WAAROM GEEF JE ONGEVRAAGD ADVIES?

We kennen het allemaal wel, iemand die je advies geeft waar je totaal niet op zit te wachten. De ander komt met goed bedoeld commentaar, over wat je eigenlijk zou moeten doen en hoe. Het is natuurlijk goed bedoeld, maar hoe komt het dat ongevraagd advies toch niet goed aanvoelt?

Meestal ga je bij ongevraagd advies in de verdediging, omdat je de onderliggende overtuiging voelt dat jij niet zou weten wat het beste voor jou is, de ander weet dat beter.

Mensen die ongevraagd advies geven, hebben vaak moeite om met hun emoties om te gaan. Als je namelijk je eigen emoties niet kunt reguleren, is het veel lastiger om te zien hoe een ander emoties ervaart.

Stop met ongevraagd advies

Doordat je geen houding weet te geven en je de controle verliest, wil je het oplossen of de ander helpen, dus je gaat advies geven. Het is vervelend voor de ander dus het is fijn als je zou kunnen stoppen met dit gedrag. Maar hoe stop je ermee?

“I still love listening to people’s problems. I’m still good at giving people unsolicited advice” – Gayle King

Allereerst is het belangrijk om je bewust te worden hoe vaak je dit doet, dus observeer jezelf en denk eens terug aan de afgelopen week. Hoeveel keer gaf je een ander advies, die daar niet om gevraagd had? Het mooiste wat je een ander kunt geven is laten merken dat je hem of haar ziet en hoort, zonder oordeel of corrigeren.

ongevraagd advies

Wat je in plaats van advies geven gaat doen is het volgende:

  • Vragen hoe je de ander kunt steunen.
  • Vertellen dat het vervelend en zwaar klinkt.
  • Steunen door te zeggen; “Ik vertrouw erop dat je het beste ervan gaat maken, om dit aan te kunnen”.
  • Vragen hoe de ander zich erbij voelt.
  • Gewoon gaan zitten en luisteren.

Mocht je toch tegen iemand aanlopen die je ongevraagd advies geeft, weet dan dat het echt goed bedoeld is. Sommige mensen kunnen het gewoon slecht verdragen, om een ander te zien lijden, waarvan ze van houden. Dus dan is het beste om te vertellen wat de ander nu moet doen.

Je vertrouwt jezelf niet

Ook zijn er veel mensen die geleerd hebben dat dit de manier is om liefde te tonen. Degene die ongevraagd advies geeft, vertrouwt zichzelf niet. Als je jezelf namelijk vertrouwt, kun je ruimte bieden aan de ander, zonder te onderbreken of in te vullen. We noemen dat in het Engels “Holding space“.

Hoe meer je het leven vertrouwt, hoe minder je anderen wil vertellen hoe ze hun eigen leven moeten leven. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

EMOTIES

EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?

We houden ons allemaal bezig met liefde, aanraking, verbinding en ...
Feedback

HOE ONTVANG JE FEEDBACK?

Hoe ontvang je feedback, want dat is een kunst op ...
codependentie

HAAR SPROOKJE VAN CODEPENDENTIE

Eens was er een meisje dat leefde in de betoverende ...
IK ZAL AAN JE DENKEN

IK ZAL AAN JE DENKEN TOT HET GEEN PIJN MEER DOET

Deze ene zin dekt de zware lading die ik ervoer ...
Je bent precies goed

JE BENT PRECIES GOED

Op het pad van zelfacceptatie, de weg naar je bent ...
Respect

RESPECT ALS BASIS VOOR VERBINDING

Respect, integriteit en eerlijkheid vormen wat mij betreft de essentiële ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download