VERLOS ME VAN MIJN CODEPENDENTIE

Jaren geleden kostten mijn relaties zoveel energie dat het soms voelde alsof ik mezelf volledig verloor. Ik begreep niet waarom alles zo’n strijd leek te zijn. In mijn hoofd was liefde gelijk aan jezelf wegcijferen voor de ander en volledig samensmelten. Maar in de praktijk was het tegenovergestelde waar. Het was alsof ik Chinees sprak, terwijl de ander Arabisch praatte. De verwarring was immens en ik voelde me voortdurend onbegrepen. Verlos me van mijn codependentie, al wist ik niet wat dat was.

Ik besefte niet dat ik codependent gedrag vertoonde, dat mij overdreven gehecht maakte. Mijn gehechtheid was niet gebaseerd op liefde, maar op een diepgewortelde behoefte. Ik had het nodig om iemand te zijn in de ogen van anderen, om mezelf goed te voelen. Deze codependentie was uiterst destructief en stond in de weg van gezonde relaties.

Verlos me van codependentie

Als codependent was ik altijd te veel betrokken bij mijn partners. Mijn behoefte om hen te behagen en mijn eigenwaarde te ontlenen aan hun goedkeuring maakte me afhankelijk. Hierdoor reageerde ik extreem op hun gedrag en raakte ik gevangen in een vicieuze cirkel van hoge pieken en diepe dalen. Ik was constant aan het piekeren en werd geobsedeerd door de relatie.

Mijn betrokkenheid was ongezond intens, en ik besefte dat het zo niet verder kon. Daarom begon ik te leren over onthechting. Onthechting betekent niet dat je je letterlijk afsluit van je partner of emotionele muren om je heen bouwt. Het betekent dat je jezelf emotioneel bevrijdt van de overmatige afhankelijkheid en in plaats daarvan leert om je eigen behoeften te vervullen.

Ik leerde dat onthechting me de mogelijkheid gaf om van mijn relatie te genieten, ongeacht de reacties of problemen van mijn partner. In plaats van onmiddellijk te reageren op alles wat er gebeurde, begon ik mijn emoties en reacties te reguleren. Het was een proces van leren om mezelf niet langer te verliezen in mijn partner.

Ik vervul mijn behoeften

Onthechting en loskoppeling betekenen dat ik niet langer elke behoefte van mijn partner probeer te bevredigen of probeer te voldoen aan hun verwachtingen. In plaats daarvan concentreer ik me op het begrijpen en vervullen van mijn eigen behoeften. Dit betekent niet dat ik egoïstisch ben; integendeel, het stelt me in staat om een gezondere, liefdevollere relatie te hebben, omdat ik niet langer afhankelijk ben van mijn partner voor mijn eigenwaarde.

Onthechting heeft me geholpen om emotioneel te groeien en mijn zelfrespect te vergroten. Het was een uitdaging, maar het heeft mijn relaties getransformeerd en me de vrijheid gegeven om liefde op een gezonde en evenwichtige manier te ervaren. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

EMOTIES

EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?

We houden ons allemaal bezig met liefde, aanraking, verbinding en ...
Feedback

HOE ONTVANG JE FEEDBACK?

Hoe ontvang je feedback, want dat is een kunst op ...
codependentie

HAAR SPROOKJE VAN CODEPENDENTIE

Eens was er een meisje dat leefde in de betoverende ...
IK ZAL AAN JE DENKEN

IK ZAL AAN JE DENKEN TOT HET GEEN PIJN MEER DOET

Deze ene zin dekt de zware lading die ik ervoer ...
Je bent precies goed

JE BENT PRECIES GOED

Op het pad van zelfacceptatie, de weg naar je bent ...
Respect

RESPECT ALS BASIS VOOR VERBINDING

Respect, integriteit en eerlijkheid vormen wat mij betreft de essentiële ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download