VERLATINGSANGST, DE VERBORGEN CLAIM

Verlatingsangst ervaren; je kunt bang zijn dat iemand van wie je houdt fysiek weggaat en niet meer terugkomt, maar je kunt ook bang zijn om emotioneel verlaten te worden. Het is misschien minder voor de hand liggend dan fysieke verlatingsangst, maar het is niet minder traumatisch. We hebben allemaal emotionele behoeften en als niet aan die behoeften wordt voldaan, kan het zijn dat jij je niet gewaardeerd, niet geliefd en niet verbonden voelt.

Verlatingsangst ervaren

Ook kan het zijn dat jij je erg alleen voelt, zelfs als je een relatie hebt. Als jij als kind emotionele verlatenheid hebt ervaren, dan kan het zijn dat je nu nog (onbewust) bang bent dat het weer zal gebeuren.

Als je vrij en zelfstandig wil leven, kan verlatingsangst behoorlijk in de weg staan. Iedereen met verlatingsangst, kampt met de onderliggende emotionele strijd de liefde niet waard te zijn. Waarschijnlijk ben je als kind weleens verlaten, of had je emotioneel niet beschikbare ouders. Als kind denk je namelijk heel simpel; als ze van me hielden, zouden ze mij niet verlaten. Ook al was het misschien volledig onschuldig, dit is hoe een kinderbrein werkt.

Zorg dat je emotioneel zelfredzaam wordt

Wat heel belangrijk is, je emotionele zelfredzaamheid. Dit houdt in dat jij niet voldoende eigen identiteit hebt, waardoor je makkelijker leeft in dienst van de ander. Jouw identiteit kan alleen nooit gebonden zijn aan je relatie. Een relatie maakt deel uit van je leven, maar het definieert jou niet.

“When I say leave me alone, I want you to say no I would never leave you” 

Emotioneel zelfredzaam worden is niet makkelijk, als je emotioneel afhankelijk bent geweest in relaties. Therapie kan nuttig zijn, als de emoties te overweldigend zijn. Emotioneel zelfredzaam ben je niet gelijk, dus wees voorzichtig met jezelf in het proces. Herinner jezelf eraan dat jij verantwoordelijk bent voor je eigen emoties. Vaak schuif je de schuld af op je partner, maar helaas, jij bent zelf verantwoordelijk. 

verlatingsangst

Jij moet jezelf gelukkig maken

Herhaal steeds tegen jezelf: “het is niet de taak van de ander om mij gelukkig te maken, of mijn emoties op te lossen, of te voorkomen”. Zorg dat jij je veilig gaat voelen bij jezelf. Het gevoel van veiligheid ken je niet dus zul je echt moeten verankeren en vergroten, jij bent de eigenaar van jouw emoties en gevoelens.

Voed jezelf op

Wat je ouders niet konden, mag je nu aan jezelf gaan geven. Ga niet meer op zoek naar een partner om je veilig te voelen, maar bouw je eigen fundament. En zolang je dat fundament niet hebt, zul je altijd partners aantrekken, die je spiegelen in waar je nu staat. Jij legt (onbewust) een verborgen claim bij de ander, “maak mij gelukkig“. Bewustwording is dus heel belangrijk in het helen van verlatingsangst.

“I wish you knew how much it destroyed me when you left” 

Als je de wortel begrijpt, kunt je in gaan zien dat het niet langer nodig of nuttig is. Deze angst levert je niets goeds in je relaties en heeft niets met liefde te maken.

Het is geen toeval

Je partner is het probleem niet, maar je verleden, jij treft niet toevallig steeds de verkeerde. Kijk in de spiegel en voel de emoties die je misschien wel heel diep verdrongen hebt. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

https://bindu.nl/wp-content/uploads/2020/11/cropped-Logo-Bindu-circle-only.png

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

BANG VOOR INTIMITEIT

Een belangrijk onderdeel van een goede relatie is intimiteit. De ...
COMPLEET

MAAK JIJ MIJ COMPLEET?

De meeste van ons zijn niet verbonden met wie ze ...
zelfbeeld

VERGROOT JE ZELFBEELD

Heb jij last van een laag zelfbeeld? Misschien ben je ...

WAT IS JOUW AANDEEL IN DE RELATIE?

Als je een gezonde relatie wil ontwikkelen, moet je beiden ...
De wijze man

IN GESPREK MET EEN WIJS MAN

Een wijs man zei; "Volg jouw hart en volg jouw ...

HOE JIJ JOUW RELATIE SABOTEERT

Wat herken je? Het (onbewust) saboteren van je relatie is ...
https://bindu.nl/wp-content/uploads/2020/11/cropped-Logo-Bindu-circle-only.png

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download