VERSMELTEN OF EEN GEZONDE RELATIE?

Voel jij je vaak verantwoordelijk voor de gevoelens van anderen? Neem je de problemen van anderen op je nek? Weet jij wat het woord versmelten (symbiose) betekent?

Relatie zonder grenzen

Versmelten (symbiose) is een term die best vaak gebruik wordt. Je zou het kunnen uitleggen als een relatie tussen twee mensen waarbij de persoonlijke grenzen niet duidelijk meer zijn. Vaak hebben mensen die versmolten willen zijn, helemaal geen idee dat er een probleem is. Ze hebben geen idee dat dit een probleem kan zijn voor een gezonde relatie met degene waar ze van houden.

“A lack of boundaries invites a lack of respect”

Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een moeder die de emoties van haar dochter kan voelen. Of de moeder die boos wordt op haar zoon, omdat hij boos is op haar. Het kan zijn dat je als vader of moeder voelt wanneer je kind verdrietig is, zelfs tot het punt waarop je je eigen persoonlijke zelf verliest. Je raakt overdreven betrokken bij het leven van je kind, omdat je denkt dat je hem of haar moet ‘redden‘, van een slechte situatie of pijn. En hoe groter de problemen die het kind heeft, hoe groter jouw symbiose en betrokkenheid.

Het creëren van een sterke eigen identiteit en zelfbeeld is van fundamenteel belang voor een gezonde mentale, emotionele en spirituele ontwikkeling. Als kind onderga je een natuurlijk proces van gehechtheid met je ouders. Daarna word je losgekoppeld van je ouders tijdens de peutertijd tot de adolescentie. Het loslaten van je ouders is essentieel als je op een gezonde manier als volwassene in de wereld wil functioneren. Een gezonde hechting is de basis voor je verdere leven.

“Together we make a family”

Helaas gebeurt het vaak dat we geen individuele identiteit en een duidelijk gevoel van ‘ik ben’ ontwikkelen. In plaats daarvan zijn we verstrikt geraakt met onze ouders. Maar wat gebeurt er als je vast blijft zitten aan je ouders? Wat gebeurt er als je geen sterke identiteit hebt? Het antwoord is dat je in jouw relaties niet op een gezonde manier kunt functioneren.

Denk hierbij aan:

 • Codependentie
 • Angst
 • Destructieve relaties
 • Depressie
 • Leegte
 • Aanhankelijkheid
 • Aantrekken – afstoten dynamiek
 • Te empathisch
 • Lage eigenwaarde

Als je problemen hebt met relaties, dan ben je mogelijk opgegroeid in een onbewuste gezinssituaties. Stel, er is en probleem met je vader of je moeder, dan ben je niet in staat om je eigen gevoelens en gedachten te scheiden van de gevoelens en gedachten van je ouders. Met andere woorden, je hebt een slecht zelfbeeld en geen duidelijk gevormde identiteit. Versmelten zorgt voor een enorme disfunctie binnen gezinnen en schadelijke gevolgen in je volwassen leven.

Versmelten is geen liefde

Het is belangrijk om te begrijpen dat twee mensen die dicht bij elkaar staan en veel van elkaar houden, niet hetzelfde is als versmelting. Je kunt dichtbij zijn terwijl je elkaar toch laat voelen dat je ook gescheiden bent. Ieder heeft zijn eigen gevoelens en emoties en is daar zelf verantwoordelijk voor. Versmelting mag niet worden verward met liefde. Liefde die op een gezonde manier wordt uitgedrukt, laat de ander zijn eigen gevoelens voelen en omgaan met zijn of haar eigen keuzes.

“When we are together everything false into place”

Versmelten kun je zien als een verkeerd gerichte uiting van liefde. Kenmerken zijn:

 • Weinig/geen privacy
 • Overdreven betrokkenheid binnen het gezin.
 • Schaamte of afwijzing voelen als je ‘nee’ zegt tegen je vader of moeder.
 • Strenge ouders.
 • Elkaar geen persoonlijke tijd of ruimte gunnen.
 • Je gevoel afstemmen op stemming van de ander.
 • Als je de ander wil ‘redden‘ van zijn of haar emoties, of als zij jou moeten redden.
 • Je ouders verzorgen.
 • Als een gezinslid boos of depressief is, dan voelen de anderen dat ook.
 • Je moest zijn wie je ouders wilde dat je was, niet wie jij werkelijk bent.
 • Er werden beslissingen genomen als een ‘team’.

Al deze kenmerken kunnen erop duiden dat er versmelting is en geen gezonde relatie. Het kan tussen een ouder en kind zijn, maar ook tussen beide ouders en de kinderen, of tussen broers en zussen. Alle vormen binnen de gezinsstructuur zijn mogelijk. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Je bent precies goed

JE BENT PRECIES GOED

Op het pad van zelfacceptatie, de weg naar je bent ...
Respect

RESPECT ALS BASIS VOOR VERBINDING

Respect, integriteit en eerlijkheid vormen wat mij betreft de essentiële ...
LIEFDE IS WIE IK BEN

LIEFDE IS WIE IK BEN

Liefde is wie ik ben. Geduld kwam op bezoek en herinnerde ...
Stress

STRESS IN JE RELATIE DOOR HET HELEN VAN TRAUMA’S

Wanneer één persoon in een relatie besluit verantwoordelijkheid te nemen ...
Omgaan me tijd van de ander

OMGAAN MET TIJD VAN DE ANDER

Tijd is een waardevol goed en wordt vaak gezien als ...
Eenzaamheid en codependentie

CODEPENDENTIE EN EENZAAMHEID

Codependentie en eenzaamheid kunnen nauw met elkaar verbonden zijn. Hier ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download