VLUCHTEN ALS TRAUMA REACTIE

Je hebt vast weleens gehoord van de vecht-, vlucht-, (be)vriesmodus. Het alarm dat afgaat in je lichaam als er gevaar dreigt. In dit artikel gaan we het hebben over de reactie vluchten, een copingmechanisme dat je als kind aanneemt, als de situatie onveilig is.

Als je bent opgegroeid in een onveilig gezin, dan was je lichaam constant in een alertheid om te kunnen vluchten als dat nodig zou zijn. Misschien waren je ouders onvoorspelbaar, of waren ze emotioneel niet beschikbaar. Er kunnen veel situatie zijn waarin je leert dat het leven niet veilig is.

Vluchten als de beste optie

Je leert dan bepaalde copingmechanismen aan om aan het leven te ontsnappen, je vlucht. Als je kijkt naar het dagelijks leven, dan zijn het de workaholics en mensen die zich helemaal op hun carrière storten, die geleerd hebben om te vluchten. Hun vluchtmechanisme wordt ook nog eens beloond en ze worden erdoor gevalideerd. Echter van binnen zie je iets anders. Als je het ze echt zou vragen zijn ze opgebrand en boos van binnen, maar toch hebben ze dit nodig om zich prettig en thuis te voelen.

“We apply fight-or-flight reflexes not only to predators, but to data itself” – Chris Mooney

Als we kijken op het gebied van relaties zijn dit degene die met een voet buiten de deur staan, om zo direct weg te kunnen. Ze lopen weg of beëindigen relaties om zichzelf te beschermen. Maar wat kunt je doen als je jezelf hierin herkent? Hoe stap je uit dit beschermende, niet functionele mechanisme?

vluchten

Veilig zijn in je lichaam

Allereerst gaat het erom dat je leert om veilig te zijn in je lichaam. Dat je leert om in het NU te zijn, in stilte. De stilte is angstaanjagend en wordt liever vermeden. Maar toch zit daar een belangrijk stuk van de genezing. Zorg dat je elke morgen een paar minuten in stilte doorbrengt. Doe een meditatie of schrijf in je Journal voor die dag.

Ook kun je de mantra; “Ik ben veilig bij mezelf, ik ben veilig in de stilte” herhalen. En je gaat als opdracht bewust eens helemaal niets doen. Neem een half uur de tijd om gewoon naar buiten te kijken en je niet af te leiden met iets.

Ga bewegen

Wat je nog meer kunt doen is met je partner praten over deze vluchtreactie. Leg uit waarom je eerste response is om te vluchten, wat voel je en wat zit eronder? Tot slot is het belangrijk om een fysieke uitlaatklep te zoeken. Het lichaam heeft beweging nodig om te kunnen resetten, dus ga heerlijk een blokje om.

“The amygdala in the emotional center sees and hears everything that occurs to us instantaneously and is the trigger point for the fight or flight response” – Daniel Goleman

Onthoudt dat vluchten niet fout is of goed. Het is een patroon wat ooit handig leek om te overleven. In de meeste gevallen is het nu niet gewenst meer, dus door het patroon te doorbreken kun je iets anders kiezen wat wel efficiënt is. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

PERFECTIONISME

PERFECTIONISME, HERKEN JIJ JEZELF?

Je hoort mensen zeggen; "Ik ben een perfectionist". Perfectionisme wordt ...

WAT DOET STRESS MET JE?

In ons moderne leven worden we vaak overspoeld door stressoren, ...
Depressie en trauma

HOE ZIJN DEPRESSIE EN TRAUMA VERBONDEN?

Depressie en trauma kunnen nauw met elkaar verbonden zijn, en ...
Ptss

WAAROM PTSS VASTHOUDEN?

Het vasthouden aan PTSS is een complex fenomeen en kan ...
Hectiek van alle dag

HECTIEK VAN ALLE DAG

In de drukte en hectiek van alledag kan het een ...
Zelfafwijzing

ZELFAFWIJZING, WAAR KOMT HET VANDAAN?

Wanneer we onszelf fysiek willen leren kennen, kijken we vaak ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download