WAAROM BLIJF JE WROK VOELEN?

Een heel sterk, maar negatief gevoel is wrok. Wrok is eigenlijk een combinatie van emoties zoals angst, verdriet en boosheid. Het is een gevoel wat sterker wordt als je het negeert en het is dan ook beter om er direct mee aan de slag te gaan. Wrok ervaar je als jou onrecht is aangedaan, of als je vind dat je oneerlijk bent behandeld.

Een vervelende bijkomstigheid van wrok, is dat het wantrouwen oproept. Je verliest het vertrouwen dat de ander jouw belangen zal behartigen. Wrok is moeilijk om los te laten, omdat het een groot negatief gevoel heeft opgeroepen. Als iets niet veel impact heeft gehad, kun je er makkelijker afstand van doen. Zolang je een gevoel van wrok hebt, zal dus ook het wantrouwen blijven.

Wrok zit er al langer

Maar wat is eerlijk en wat is oneerlijk? Het kan zijn dat jij je oneerlijk behandeld voelt, terwijl het eigenlijk niet zo is. Wat er gebeurt is dat jij denkt dat de wrok die je voelt te maken heeft met het incident. Terwijl de waarheid is dat wrok wordt gevoed door ervaringen uit het verleden. Je bent vaker oneerlijk behandeld en niet gezien, of er werd over je grenzen heen gegaan.

“Anger, resentment and jealousy doesn’t change the heart of others– it only changes yours” – Shannon Alder

Als jij je niet bewust bent van de onderliggende wrok, heb je niet door dat je eigenlijk vast blijft houden en je weigert om dingen te vergeven. Een ander vergeven roept op dat je ook de behoefte opgeeft om in het vervolg wel eerlijk behandeld te worden. Met andere woorden, je houdt vast aan jouw behoefte van rechtvaardigheid.

Wrok kun je dus ook zien als een bescherming. Je stelt een grens; “dit gaat niemand mij ooit nog aandoen”. Ook je ego is blij met deze situatie, die houdt ervan om te denken in rollen van goed en fout. En in dit geval ben jij goed en de ander fout, de ander heeft iets goed te maken. Deze positie geeft een gevoel van macht en kun je dus (onbewust) gebruiken om dingen uit het verleden recht te zetten voor jezelf.

“At the heart of all anger, all grudges, and all resentment, you’ll always find a fear that hopes to stay anonymous” – Donald L. Hicks

Als je het inziet en nu echt de wrok wil loslaten, is accepteren een eerste grote stap. Waarschijnlijk roept accepteren weerstand op, omdat je het gevoel hebt dat je dan iets goedkeurt, wat je niet goed vind. Iets accepteren wil niet zeggen dat je iets goedkeurt, het wil zeggen dat je iets aanneemt voor wat het is. Leer door onderstaande vragen te overdenken inzien, dat ergens aan vast blijven houden geen zin heeft. Jij verzet je ergens tegen, wat het alleen maar erger maakt. De ontspanning zit hem in de kramp loslaten.

Wat kun je doen?

Ga rustig ergens zitten en kijk eens terug op de situatie waar jij je boos over voelt.

  • Wat wil ik niet accepteren in deze situatie?
  • Waarom wil ik dat niet accepteren?
  • Als ik het toch zou accepteren, wat betekent dat dan?
  • Is deze spanning voelen het waard?

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

https://bindu.nl/wp-content/uploads/2020/11/cropped-Logo-Bindu-circle-only.png

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

boos

DURF JIJ ECHT BOOS TE WORDEN?

Als kind zou je van je ouders moeten leren hoe ...
vaderwond

DE VADERWOND

Ben jij net als ik ook opgegroeid met een "afwezige" ...
emotionele leeftijd

WAT IS JOUW EMOTIONELE LEEFTIJD?

Wat is jouw emotionele leeftijd? Misschien ben je 52 jaar, ...
spiegelen

WAT SPIEGELEN JE OUDERS?

Als kind wil je maar een paar dingen, dat je ...
vluchten

VLUCHTEN ALS TRAUMA REACTIE

Je hebt vast weleens gehoord van de vecht-, vlucht-, (be)vries-modus. ...
conditionering

WAT IS JOUW CONDITIONERING?

Misschien heb je weleens gehoord van het woord conditionering. Je ...
https://bindu.nl/wp-content/uploads/2020/11/cropped-Logo-Bindu-circle-only.png

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download