VERLATINGSANGST, DE VERBORGEN CLAIM

Verlatingsangst ervaren; je kunt bang zijn dat iemand van wie je houdt fysiek weggaat en niet meer terugkomt, maar je kunt ook bang zijn om emotioneel verlaten te worden. Het is minder voor de hand liggend dan fysieke verlatingsangst, maar het is niet minder traumatisch. We hebben allemaal emotionele behoeften en als niet aan die behoeften wordt voldaan, kan het zijn dat jij je niet gewaardeerd, niet geliefd en niet verbonden voelt.

Verlatingsangst ervaren

Ook kan het zijn dat je je alleen voelt, zelfs als je een relatie hebt. Als je als kind emotionele verlatenheid hebt ervaren, dan kan het zijn dat je nu nog (onbewust) bang bent dat het weer zal gebeuren.

Als je vrij en zelfstandig wil leven, kan verlatingsangst behoorlijk in de weg staan. Iedereen met verlatingsangst, kampt met de onderliggende emotionele strijd de liefde niet waard te zijn. Waarschijnlijk ben je als kind weleens verlaten, of had je emotioneel niet beschikbare ouders. Als kind denk je namelijk simpel; als ze van me hielden, zouden ze me niet verlaten. Ook al was het volledig onschuldig, dit is hoe een kinderbrein werkt.

Zorg dat je emotioneel zelfredzaam wordt

Wat belangrijk is, je emotionele zelfredzaamheid. Dit houdt in dat jij niet voldoende eigen identiteit hebt, waardoor je makkelijker leeft in dienst van de ander. Je identiteit kan alleen nooit gebonden zijn aan je relatie. Een relatie maakt deel uit van je leven, maar het definieert je niet.

“When I say leave me alone, I want you to say no I would never leave you” 

Emotioneel zelfredzaam worden is niet makkelijk, als je emotioneel afhankelijk bent geweest in relaties. Therapie kan nuttig zijn, als de emoties te overweldigend zijn. Emotioneel zelfredzaam ben je niet gelijk, dus wees voorzichtig met jezelf in het proces. Herinner jezelf eraan dat je verantwoordelijk bent voor je eigen emoties. Vaak schuif je de schuld af op je partner, maar helaas, je bent zelf verantwoordelijk. 

verlatingsangst

Jij moet jezelf gelukkig maken

Herhaal steeds tegen jezelf: “het is niet de taak van de ander om me gelukkig te maken, of mijn emoties op te lossen, of te voorkomen”. Zorg dat je je veilig gaat voelen bij jezelf. Het gevoel van veiligheid ken je niet dus zul je echt moeten verankeren en vergroten, jij bent de eigenaar van je emoties en gevoelens.

Voed jezelf op

Wat je ouders niet konden, mag je nu aan jezelf gaan geven. Ga niet meer op zoek naar een partner om je veilig te voelen, maar bouw je eigen basis. En zolang je die basis niet hebt, zul je altijd partners aantrekken, die je spiegelen in waar je nu staat. Je legt (onbewust) een verborgen claim bij de ander, “maak me gelukkig“. Bewustwording is dus belangrijk in het helen van verlatingsangst.

“I wish you knew how much it destroyed me when you left” 

Als je de wortel begrijpt, kunt je in gaan zien dat het niet langer nodig of nuttig is. Deze angst levert je niets goeds in je relaties en heeft niets met liefde te maken.

Het is geen toeval

Je partner is het probleem niet, maar je verleden, je treft niet toevallig steeds de verkeerde. Kijk in de spiegel en voel de emoties die je wel diep verdrongen hebt. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag





Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Charlie Chaplin

TOEN IK VAN MEZELF BEGON TE HOUDEN

Toen ik van mezelf begon te houden, zag ik in ...
Relatie met je moeder

DE INVLOED VAN DE RELATIE MET JE MOEDER

De eerste relatie die je hebt met een vrouw, is ...
KRACHT

KRACHT, HEB JIJ HEM WEGGEGEVEN?

We leven in een universum wat gebaseerd is op 'de ...
Soms voelen we ons

SOMS VOELEN WE ONS …

Soms voelen we ons eenzaam, nietomdat we alleen zijn, maar ...
giftige mensen

GIFTIGE MENSEN, HOE HERKEN JE ZE?

Je hebt vast wel eens gehoord van de term "giftige" ...
Toekomstige relatie

HOE KOMT HET DAT DE RELATIE TUSSEN OUDER EN KIND JE TOEKOMSTIGE RELATIES VORMT?

De liefdes partners die jij in je volwassen leven aantrekt, ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download