WAAR STA JE NU?

Soms is het goed om even stil te staan bij waar je nu bent en waar je vandaan komt. Kijk eens terug op jouw pad en groei, wat heb je allemaal al bereikt?

Gericht op de ander

Ik had behoorlijk last van codependent gedrag, dus mensen pleasen is mij niet vreemd. Wat ik geleerd heb, is dat ik niet iedereen tevreden kan stellen. Als ik dat wel probeer en doe, dan merk ik dat ik mezelf verraad, wat niet goed voelt. Als codependent was ik zo gericht op iedereen om me heen. Ik was altijd bezig met hoe iedereen zich voelde en wat ze dachten. Het is een behoorlijk hardnekkig patroon wat steeds weer terug komt.

En telkens als het gebeurt dan voel je dat.Je voelt dat je op de een of andere manier je eigen behoeften weer hebt verraden. Het is dus belangrijk om steeds weer in te checken bij jezelf. Blijf je bewust en wees alert op jouw patronen.

Waar sta je nu?

Ook heb ik de afgelopen jaren geleerd dat ik mijn emoties, gevoelens en gedachten NIET ben. Hoe pijnlijk het ook is, ik weet dat ik het ervaar, maar dat ik het niet ben. Als ik getriggerd ben, heb ik compassie met mezelf. Als ik mezelf niet veroordeel, zorgt dit ervoor dat ik de situatie kan blijven observeren.

Ik stel mezelf dan de vraag: ‘Wat gebeurde er, dat ik me zo voel?’ En ‘Welke pijn schuilt hieronder?’ Negen van de tien keer is het angst, wat onder een andere emoties schuil gaat. Leer jezelf en je emoties kennen, wordt vrienden en luister niet meer naar die innerlijke criticus.

Omarm de stilte

Het laatste wat me veel groei heeft gebracht en me dichter bij mijzelf brengt, is de stilte. We zijn zo gewend om altijd door te gaan, bereikbaar te zijn en alles te moeten en willen in de buitenwereld. Maar Onthoudt goed, de antwoorden kun je horen in de stilte. In de stilte kun je contact maken met je Ware Zelf.

Zorg er dus voor dat je meerdere keren per dag even stilstaat en stil bent. Check hoe jij je voelt, maak contact met je lichaam. Het gaat niet vanzelf dus je zult veel moeten oefenen. Vraag jezelf de komende week eens af; ‘Wat heb ik geleerd de afgelopen jaren? En tot welke inzichten ben ik gekomen?‘ Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Sahasrara

ZELFONDERZOEK NAAR JE KRUINCHAKRA, SAHASRARA

Het kruinchakra, ook bekend als Sahasrara, betekent “duizendbladige” bloemen boven ...
ajna

ZELFONDERZOEK NAAR JE DERDE OOG CHAKRA, AJNA

Het derde oog chakra, Ajna, is het energiecentrum in ons ...
vishuddha

ZELFONDERZOEK NAAR JE KEELCHAKRA, VISHUDDHA

Het keel chakra is het energiecentrum in je lichaam dat ...
anahata

ZELFONDERZOEK NAAR JE HARTCHAKRA, ANAHATA

Wanneer was de laatste keer dat je jezelf open, ontvankelijk, ...
manipura

ZELFONDERZOEK NAAR JE ZONNEVLECHTCHAKRA, MANIPURA

Chakra’s hebben de liefdevolle verantwoordelijkheid om energie op te nemen ...
Svadhisthana

ZELFONDERZOEK NAAR JE SACRALE CHAKRA, SVADHISTHANA

Chakra’s hebben de liefdevolle verantwoordelijkheid om energie op te nemen ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download