WAAROM ERVAAR JE STEEDS WEER EMOTIONELE CHAOS?

Als je wordt geboren kom je terecht in een gezin met een bepaalde emotionele omgeving. Deze omgeving is van grote invloed op je emotionele ontwikkeling. Zo leefde ik lang in een emotionele chaos, maar waarom? Misschien ben je je er nog niet zo van bewust, ik inmiddels wel, maar je leeft in een samenleving die nog niet zoveel rekening houdt met emoties en energie. Wat je doet, is je al jong aanpassen aan de omgeving, zodat je daar in kunt leven.

Waarom weer emotionele chaos?

Misschien vraag je je ook weleens af, hoe het komt dat ik steeds weer in een onvoorspelbare, chaotische, of gewelddadige relatie terechtkom? Waarom ervaar ik telkens weer zo’n emotionele chaos? Of hoe het kan dat de banen die ik heb, steeds zoveel stress opleveren?

Want zeg zelf, waarom zou je kiezen voor een relatie of een baan, waarbij je zenuwstelsel constant ontregeld wordt? Telkens beland je weer in een omgeving die je alert en angstig maakt, maar waarom? Het antwoord is niet zo moeilijk, het is voor jou vertrouwd.

Je gaat je aanpassen

Jij hebt geleerd om je aan te passen aan de stress en de onveilige omgeving, het is jouw ‘normaal’. Voor jou is de onveiligheid dus veilig. Onbewust vind je deze omgeving comfortabel, omdat je weet wat er gaat komen en hoe het gaat lopen.

Dit is de reden waarom ‘drama’ binnen je relatie en vriendschappen aantrekkelijk kan zijn. En zoals ik al zei, misschien heb je het zelf nog niet door, of durf je het niet toe te geven, maar als dingen stabiel aanvoelen, voel je je verveeld, of ongemakkelijk.

Gevoel dat je leeft

De emoties die telkens geactiveerd worden laten je voelen dat je leeft. En sommige noemen deze emotionele achtbaan zelfs ‘passie’.

Wat kun je doen om hiervan te genezen? Begin met het doen van innerlijk kindwerk. Neem rust en leer omgaan met stilte. Leer inzien wanneer je onvoorspelbaarheid zoekt en drama creëert. Als je het inziet, kun je gaan leren om liefde veilig te maken. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

WEERSTAND

WEERSTAND, WAT IS JE EIGEN INVLOED?

Als ik tegen je zou zeggen; 'kies een fijn gevoel', ...
SLACHTOFFERMENTALITEIT

SLACHTOFFERROL, STOP ERMEE!

Waarom zit ik in de slachtofferrol? Hoe ben ik hierin ...
Wat is waar

WAT IS WAAR? IK RAAK IN DE WAR

Heb je weleens gehoord van gaslighting? De ander ontkent dat ...
Ik ervaar een trigger

HELP, IK ERVAAR EEN TRIGGER

Elke ervaring en alles wat je hebt meegemaakt wordt opgeslagen. ...

WAAROM BLIJF JE WROK VOELEN?

Een sterk, maar negatief gevoel is wrok. Wrok is eigenlijk ...
Zelfverraad

ZELFVERRAAD IS LIEFDE

Als kind leer je dat zelfverraad normaal is. Bewust of ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download