VOEL JIJ JE VEILIG IN DEZE WERELD?
Voel jij je veilig in de wereld? Voel jij je veilig bij jezelf? Veel mensen ervaren onveiligheid en hebben angsten. Angst om afgewezen te worden is daar de grootste van. Hoe veilig jij je voelt in de wereld, weerspiegelt hoe veilig je je voelde in je eerste relaties. De gehechtheid die je had met je ouders.
Deze gehechtheid is de basis van hoe jouw hersenen zich vormen, dat gebeurt al vanaf de geboorte. Jouw hersenen en lichaam zijn gevormd door de informatie die je kreeg in je eerste levensjaren.
Was jij vroeger veilig?
Een aantal dingen zijn belangrijk in deze eerste relaties die je hebt:
* Kun je de ander vertrouwen?
* Mag ik echt mezelf zijn bij de ander?
* Hoe gaat de ander om met stressvolle situaties?
* Is de ander voorspelbaar?
* Laat die ander duidelijke grenzen zien?
* Leert die ander mij met emoties omgaan?
Als je geen voorspelbare, veilige relaties hebt gekend, ontwikkel je al jong copingmechanismen om te kunnen overleven. Deze copingmechanismen zijn voor de kleine jij erg efficiënt, maar je zult merken dat het in je verdere leven alleen maar last oplevert.
Dissociatie
Denk bijvoorbeeld aan het mechanisme wat je ontwikkelt, om steeds te zijn afgestemd op de emoties van anderen. Codependentie, of versmelting zijn erg destructief en leveren vaak emotionele chaos op. Een mechanisme dat ook veel voorkomt, waardoor je maar weinig herinneringen hebt, is dissociatie. Je verlaat je lichaam, omdat de situatie veel te zwaar is om mee om te gaan.
“And tomorrow we’ll do the same again. And again. Until one day you get up and find out that whatever it was didn’t kill you after all” – Robin Hobb
Omdat de maatschappij erg houdt van labelen en mensen in een hokje wil stoppen, komen hier vaak diagnoses uit als borderline, obsessieve compulsieve stoornis (OCS), maar ook angststoornissen en narcisme. In de basis komen ze allemaal voort uit gehechtheid en gebrek aan veiligheid.
Overlevingsmodus
Als je geen veiligheid ervaart, sta je in de overlevingsstand. Om uit deze modus te komen is het nodig om je veilig te gaan voelen in je eigen lichaam. Het is belangrijk dat je jezelf alsnog emotioneel gaat opvoeden, ze noemen dat ook wel reparenting. Je gaat zelf jouw beste vader en moeder zijn en jezelf geven wat je nooit hebt gekregen, maar wel zo nodig had.
Je gaat leren om zelf veiligheid te creëren en je geest opnieuw op te voeden. Je gaat inzien dat de verhalen in je hoofd ego verhalen zijn. Het zijn de verhalen van een klein meisje of jongetje, die als kernovertuiging heeft aangenomen; “Ik ben niet genoeg“, of “Er is iets mis met mij”.
Leer om in te zien dat jouw gedachten niet de realiteit zijn, maar reflecties van de ervaringen die je had in het verleden. Auteur: Madeleine van Mourik.
Leuk artikel? Deel het!
Schrijf je in voor onze
NIEUWSBRIEF!
Gerelateerde artikelen
Angst, Ego
|HET VERSCHIL TUSSEN EGO OF INTUÏTIE
Angst, Trauma
|REST EN DIGEST EN TRAUMA
Angst, Trauma
|EMPATHIE EN BEGRIP BIJ PTSS
Angst, Triggers
|FEEDBACK AANNEMEN ALS CODEPENDENT
Angst, Ego
|DE LINK TUSSEN DEPRESSIE EN HET EGO
Angst, Trauma
|DISSOCIATIE; WAT KUN JE WEL OF NIET ONTHOUDEN?
Schrijf je in voor onze
NIEUWSBRIEF!