WAAROM HOUDEN WE GOEDE VOORNEMENS NIET VOL?

Het fenomeen van voornemens die worden belemmerd door patronen waar het ego een rol in speelt, is een interessant aspect van persoonlijke groei en verandering. Ons ego, de kleine ik, handelt vanuit een verlangen naar onmiddellijke voldoening. De kleins ik wil de comfortabele, bekende patronen behouden en dat kan een struikelblok zijn voor het aanbrengen van positieve verandering in je leven.

De kleine ik is als een oude vriend die zich vastklampt aan wat bekend is. Zelfs als dat bekende niet gezond is. Hij of zij streeft naar onmiddellijke beloning en vermijdt vaak het ongemak van groei en verandering. Hij of zij is geneigd om te kiezen voor het snelle geluk, boven de langetermijnvoordelen van inspanning en toewijding.

Herhaal de oude patronen

Deze neiging tot herhaling van vertrouwde patronen, zelfs als ze niet in je voordeel werken, komt voort uit overlevingsmechanismen. De kleine ik heeft geleerd om te overleven door te vermijden wat als bedreigend wordt beschouwd. Zelfs als dat betekent dat het vasthoudt aan gewoonten die je niet dienen.

Wanneer je voornemens maakt om te veranderen, raken je vaak verstrikt in het spanningsveld tussen het verlangen naar groei en de weerstand van de kleine ik tegen die verandering. Het is alsof er een innerlijke strijd plaatsvindt tussen de wens om te groeien en de comfortzone. De comfortzone die de kleine ik wil vasthouden.

Voornemens volhouden

Om deze patronen te doorbreken, is bewustwording een belangrijke eerste stap. Het begrijpen van de rol van de kleine ik en het herkennen van de automatische reacties die het triggert. Dat stelt je in staat om bewuste keuzes te maken in plaats van automatisch te handelen.

Vervolgens is het belangrijk om te begrijpen wat de motivatie is achter je voornemens. Wat drijft je echt om te veranderen? Waarom is dit doel belangrijk voor je op een dieper niveau? Door deze vragen te verkennen, kun je een sterke motivatie ontwikkelen die de angsten van de kleine ik kan overwinnen.

Wees lief voor jezelf

Uiteindelijk vraagt het om een balans tussen zelfcompassie en vastberadenheid. Je mag mild zijn voor jezelf als je merkt dat de kleine ik weerstand biedt. Maar tegelijkertijd heb je de vastberadenheid nodig om bewust te kiezen voor groei en verandering. Zelfs als dat betekent dat je uit je comfortzone moet stappen.

Omarm het proces van zelfontdekking. En heb begrip voor de interne conflicten die zich kunnen voordoen. Dat kan je helpen om je voornemens met meer veerkracht te benaderen. In deze ontdekkingstocht word je misschien wel bewust van de diepere lagen van jezelf die verlangen naar transformatie. En daae vind je de kracht om de kleine ik opnieuw op te voeden. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag





Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Drama

DE MAAT VAN JOUW DRAMA

De maat van jouw drama, is de maat van jouw ...
intuïtie

HET VERSCHIL TUSSEN EGO OF INTUÏTIE

Als je bezig bent met bewustwording is het fijn om ...
rest and digest

REST EN DIGEST EN TRAUMA

Het concept van 'rest and digest' is nauw verbonden met ...
ptss

EMPATHIE EN BEGRIP BIJ PTSS

Posttraumatische Stressstoornis is een serieuze aandoening die niet zomaar genegeerd ...
Feedback

FEEDBACK AANNEMEN ALS CODEPENDENT

Het aannemen van feedback kan een uitdaging zijn, vooral voor ...
Depressie en het ego

DE LINK TUSSEN DEPRESSIE EN HET EGO

Depressie en het ego, de kleine ik, zijn met elkaar ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download