VERSLAAFD AAN STRESS, WAT HEB JIJ VROEGER GERLEERD?

Als ik zeg dat ik een stabiele jeugd heb gehad, bedoel is dat er een bepaalde structuur was. Mijn moeder was altijd thuis, mijn vader (bijna) nooit en aan al mijn fysieke behoeften werd voldaan. Elke avond aten we op dezelfde tijd en mijn zusje en ik gingen netjes op dezelfde tijd naar bed. Maar dit was niet het enige, er was ook veel onvoorspelbaar. Mijn vader kon verbaal behoorlijk aanwezig zijn, beide ouders waren emotioneel niet beschikbaar en er waren onduidelijke grenzen.  

“Be the person you needed when you were younger”

Mijn moeder sloot zich volledig af, dat kon ik al heel jong voelen. Omdat ze beiden hun emoties niet konden reguleren, ontwikkelde ik als kind al een angst. Een van mijn herinneringen gaat terug, naar de leeftijd van ongeveer vijf jaar. Mijn zusje was twee en mijn ouders hadden beneden ruzie, ik hoorde ze schreeuwen. Ineens hoorde ik een harde knal, ik wist dat er iemand ging vertrekken, maar wie?

Door merg en been

Snel deed ik het raam open om te zien wie er ging. Mijn kleine zusje sprong bijna uit het raam, ik kon haar nog net vastgrijpen en samen keken we hoe mama het pad afreed, de straat in. De kreet “MAMA”, van mijn zusje, die daar luidkeels op volgde, galmde door de straat en kan ik nog oproepen alsof het gisteren was. Een manifestatie van pure stress in mijn kleine lichaam.

Een lichaam dat deze toestanden al aan het leren was, als een normale “basishouding”. De stroom van adrenaline en cortisol brengt je in een emotionele cyclus van hoogte- en dieptepunten. Van chaos, naar uitputting of prikkelbaarheid. Onbewust blijf je er vervolgens je hele leven naar op zoek.

Aantrekken – afstoten

In mijn latere leven stapte ik in relaties met een dynamiek van aantrekken en afstoten. Als er niets gebeurde was dat zo onwennig, dat bestempelde ik dan ook vaak als saai. Ik was zo gewend geraakt aan de stressreactie van mijn lichaam, dat was voor mij veilig en liefde.

Emotionele toestanden creĆ«ren hormonale reacties die, wanneer ze op lange termijn worden ervaren, jouw lichaamsgeheugen inprenten. Als je deze toestanden als kind leert, word je een volwassene die verstrikt raakt in een cyclus waarbij je lichaam deze hormonale reacties nodig heeft. Je gaat “zoeken en werken” voor liefde, maar denk ook aan de adrenaline verslaafden, altijd op zoek naar een kick. Je bent altijd op zoek naar wat voor jou vertrouwd is. 

Knipperlichtrelaties

Ook de bekende knipperlicht-relaties zijn hier een gevolg van. Samen met het uren en dagen doorbrengen met het herhalen en blijven hangen in gevoelens van hulpeloosheid of woede, denk aan de bekende slachtofferrol. Het lichaam en geest zoeken het bekende.

“Dear stress, let’s break up”

Genezing ontstaan als jij je bewustzijn gaat vergroten, ga onderzoeken wat jou (onbewust) stress oplevert. Waarom doe je wat je doet? Langzaam zul je dan kunnen gaan kiezen voor rust en innerlijke vrede. Je kunt leren om op stress momenten jouw lichaam in veiligheid te brengen, in het huidige moment. Het is niets om je voor te schamen, als je verstrikt bent geraakt in deze cyclus. Het is wat je lichaam geleerd heeft, zie het als een lichamelijke verslaving, waar je dus ook weer van kunt genezen. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

https://bindu.nl/wp-content/uploads/2020/11/cropped-Logo-Bindu-circle-only.png

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

ego rollen

WELKE VERDEDIGINGSMECHANISMEN GEBRUIKT JOUW EGO?

"Het gaat me nooit lukken","iedereen is altijd beter dan ik", ...
dark night

“DARK NIGHT OF THE SOUL”, HET LICHT GAAT OOK WEER SCHIJNEN

Met de term "The dark night of the Soul - ...
EMPAAT

EMPAAT, GEVOELIG VOOR GASLIGHTING TECHNIEKEN

Je bent zeer gevoelig voor de energie van anderen, je ...
zelfkritiek

ZELFKRITIEK, WAT ZEGT JOUW STEMMETJE?

Soms voel ik me geweldig en vertelt het stemmetje in ...

GEEF JIJ JE FOUTEN TOE?

Ik kan met zekerheid zeggen, dat jij weleens ruzie hebt ...
ONTVANGEN

VERDIENEN, OF RECHT HEBBEN OP?

Wat is nou eigenlijk de belangrijkste reden om niet te ...
https://bindu.nl/wp-content/uploads/2020/11/cropped-Logo-Bindu-circle-only.png

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download