VERSLAAFD AAN EMOTIES

Het klinkt gek, maar veel mensen zijn verslaafd aan emoties. Als je bent opgevoed in een gezin waar veel chaos was, een emotionele achtbaan, dan is dat je normaal geworden.

Nu hoor ik je denken emoties een verslaving, hoe dan? We zijn niet gericht op de verslaving ervan, maar veel meer op het analyseren van emoties. Als je in een lastige situatie zit kom je weer in dezelfde emotie terecht. Onbewust creëer je situaties waarin je weer hetzelfde ervaart, ook al zeg je tegen jezelf en anderen dat je echt wil veranderen.

Maar hoe komt dat dan? Emoties beginnen met een gedachte en die heb je echt genoeg op een dag. De meeste gedachte heb je dag na dag en zijn hetzelfde. Wat je echter niet doet, is deze gedachten in twijfel trekken. Wat je doet, is er een betekenis aan geven en ze aannemen als de waarheid.

Verslaafd aan emoties

Deze betekenis die je aan de gedachte geeft, vormt de emotie die je ervaart. En wanneer je deze emotie ervaart, vindt er een verandering plaats in je lichaam op cellulaire niveau. Er komen neurotransmitters vrij en de fysiologie van je lichaam verschuift. En als je fysiologie verandert, dan levert dit een reactie op in je hersenen.

Het voelen van de emoties en de reacties versterkt de zenuwbanen in het lichaam, waardoor je onbewust op zoek gaat naar dezelfde emotie. Van deze chemische reactie is je lichaam afhankelijk geworden en zo ontstaat dan de emotionele verslaving. En zo vindt er een verandering plaats, in het beloningssysteem van je hersenen.

De betekenis zorgt voor de emotie

Nog een belangrijk punt is dat het dus niet uitmaakt of jij je goed of slecht voelt door de emotie. De beloning is de reactie van de neurotransmitters.

Als je niet geleerd hebt om je emoties te reguleren, was het een constante uitputting en prikkel die je hebt ervaren. Alle beslissingen die er genomen moesten worden en al het gedrag wat je zag, werd bepaald door emotionele toestanden. Of dit vroeger bij je speelde, kun je herkennen aan enkele zaken.

Wat ervaar je nu

  • Impulsiviteit.
  • Uitputting en vermoeidheid, maar slapen helpt niet.
  • Interne boosheid en irritatie.
  • Steeds maar weer afgeleid zijn, slechte concentratie.

Wat er gebeurt, is dat je emoties opgeslagen worden in je lichaam, er wordt een overleving geactiveerd. Hierdoor worden adrenaline en cortisol aangemaakt, waar je lichaam steeds weer naar op zoek gaat. Omdat het lastig is om je eigen blinde vlek te achterhalen zal dit wel wat werk en tijd kosten. Je denkt dat je geen emotionele verslaving hebt, omdat het een onderdeel van jezelf lijkt.

verslaafd aan emoties

Zelfonderzoek

Ga op onderzoek bij jezelf en je zult gaan ontdekken hoe je geconditioneerd bent. Ben je verslaafd aan emoties? Door je bewust te worden van je lichaam en je geest, kun je nieuwe dingen aanleren. Leer jezelf veiligheid en rust aan. Omdat je je emoties nog niet observeert, maar direct reageert, is dit in het begin best lastig.

Begin met het meerdere keren per dag inchecken bij jezelf. Hoe voel je je gedurende de dag in verschillende situaties. Wat ervaar je als je op Social Media zit te scrollen? Of wanneer je met je vrienden praat? Maar check ook hoe je je voelt als je staat te koken, of onderweg bent naar je werk. Let op de patronen en schrijf ze op. Patronen kunnen aanwijzingen zijn over de emotie van je verslaving.


“Breathe. Let go. And remind yourself that this very moment is the only one you know you have for sure” – Oprah Winfrey

Check niet alleen je lichaam als je dingen doet, maar juist ook als je even niets doet. Waarschijnlijk is niets doen en stilte ontzettend lastig voor je. Als emoties als angst en opwinding normaal waren, dan ervaar je nu last bij het tegenovergestelde. Telkens als er opwinding is, ervaart je lichaam dat je leeft. De helende beweging zit hem in het kalmeren en onderzoeken wat er gaande is.

Stel jezelf vragen;

  • Wat maakt dat ik steeds weer wil denken aan dit onderwerp?
  • Wat maakt dat ik per se naar het nieuws wil kijken?
  • Wat maakt dat ik steeds weer in relaties stap, waar ik me verlaten en alleen voel?
  • Waarom hunker ik zo naar die vriendschappen en wil ze koste wat kost behouden?
  • Waarom bestaan mijn vriendschappen uit over en weer klagen en problemen dumpen?

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag





Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

intuïtie

HET VERSCHIL TUSSEN EGO OF INTUÏTIE

Als je bezig bent met bewustwording is het fijn om ...
rest and digest

REST EN DIGEST EN TRAUMA

Het concept van 'rest and digest' is nauw verbonden met ...
ptss

EMPATHIE EN BEGRIP BIJ PTSS

Posttraumatische Stressstoornis is een serieuze aandoening die niet zomaar genegeerd ...
Feedback

FEEDBACK AANNEMEN ALS CODEPENDENT

Het aannemen van feedback kan een uitdaging zijn, vooral voor ...
Depressie en het ego

DE LINK TUSSEN DEPRESSIE EN HET EGO

Depressie en het ego, de kleine ik, zijn met elkaar ...
Dissociatie

DISSOCIATIE; WAT KUN JE WEL OF NIET ONTHOUDEN?

Dissociatie lijkt een soort mist die de grenzen van je ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download