WAAROM IS ONS SYSTEEM ZO ONGEZOND?

Jaren geleden beleefde ik een donkere nacht van de ziel. Alles was donker, down en ik wilde mijn bed niet meer uit. Ik was ongelukkig. Mijn werk stroomde niet en ik miste mijn relatie. Niets had nog zin, niets gaf nog vreugde. Ik ontdekte dat ik leefde vanuit een ongezond systeem. Ook realiseerde ik me dat alles wat ik had geleerd, niet meer was waar ik in geloofde.

Niets was nog waar

Het was een van de moeilijkste tijden in mijn leven. Het beeld wat ik al die jaren had gehad over relaties bleek niet waar. Relaties zijn er niet om je gelukkig te maken en versmelten is ongezond. Ook de overtuigingen die ik had bleken van mijn ouders en dus helemaal niet van mij. Maar wie was ik dan? Wat doe ik hier? Wat is het nut?

Ik stopte met alles en verkocht mijn huis en spullen. Het voelde in het begin eng, maar ik wist dat het de enige weg was om te gaan. Ik geloofde in een andere wereld, een nieuw perspectief. En dat geloof ik nog steeds. Alle mensen die ik tegenkom, die worstelen, zitten met dezelfde issues. Allemaal lopen ze tegen een systeem aan, wat ze niet verder helpt en niet begrijpt.

Leven vanuit een ongezond systeem

Ik geloof dat een van de grootste missers in de geestelijke gezondheidszorg, is dat de menselijke ziel wordt weggelaten. Mensen hebben behoefte aan betekenis, een doel, blijdschap, verwondering en spelen. Je wil het gevoel hebben dat je deel uit maakt van iets wat groter is dan jezelf.

Ongezond systeem

Aan zelfopoffering ga je ten onder

Je bent geen machine die gemaakt is om te werken en validatie na te streven. Aan zelfopoffering ga je ten onder. Natuurlijk is het aantal depressies en angsten heel hoog, dat is niet zo gek. Je leeft je leven en probeert je aan te passen aan een ontregelde, disfunctionele samenleving.

Misschien wordt het tijd dat we ons gaan afvragen waarom we emotioneel zo ongezond zijn? Alle stempels en stigma’s van psychische aandoeningen zouden we onder de loep mogen nemen. Het is veel interessanter om jezelf vragen te stellen.

  • Welke patronen hebben je hier gebracht?
  • Wat kun je doen om jezelf te genezen?
  • Hoe creëer je een gezonde gezinsdynamiek, om veilige kinderen op te voeden?

Stap voor stap

Begin met zelfreflectie en ontdek hoe je geconditioneerd bent en hoe diep sommige dingen zitten. Leer om jezelf en je kleine ‘ik’ te zien. Vindt de moed om je verleden onder ogen te komen en aanwezig te zijn bij de pijn. De pijn die iedereen zo probeert te vermijden. Het proces is zeker niet pijnvrij of makkelijk.

Ook kan het eenzaam zijn, omdat anderen je niet begrijpen. Ga toch door, stap voor stap zal je wereld veranderen. Stap voor stap doorbreek je de cyclus waar je al je hele leven inzit. Stop met het herbeleven en wordt wakker met de kracht van keuze. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

PERFECTIONISME

PERFECTIONISME, HERKEN JIJ JEZELF?

Je hoort mensen zeggen; 'Ik ben een perfectionist'. Perfectionisme wordt ...

WAT DOET STRESS MET JE?

In ons moderne leven worden we vaak overspoeld door stressoren, ...
Depressie en trauma

HOE ZIJN DEPRESSIE EN TRAUMA VERBONDEN?

Depressie en trauma kunnen nauw met elkaar verbonden zijn, en ...
Ptss

WAAROM PTSS VASTHOUDEN?

Het vasthouden aan PTSS is een complex fenomeen en kan ...
Hectiek van alle dag

HECTIEK VAN ALLE DAG

In de drukte en hectiek van alledag kan het een ...
Zelfafwijzing

ZELFAFWIJZING, WAAR KOMT HET VANDAAN?

Wanneer we onszelf fysiek willen leren kennen, kijken we vaak ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download