasthouden aan PTSS is een complex fenomeen en kan verschillende oorzaken hebben. Mensen kunnen onbewust vasthouden aan hun trauma’s als gevolg van verschillende psychologische en emotionele factoren.

Redenen waarom we PTSS vasthouden?

  • Identiteitsvorming. Het trauma kan een integraal onderdeel van iemands identiteit zijn geworden. Het loslaten van het trauma kan leiden tot het verlies van een bekende zelfdefinitie, wat beangstigend kan zijn.
  • Vermijding van Verandering. Verandering kan eng zijn, zelfs als het positief is. Het loslaten van PTSS kan betekenen dat iemand nieuwe manieren moet vinden om met het leven om te gaan, en dat kan angst en onzekerheid veroorzaken.
  • Beschermingsmechanisme. Voor sommige mensen kan het trauma fungeren als een beschermingsmechanisme. Het vasthouden aan het trauma kan dienen als een manier om herhaling te voorkomen, omdat het vermijden van situaties die herinneringen aan het trauma kunnen oproepen als veiliger wordt beschouwd.
  • Schuldgevoel. Het slachtoffer kan onterecht geloven dat het loslaten van het trauma hen een vorm van verraad aan zichzelf of anderen zou maken, waardoor ze vasthouden uit schuldgevoel.
  • Angst voor het Onbekende. Het leven na het trauma kan onbekend en beangstigend lijken. Sommige mensen klampen zich vast aan het vertrouwde, zelfs als dat vertrouwde pijnlijk is, omdat ze bang zijn voor wat er kan gebeuren als ze het loslaten.
  • Ontbreken van Zelfwaardering. Als iemand laag zelfbeeld heeft, kan het vasthouden aan het trauma dienen als een bevestiging van hun negatieve overtuigingen over zichzelf.

Het vasthouden aan PTSS is geen bewuste keuze, maar eerder het resultaat van complexe psychologische en emotionele processen. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

PERFECTIONISME

PERFECTIONISME, HERKEN JIJ JEZELF?

Je hoort mensen zeggen; 'Ik ben een perfectionist'. Perfectionisme wordt ...

WAT DOET STRESS MET JE?

In ons moderne leven worden we vaak overspoeld door stressoren, ...
Depressie en trauma

HOE ZIJN DEPRESSIE EN TRAUMA VERBONDEN?

Depressie en trauma kunnen nauw met elkaar verbonden zijn, en ...
Ptss

WAAROM PTSS VASTHOUDEN?

Het vasthouden aan PTSS is een complex fenomeen en kan ...
Hectiek van alle dag

HECTIEK VAN ALLE DAG

In de drukte en hectiek van alledag kan het een ...
Zelfafwijzing

ZELFAFWIJZING, WAAR KOMT HET VANDAAN?

Wanneer we onszelf fysiek willen leren kennen, kijken we vaak ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download