VISUALISATIE OEFENING – INNERLIJK KIND

Een visualisatie oefening die iemand me een tijd geleden leerde, die ik graag met je wil delen is de volgende.

Sluit je ogen en zie jezelf in een mooie, fijne kamer. Deze kamer mag echt bestaan of kan verzonnen zijn, zolang jij je er maar goed en veilig voelt. Er is staat een bank in de kamer en er is een grote deur. Je neemt plaats op de bank en kijkt naar de mooie, grote deur.

Dan ineens gaat de deur langzaam open en komt er een jongen (als je een man bent) of meisje (als je een vrouw bent) op je af lopen van een jaar of acht. Het kind komt dichter en dichter bij. Je observeert het kind goed. Hoe loopt het kind op je af? Wat heeft hij of zij aan? Als het heel dicht bij de bank is en goed kijkt, zie je dat jij het bent. Het kind komt naast je op de bank zitten.

“Your child will follow your example, not your advice”

Je kijkt nu eens goed naar je eigen kleine versie. Observeer jezelf een tijdje en kijk naar welke impressies je krijgt van jezelf als kind. Is het kind blij of verdrietig? Voelt het kind zich geliefd? Doet het kind iets? En terwijl je zo naar het kind zit te kijken, stel je jezelf de volgende vragen. Verdient dit kind geluk? Om liefde te krijgen? Verdient dit kind het, om alleen en ongelukkig te zijn? Om te moeten vechten, voor succes en liefde?

Wanneer “stierf” jouw kind?

Als je dit doet, zul je merken dat je geen enkele reden kunt verzinnen, waaruit zou blijken dat dit kind geen liefde verdient. En ook niet waarom het ongelukkig en alleen zou moeten zijn. Ook dit kind verdient liefde en succes en krijgt wat het wil. Neem afscheid van het kind op je eigen manier en ga daarna, nog steeds met je ogen dicht, terug in je leven. Scan je leven van kind tot nu. En ontdek wanneer de overtuiging van jouw kind “stierf” en de volwassen jij het overnam.

“Don’t let anyone ever make you feel you don’t deserve what you want”

Wat was het punt dat je het niet langer verdiende? Is er een punt waarop je als “volwassene” het overnam? En dat “volwassen” worden kan dus al op jonge leeftijd gebeurt zijn. Het gaat erom, wanneer je de overtuiging kwijt raakte. Ga nu in gedachten naar je kind toe, op het moment dat het “verdienen” werd afgenomen. Leg het kind uit dat het een vergissing was. Het kind hoeft niet “volwassen” en sterk te zijn. Het kind mag weer spelen en mag doen en hebben wat het wil. Je bent namelijk de volwassene nu. Je gaat het kind geven wat het wil en nodig heeft. 

Je verdient liefde

Vertel het kind dat het alle liefde gewoon verdient en krijg wat het nodig heeft en wil hebben. Vertel dat je zoveel van hem of haar houdt en geef het kind dan een knuffel en hou het vast. Het kan zo intens voelen dat het kind begint te huilen. Hou het dan vast en troost het kind. Vraag het kind daarna wat hij of zij het aller liefste wil nu en geef dit aan het kind. Voel de opluchting, als je ziet hoe het kind krijgt wat het wil en ervan geniet. Zeg het kind dat je er altijd zult zijn en dat het alles verdient. Haal daarna diep adem, beweeg even je voeten en handen en kom langzaam terug in de ruimte.

Je bent het waard

Wat je van deze visualisatieoefening leert, is dat het makkelijk is om een kind te geven wat het wil. Een ander goed ding aan deze visualisatie is dat je nu ziet en voelt dat je zelf alle liefde, geluk en blijdschap verdient. Het aller belangrijkste is dat je inziet dat er ergens in je leven een punt is geweest dat je besloot dat je het niet meer verdiende. Maar je hebt niets in je leven gedaan, waarop de straf staat van niet meer ontvangen of verdienen. Je hebt ergens zelf een lijn getrokken. Toen verdiende ik het nog wel en daarna niet meer.

“Don’t settle for something less than what you deserve”

Dit is je eigen overtuiging en geloof geweest ergens. Het kind in je is nergens heen gegaan en is er nog steeds. Elke keer als je tegen jezelf zegt: “ik verdien dat niet”. Telkens als je iets denkt wat neerkomt op: “ik verdien het niet”. Elke keer als je een actie uitvoert die in lijn is met “ik verdien het niet”, zeg je tegen jouw kind: “je verdient het niet”. En dat is waarom het zoveel pijn doet. En again, je kunt de boel niet voor de gek houden. Diep van binnen voel je of deze overtuigingen van jou zijn. Je kunt deze visualisatie zo vaak doen als je wilt. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

erbij horen

IK WIL ERBIJ HOREN

Ik wil erbij horen. Dat verlangen koesteren we allemaal. Het ...
DE BASIC EXERCISE

DE BASIC EXERCISE

In de wereld van welzijn en therapieën duikt af en ...
stilte

DE STILTE VINDEN

De stilte vinden kan een verlangen zijn, maar in ons ...
als het zwaar wordt

IK BEN BIJ JE, ALS HET ZWAAR WORDT

Eens, in een klein dorp aan de rand van de ...
EMOTIES

EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?

We houden ons allemaal bezig met liefde, aanraking, verbinding en ...
Herstel de psoas

HERSTEL VAN DE PSOAS EN DE NERVUS VAGUS

Herstel van de psoas en de nervus vagus, en daarmee ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download